Autorităţile sanitare au declarat oficial joi epidemie de gripă, în condiţiile în care numărul total al deceselor a ajuns la 18.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
UPDATE
Recomandări populaţie
 
Ministerul Sănătăţii reaminteşte populaţiei că, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor  pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi in special prin gripa. 
 
De asemenea, se recomandă evitarea automedicaţiei şi consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa şi care poate stabili o eventuală indicaţie pentru spitalizare, precum şi izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei.
 
Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenţie şi se recomandă, în continuare, vaccinarea antigripală.
 
Recomandări pentru spitale
 
În această perioadă, este recomandată limitarea accesului vizitatorilor in spitale, în special în secţiile cu risc. De asemenea, trebuie realizat triajul epidemiologic zilnic pentru personalul medico-sanitar si auxiliar, cu scoaterea temporara din colectivitate a celor depistati cu simptomatologie respiratorie, purtarea echipamentului de protectie adecvat (masti, manusi, halate) de către vizitatori şi personalul medical, purtarea maştii de către pacienţi în UPU, pe traseul de la UPU la salon si cand paraseste salonul de izolare/grupare.
 
Ministerul Sănătăţii solicită unităţilor sanitare care internează cazuri de infecţii respiratorii acute refacerea urgentă a stocurilor de antivirale, refacerea urgentă a stocurilor de echipament de protectie şi utilizarea corespunzatoare a acestuia, refacerea urgentă a stocurilor de sapun lichid, prosoape de hartie, antiseptice si dezinfectante, pentru o igiena riguroasa a mainilor si a suprafetelor, respectarea protocoalelor de management al cazului de gripa, inclusiv severa, al contactilor si al focarelor, precum şi instituirea terapiei antivirale imediat dupa internare tuturor pacienţilor care prezinta tablou clinic compatibil cu gripa, fara a astepta rezultatul de laborator.
 
Ministerul Sănătăţii a finalizat achiziţia celor 35 000 de doze de vaccin gripal suplimentare pentru campania de vaccinare a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire.
 
Începând de mîine noile doze de vaccin gripal vor fi distribuite de furnizor către direcţiile de sănătate publică, astfel încât săptămâna viitoare să se continue imunizarea persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire în cabinetele medicilor de familie.
 
Până la data de 02.02.2020 au fost vaccinate antigripal 1.486.486 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sanatatii.
 
Conform informării ANMDM, la nivel naţional există stocuri de medicamente antivirale specifice (OSELTAMIVIR) care sunt eliberate în farmaciile cu circuit deschis pe bază de prescripţie medicală.
 
ŞTIREA INIŢIALĂ - ”Având în vedere faptul că în această săptămână ( săptămâna 27.01.2020 – 02.02.2020):  s-a înregistrat o creştere foarte mare (de peste 99%) a numărului de îmbolnăviri faţă de nivelul aşteptat (media aritmetică a numărului de cazuri raportate în trei săptămâni anterioare), activitatea gripală a evoluat cu intensitate înaltă, cu extindere naţională, raportându-se un număr apropape dublu de gripe clinice comparativ cu săptămâna precedentă, ratapozitivităţii pentru virus gripal la cazurile testate a fost peste 60% se concluzionează că gripa evoluează epidemic”, a anunţat joi Institutul Naţional de Sănptate Publică.
Joi au fost confirmat încă două decese provocate d egripă, bilanţul ajungând astfel la 18 persoane.
Este vorba despre o femeie în vârstă de 49 de ani, din judeţul Mureş, având condiţii medicale preexistente, dar nevaccinată anti-gripal, confirmată cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09.
A 18-a victimă este un băieţel în vârstă de 1 an şi 6 luni, din judeţul Neamţ, având condiţii medicale preexistente, dar nevaccinat anti-gripal, confirmat cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09. 
Au fost raportate la nivel naţional 7022 cazuri de gripă clinică, răspândite pe  întreg teritoriul ţării, un număr aproape dublu faţă de cele raportate în săptămâna   precedentă (3645) şi faţă de cele raportate în aceeaşi săptămână a anului precedent (3455 cazuri). 
 La nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă  clinică, IACRS şi pneumonii) a fost de 171.081, cu 17.5% mai mare comparativ cu cel  înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (145.622) şi cu 66.1% mai mare  comparativ cu cel din săptămâna anterioară (102.981). 
 Au fost raportate 38 cazuri de Infecţii Respiratorii Acute Severe (SARI),  cu 23 mai multe (de 2,5 ori mai multe) faţă de săptămâna precedentă şi cu 42 mai puţine (de 2 ori mai puţine) faţă de aceeaşi perioadă a sezonului precedent.  
De la începutul sezonului 2019-2020 au fost inregistrate 18 decese confirmate cu virus gripal, din care 12 tip A, subtip (H1)pdm09, 2 tip A, subtip H3, 2 tip B, 1 coinfecţie de AH3+B si 1 tip A. În sezonul precedent, în perioada similară, au fost înregistrate 94 decese confirmate cu virus gripal (de 5,2 ori mai multe decât in actualul sezon), din care 73 tip A, subtip (H1)pdm09, 10 subtip H3, 10 A nesubtipat şi o coinfecţie de A(H1)pdm09+AH3.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.