Primarul Capitalei Nicuşor Dan a declarat joi că greva la Societatea de Transport Bucureşti, în urma căreia maşinile nu au ieşit pe traseu, este ilegală, fiind o acţiune foarte gravă, care afectează foarte mulţi bucureşteni, din toate categoriile. El a precizat că STB a depus deja acţiune în instanţă, iar municipalitatea va face o cerere de intervenţie, care e scrisă deja. El a mai susţinut că nu este grevă spontană, ci este orchestrată de liderii de sindicat, fiind o grevă politică, condusă de liderul de sindicat Vasile Petrariu, consilier PSD. Nicuşor Dan a transmis protestatarilor că este deschis la dialog, dar nu prin liderii de sindicat. Vasile Petrariu, liderul sindicatului de la Societatea de Transport Bucureşti (STB) a declarat, joi, că şoferii STB vor relua munca doar când directorul general al STB va fi demis de Consiliul de Administraţie. El a precizat că la negocieri, fără el nu va merge nimeni din partea Sindicatului Transportatorilor, răspunzându-i primarului Capitalei care afirmase că doreşte să vorbească cu cei care au făcut grevă dar nu cu consilierul PSD, care a politizat acest protest.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Vasile Petrariu, liderul sindicatului din STB, întrebat când vor reveni şoferii pe trasee: Când directorul general va pleca! / La negocieri, fără mine nu va merge nimeni din partea Sindicatului Transportatorilor

 

”Acţiune foarte gravă, care afectează foarte mulţi bucureşteni, din toate categoriile, copii care trebuie să meargă la şcolă, oameni care merg la serviciu”, a declarat Nicuşor Dan.
 
El a calificat greva ca fiind ilegală, precizând că este o lege a dialogului social care obligă la nişte paşi procedurali pentru ca patronatul să ia la cunoştinţă de revendicări, chiar dacă nu ar fi stare de alertă, există o obligaţie legală pentru ca pentru acele servicii să fie asiguirată po activitate de o treime, lucru care nu se întâmplă.
 
Conform primarului general, acţiunea în instanţă este scrisă, depusă la Tribunalul Bucureşlti de către STB, care constată că este ilegală, şi va fi o cerere de intervenţie din partea municipalităţţii care este şi ea scrisă, 
 
În opinia sa, nu este o grevă spontană, aşa cum se afirmă, este o grevă orchestrată de sindicatul reprezentativ.
 
”Avem dovezile şi avem scrise şi depuse plângerile penale împotriva liderilor sindicali. Dincolo de o grevă organizată de sindicat, este o grevă politică, al cărei lider este domnul Petrariu, consilier general de la PSD, avem dovezi. Îmi pare rău că şoferii au căzut în plasa acestor manipulări care au un substrat politic. Fac apel la şoferi să înţeleagă gravitatea acţiunilor lor, care afectează viaţa bucureţenilor. Vreau să le transmit că sunt deschis la un dialog cu ei, nu prin intermediul liderilor de sindicat care au organizat acest protest ilegal, îi astept la discuţii, să îşi aleagă reprezentanţii care vor veni la discuţii”, a transmis Nicuşor Dan.
 
Despre situaţia de la Societatea de Transport Bucureşti, primarul Capitalei a afirmat că a făcut roate eforturile pentru a ţine în viaţă această societate care era la limita falimentului atunci când el a ajuns în primărie. 
 
”În momentul în care am ajuns în Primărie, datoriile STB-ului erau de 1,2 miliarde lei. După cum bine ştiţi, există mai multe bunuri ale STB-ului care sunt poprite de ANAF, şi nu mai multe bunici ci practic cea mai mare parte din flotă este sechestrată de ANAF. În momentul acesta, cu sprijinul guvernelor Orban, Cîţu, Ciucă, datoria pe care STB-ul o are este de doar 760 de milioane de lei, deci aproape jumătate faţă de cea pe care am preluat-o”, a mai afirmat Nicuşor Dan, precizând că datoria este eşalonată cu ANAF, astfel că există predictibilitate pe plăţi şi nu mai există vreun risc ca aceatsă societate să intre în faliment. 
 
Nicuşor Dan a mai precizat că această societate trebuie optimizată. ”Nu vom renunţa în a face acest lucru, nu vom renunţa la controlul pe care contractul de delegare ni-l permite să îl facem prin Asociaţia de Dezvoltare intercomunitară pentru transport public. Vom continua să facem acele controale pentru ca maşinile să plece la timp din staţii,  pentru ca bucureţtenii să nu fie afectaţi. De asemenea, vom continua să facem activităţi de eficientizare în interiorul STB, pe tot ce înseamnă activitate economică, pentru că banii pe care îi luăm de la bucureşteni trebuie să se reflecte în calitatea serviciilor”, a mai spus primarul. 

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.