Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Sibiu a început controale şi o anchetă epidemiologică după ce 23 de copii din Constanţa cazaţi la o pensiune din Avrig au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecţie alimentară - stare generală alterată şi vărsături. Unul dintre copii a fost externat la solicitarea părinţilor, ceilalţi fiind încă în spital. Reprezentanţii DSP au prelevat probe de alimente şi de la personalul pensiunii, dar şi de la o altă unitate, de unde copiii au mâncat prăjituri. La rândul său, DSVSA a dat o amendă de 20.000 de lei pentru deficienţe legate de identificarea şi depozitarea alimentelor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
UPDATE - Potrivit DSP Sibiu, 4 copii vor fi externaţi miercuri, restul de 18 rămân până joi sau vineri, în funcţie de evaluările medicale.
 
Pe de altă parte, reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sibiu au arătat că inspectorii instituţiei s-au autosesizat şi au făcut un control tematic, în vederea cercetării posibilelor cauze care au declanşat incidentul alimentar.

”Cu ocazia controlului, au constatat deficienţe privind identificarea, etichetarea şi depozitarea produselor alimentare. De asemenea, s-au constatat abateri de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor cu privire la trasabilitatea alimentelor, precum şi la testarea calităţii produselor alimentare destinate punerii pe piaţă. În urma celor constatate, a fost aplicată o sancţiune contravenţională în valoare de 20.000 lei, precum şi două avertismente”, a precizat sursa citată.

Totodată, inspectorii DSVSA SIBIU sunt în legătură cu reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu, în vederea elucidarii cauzelor care au declanşat incidentul alimentar.

ŞTIREA INIŢIALĂ - ”Am fost informaţi prin serviciul 112 că în seara zilei de 25.07.2023 s-a declanşat un posibil focar de toxiinfecţie alimentară la o pensiune din Avrig, unde era cazat un grup de copii din Constanţa. Imediat ce am fost informaţi s-a format o echipă, compusă din reprezentanţi ai serviciului de Epidemiologie şi Inspecţie Sanitară, care, la ora 21,00 s-a deplasat la unitatea în cauză, în vederea efectuării controalelor de sanitaţie şi anchetei epidemiologice. Copiii au început să se simtă rău cu puţin timp înainte de cină, cei 23 de copii prezentând stare generală alterată şi vărsături alimentare”, a transmis, miercuri, DSP Sibiu.
 
Marţi seară şi miercuri dimineaţă, în cadrul acţiunilor efectuate de echipele DSP, s-au prelevat probe alimentare din toate produsele servite marţi (mic dejun, prânz şi cină) şi s-au solicitat documentele de provenienţă a materiilor prime utilizate la preparare. De asemenea, s-au verificat documentele medicale ale tuturor persoanelor care lucrează în blocul alimentar şi s-au prelevat probe biologice (coprocultură, exudat nazofaringian, probe de tegument), toate acestea fiind în lucru în laboratoarele DSP. În plus, în colaborare cu Spitalul de Pediatrie au fost preluate de către laboratorul DSP şi probe de lichid de vărsătură de la copiii internaţi, aflate şi ele în lucru.
 
”Din primele informaţii ale anchetei epidemiologice a reieşit faptul că, în cursul zilei de ieri, între prânz şi cină, copiii au consumat şi alte produse alimentare (prăjituri) din altă unitate decât cea în care erau cazaţi. Ca urmare, verificările s-au extins şi la aceasta, recoltându-se probe de sanitaţie şi apă. Facem precizarea că rezultatele analizelor de laborator vor putea fi cunoscute în circa 2 zile, majoritatea probelor necesitând însămânţare pe medii de cultură şi, ca urmare, un timp mai mare pentru obţinerea rezultatelor”, a arătat sursa citată.
 
Reprezentanţii DSP Sibiu au precizat că niciunul dintre cei 23 de copii internaţi nu este în stare gravă, unul dintre ei fiind chiar externat în cursul serii precedente, la solicitarea părinţilor.
 
”Ceilalţi 22 de copii au rămas în continuare sub supraveghere medicală, o parte dintre ei urmând a fi externaţi în cursul acestei zile, după încă un consult medical, iar restul mai rămân internaţi încă 1-2 zile, în funcţie de evoluţia stării lor generale şi a simptomatologiei. Grupul de copii era coordonat de patru adulţi - 2 însoţitori, un profesor coordonator şi un asistent medical. Doi dintre aceştia au prezentat şi ei simptomatologie uşoară (dureri abdominale şi stare de astenie), dar au refuzat deplasarea la spital”, a menţionat DSP Sibiu.
 
Echipaje medicale au intervenit, marţi seară, la un ştrand din judeţul Sibiu, unde mai mulţi copii acuzau simptome de toxiinfecţie alimentară. 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.