Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că o elevă care nu are 18 ani a fost vaccinată din greşeală cu Johnson & Johnson într-un centru din Cluj-Napoca, în condiţiile în care acest vaccin este recomandat peste 18 ani, precizând că a fost o eroare la momentul triajului şi că nu anticipează vreun risc de sănătate pentru tânără din acest motiv. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Cluj a precizat că a fost scanată cartea de identitate a fetei, tableta indicând "persoana poate fi vaccinată, nu are nici o doză", iar eleva nu a fost întrebată dacă este minoră.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
UPDATE - Prefectura Cluj a transmis, marţi, clarificările primite din partea Direcţiei de Sănătate Publică Cluj legate de incidentul petrecut, luni, la Centrul de Vaccinare "Anghel Saligny" din Cluj-Napoca, unde a fost vaccinată o persoana în vârstă de 17 ani şi 9 luni cu vaccin Johnson & Johnson.
 
"Medicul coordonator al centrului, dr. F. M. a transmis Direcţiei de Sănătate Publică Cluj o notă de informare privind eroarea administrării vaccinului la o persoana sub vârsta de 18 ani.
Din relatarea doamnei doctor reiese că:
- La data de 15.11.2021, la ora 8,00 s-a prezentat o persoană de sex feminin, pe nume S. I. L. pentru vaccinare cu Johnson&Johnson. Doamna doctor a scanat cartea de identitate pe tabletă cu credenţiale Johnson&Johnson iar tableta a indicat că „persoana poate fi vaccinata, nu are nici o doza” situaţie în care datele au fost transmise şi preluate în RENV. S-a continuat cu completarea chestionarului şi cu anamneza efectuată de Dr. R. C. (persoana nu a fost întrebată dacă este minoră) apoi s-a continuat cu vaccinarea cu tipul de vaccin Johnson & Johnson.
În momentul în care s-a încercat scoaterea adeverinţei a apărut mesajul „eroare la salvarea datelor: vaccinul nu a fost adăugat din cauza unor erori; persoanele sub 18 am nu se pot vaccina cu acest produs (Johnson&Johnson)", a arătat DSP Cluj.
 
ŞTIREA INIŢIALĂ - Gheorghiţă a fost întrebat, marţi, într-o conferinţă de presă, dacă este adevărat că o elevă care are sub 18 ani a fost vaccinată din greşeală cu Johnson & Johnson, la Cluj-Napoca. 
 
"Am vorbit cu directorul DSP Cluj, mi-a confirmat că într-adevăr acest lucru s-a întâmplat. A fost, din câte mi s-a transmis, o eroare la momentul triajului, în sensul în care nu s-a reuşit….pentru că la momentul la care o persoană vine la triaj, se scanează cartea de identitate şi acolo se vede vârsta şi în funcţie de tipul de tipul de vaccin se spune dacă este sau nu eligibil, dacă se poate sau nu vaccina. Persoana a trecut de triaj şi a fost vaccinată, ulterior în momentul în care s-a încercat să se introducă în RENV vacccinul, evident că nu s-a putut face acest lucru pentru că a apărut o eroare de introducere, ţinând cont că vaccinul cu Johnson, în momentul de faţă, are autorizare peste vârsta de 18 ani”, a afirmat Gheorghiţă. 
 
El a precizat că nu anticipează probleme medicale pentru tânăra respectivă din acest motiv. 
 
"Este un lucru care nu trebuie să se întâmple, din acest punct de vedere există proceduri, există instrucţiuni şi fiecare persoană care ajunge în centru de vaccinare trebuie să efectueze acest triaj. S-a efectuat acest triaj, dar nu s-a indentificat corect vârsta persoanei respective. Acum întrebarea este din punct de vedere medical dacă există vreun risc sau vreo repercusiune asupra stării de sănătate, nu există, nu se anticipează niciun risc. De ce? Pentru că din punct de vedere al profilului biologic, imunologic la peste 17 ani, respectiv 18 ani, organismul nu este diferit ca reactogenitate şi ca imunogenitate. Erau studii în evaluare şi pentru grupa sub 18 ani, tocmai de aceea nu anticipăm că vor fi probleme din punct de vedere medical. Dar nu trebuie să se întâmple astfel de situaţii”, a menţionat coordonatorul campaniei de vaccinare.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.