Fostul episcop de Huşi Corneliu Onilă a fost reţinut, joi, de procurorii ieşeni, pentru 24 de ore, fiind cercetat într-un dosar privind săvărşirea de acte sexuale cu un minor. El ar fi abuzat sexual un elev de 17 ani de la Seminarul Teologic, în urmă cu câţiva ani. Patriarhia a precizat că acestuia i-a fost retrasă funcţia de episcop în iulie 2017, pe baza datelor existente atunci în legătură cu acuzaţiile la adresa sa, iar când va exista o decizie definitivă de condamnare, va putea fi decisă caterisirea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - ”Biserica, prin Sfântul Sinod, a tranşat cazul fostului episcop de Huşi în iulie 2017, conform datelor existente atunci, retrăgându-i toate atribuţiile şi funcţia de episcop. Cazul său a fost preluat de autorităţile judiciare care au continuat o lungă şi complexă anchetă. În noul context al reţinerii la care s-a procedat astăzi, aşteptăm derularea finală a procesului. La sfârşitul acestuia, după epuizarea tuturor acţiunilor judecătoreşti şi pronunţarea finală a instanţei, în cazul în care aceasta va hotărî condamnarea penală definitivă, Sfântul Sinod va putea lua la rândul său decizia irevocabilă a caterisirii”, a transmis purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

ŞTIREA INIŢIALĂ - Potrivit procurorilor de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, Corneliu Onilă, fost episcop de Huşi, a fost reţinut joi, el fiind acuzat că ar fi abuzat sexual un fost elev de la Seminarul Teologic din Huşi.

Dosarul a fost redeschis anul trecut de procurorii ieşeni, după ce iniţial cauza a fost clasată din lipsă de probe.

În scandal au fost implicaţi şi trei preoţi care l-ar fi şantajat pe Corneliu Onilă, aceştia fiind condamnaţi la pedepse de până la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare.

Fostul episcop ar fi abuzat sexual un elev de la Seminarul Teologic, acesta din urmă având vârsta de 17 ani. Faptele s-au petrecut în urmă cu câţiva ani.

Preotul a fost filmat în ipostaze intime cu elevul respectiv, iar imaginile au fost apoi distribuite pe internet.

În urma acestor imagini, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei i-a solicitat episcopului de Huşi să nu mai slujească Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe bisericeşti.

În august 2017, episcopul Huşilor s-a retras din funcţie, precizând însă că se consideră nevinovat.

 

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.