Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi că după 15 iunie se pot redeschide mall-urile, fără restaurante şi fără locuri de joacă, vor fi posibile evenimente private cu număr limitat de persoane şi va fi posibilă redeschiderea after-school-urilor şi grădiniţelor private. Preşedintele a declarat că,dată fiind dinamica îmbolnăvirlor, opinia este că se impune prelunfgirea stării de alertă, dar cu măsuri mai puţine decât sunt acum în vigoare, o decizie urmând să fie luată de Guvern în urma unei analize. Mesajul său pentru parlamentarii care urmează să avizeze starea de alertă a fost: ”Fiţi responsabili!”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

UPDATE - ”Având în vedere că în ultima vreme numărul de noi îmbolnăviri nu a scăzut şi nici nu a crescut, este posibil să continuăm cu câteva noi măsuri de relaxare. Unele restricţii nu vor mai fi în vigoare după 15 iunie. Se vor putea redeschide mallurile dar fără restaurante şi locuri de joacă. Vor fi posibile evenimente private cu 20 de persoane în interior şi 50 de persoane dacă sunt în exterior”, a declarat preşedintele după întâlnirea cu premierul şi cu mai mulţi miniştri, precum şi cu secretarul de stat Raed Arafat.

Preşedintele a mai afirmat că va fi posibilă redeschiderea after-schoolurilor, a grădiniţelor şi a şcolilor private.
De asemenea, va fi posibilă redeschiderea sălilor de fitness, cu respectarea normelor de distanţare. 
 
”Începem sezonul estival şi am analizat că va fi posibilă deschiderea piscinelor exterioare”, a adăugat preşedintele.
 
El a precizat că măsurile de izolare la domiciliu au ocupat spaţiu lung în analiza participanţilor la discuţiile de marţi.
”E important să renunţăm la unele măsuri, acolo unde este posibil”, a admis Iohannis.
 
Preşedintele a subliniat că lucrurile vor fi mai relaxare în relaţia cu statele unde numărul de îmbolnăviri este mic, unde în ultimele 14 zile sunt înregistrate sub 5 cazuri la un milion de locuitori. 
”Deocadamdată, la acest criteriu nu se încadrează state ca Italia, Spania, Franţa, Belgia, Suedia, Olanda. Vom urmări comunicările de la nivelul UE şi acolo unde lucrurile se schimbă în sensul bun, vom reacţiona imediat”, a menţionat Klaus Iohannis.
 
În ceea ce priveşte starea de alertă, Klaus Iohannis a admis că încă este luată în calcul menţinerea acesteia, dar cu mai puţine restricţii.
 
”Pentru că nu avem o scădere a numărului de îmbolnăriri noi, avem 150 de persoane la tratament intensiv,ne face să fim precauţi şi suntem de părere că se impune prelungirea stării de alertă. Vor fi mai puţine restricţii, va fi un pic mai simplu, dar nu se poate continua fără a avea acest instrument numit starea de alertă. Sunt măsuri care trebuie continuate aproape cu caracter permanent: distanţarea, portul măştii în interior, măsurile de igienă, evitarea aglomerărilor mari, aceste lucruri trebuie să înţelegem că vor rămâne în continuare. Guvernul va dezbate în şedinţă această chestiune. Măsurile restrictive propuse pentru continuarea stării de alertă vor fi mai puţine ca până acum”, a declarat Iohannis,
 
Referitor la faptul că Parlamentul trebuie să ia în dezbatere prelungirea stării de alertă, preşedintele le-a cerut parlamentarilor să fie responsabili.
El a argumentat că Guvernul a luat cele mai bune măsuri, care au dus la o răspândire limitată a epidemiei.
”Stimaţi parlamentari, fiţi responsabili! Gândiţi-vă că virusul nu dispare printr-un vot în Parlament. Dar dacă sprijiniţi Guvernul, atunci putem să controlăm eficient - şi am dovedit-o, putem să controlăm eficient această răspândire a epidemiei. Vreau să subliniez în mod expres: Guvernul a luat cele mai bune măsuri, a luat măsurile care au dus la o răspândire foarte limitată a acestei epidemii. Aţi urmărit probabil un studiu foarte nou al unui institut prestigios din Londra. Ne spune că, fără aceste măsuri, în lume, mai ales în Europa, am fi avut milioane de decese. Faptul că am impus noi, în România, din timp aceste măsuri ne-a făcut să controlăm răspândirea epidemiei cât de mult s-a putut controla. Stimaţi parlamentari, nu puneţi sub semnul întrebării acum, la final, aceste măsuri care s-au dovedit a fi corecte!”, s-a adresat el senatorilor şi deputaţilor.

ŞTIREA INIŢIALĂ - Preşedintele Klaus Iohannis a discutat marţi cu premierul Ludovic Orban, cu secretarul de stat Raed Arafat şi cu miniştrii Sănătăţii, de Interne, Apărării şi cu ministrul Economiei noile măsuri de relaxare de la 15 iunie. Aceasta în condiţiile în care Arafat consideră că  nu se poate vorbi despre o relaxare totală a măsurilor de prevenire a infecţiilor cu coronavirus, având în vedere că nu există încă o scădere constantă a numărului de cazuri noi, iar ministrul Sănătăţii a vorbit chiar despre posibilitatea prelungirii stării de alertă. De cealaltă parte, patronatele din turism cer noi măsuri pentru reluarea activităţii în domeniu.

”Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, va avea marţi, 9 iunie a.c., ora 13:00, la Palatul Cotroceni, o şedinţă privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19 cu Prim-ministrul României, Ludovic Orban, Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, şi Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat”, anunţă Administraţia Prezidenţială.

La finalul şedinţei, preşedintele Iohannis susţine o declaraţie de presă.

Autorităţile ar urma să ia din 15 iunie noi măsurile de relaxare, fiind aşteptate redeschiderea mall-urilor, acces şi în interiorul restaurantelor.

De asemenea, Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) a cerut Guvernului eliminarea restricţiilor de călătorie din data de 15 iunie, începând cu deplasările în ţările vecine, considerând că orice prelungire a măsurii de autoizolare după întoarcerea din vacanţele programate în ţările din Balcani nu ar avea nicio justificare după această dată, iar începerea sezonului turistic extern nu mai poate fi amânată.

Totodată, patronatele din turism au cerut Guvernului, printr-o scrisoare deschisă, ca restaurantele să intre în 15 iunie în faza a doua de relaxare, şi anume redeschiderea interioarelor, în caz contrar existând riscul ca numărul estimat al şomerilor din HoReCa să urce de la 30%, cât este estimat acum, la 40%.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, declara luni seară că nu se poate vorbi despre o relaxare totală a măsurilor de prevenire a infecţiilor cu coronavirus, având în vedere că nu există încă o scădere constantă a numărului de cazuri noi. "Dacă lăsăm totul şi spunem că totul se întoarce la normalitatea de înaintea virusului, eu cred că aici comitem o greşeală majoră pe care s-ar putea să o plătim foarte serios", consideră el.

La sfârşitul săptămânii trecute, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, afirma că este posibil ca starea de alertă să rămână în vigoare şi după 15 iunie, ţinând cont de evoluţia epidemiei după relaxarea măsurilor restrictive privind prevenirea răspândirii coronaviursului. Declaraţiile sale au provocat reacţii vehemente ale opoziţiei, care a anunţat că nu va vota o prelugire a stării de alertă.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.