Un bărbat din judeţul Gorj a fost vaccinat la rapel cu serul Moderna, deşi ar fi trebui imunizat cu Pfizer. Acesta a intrat în cabinetul unde se făceau vaccinurile cu Moderna, asistenta l-ar fi întrebat dacă este la prima doză, el a confirmat, dându-şi seama de eroare după ce a primit adeverinţa de vaccinare pe care era scris numele vaccinului cu care fusese imunizat. Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a precizat că nu se pune problema unui risc medical suplimentar pentru acest bărbat, iar în ceea ce priveşte rata de eficacitate ambele vaccinuri sunt de tip ARN mesager şi se bazează pe acelaşi tip de antigen, proteina Spike, "sens în care se estimează că a doua doză contribuie la creşterea răspunsului imun generat după prima administrare".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
UPDATE - "Din datele transmise de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj reiese faptul că, în cursul zilei de astăzi, un bărbat s-a prezentat la un centru de vaccinare din cadrul Stadionului Municipal Târgu Jiu, în vederea primirii celei de-a doua doze de vaccin Pfizer.
După completarea chestionarului de triaj, persoana s-a deplasat în sala de aşteptare prevaccinare, spre cabinetul medical. Din declaraţiile personalului vaccinator, la momentul respectiv, s-ar fi creat o confuzie în ceea ce priveşte tipul de vaccin ce trebuia administrat la doza de rapel, pacientul intrând în cabinetul destinat vaccinării cu Moderna", a transmis, marţi seară, CNCAV.
 
Sursa citată a menţionat că la nivelul centrului există două fluxuri separate de vaccinare semnalate corespunzător, atât pentru Pfizer, cât şi pentru Moderna.
 
CNCAV a precizat că, după vaccinare, bărbatul a rămas în monitorizarea personalului medical, nu a manifestat reacţii adverse, iar în acest moment se află la domiciliu, fără ca starea de sănătate să-i fie afectată.
 
"În aceste circumstanţe, având în vedere că ambele tipuri de vaccin au îndeplinit criteriile de siguranţă în cadrul procesului de autorizare la nivelul EMA, nu se pune problema unui risc medical suplimentar pentru persoana în cauză. În ceea ce priveşte rata de eficacitate, menţionăm că cele două vaccinuri sunt de tip ARN mesager şi se bazează pe acelaşi tip de antigen, proteina Spike, sens în care se estimează că a doua doză contribuie la creşterea răspunsului imun generat după prima administrare", a arătat sursa citată.
 
Reprezentanţii CNCAV au adăugat că, deşi situaţia înregistrată este una singulară la nivel naţional, procedurile elaborate pentru buna desfăşurare a procesului de vaccinare trebuie respectate cu maximă rigurozitate pentru asigurarea mediului favorabil şi sigur în centrele de vaccinare din România. De asemenea, desfăşurarea actului medical trebuie să se deruleze în strictă concordanţă cu instrucţiunile şi procedurile elaborate la nivelul CNCAV.
 
ŞTIREA INIŢIALĂ - Directorul Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Gorj, Narcis Stoian, a declarat, pentru Agenţia de presă News.ro, că un bărbat şi soţia lui s-au prezentat, marţi, la centrul de vaccinare amenajat în cadrul Stadionului Municipal din Târgu Jiu, unde erau programaţi pentru doza de rapel cu vaccinul Pfizer.
 
Cei doi au făcut triajul epidemiologic, apoi au fost îndrumaţi către punctul de vaccinare. Femeia a intrat în cabinetul unde se făcea vaccinul Pfizer, iar bărbatul a intrat într-un cabinet alăturat, pe care scrie Moderna.
 
Directorul DSP Gorj a afirmat că asistenta care l-a vaccinat l-a întrebat dacă se află la prima doză de vaccin, lucru pe care bărbatul l-a confirmat. Ulterior, după ce a fost imunizat, el a primit adeverinţa de vaccinare şi a observat că acolo scria că fusese vaccinat cu Moderna. 
 
Autorităţile din Gorj fac cercetări pentru a lămuri împrejurările exacte în care s-a petrecut această situaţie.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.