Curtea de Justiţie a UE a decis marţi în cazul cuplului homosexual Adrian Coman - Clai Hamilton, stabilind că, fără a fi obligate să autorizeze căsătoriile între persoane de acelaşi sex, statele UE trebuie să garanteze drepturile ce decurg din cel de rezidenţă inclusiv pentru soţii de acelaşi sex ai cetăţenilor Uniunii Europene, chiar dacă partenerul provine din ţări non-UE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform hotărârii Curţii, "deşi statele membre au libertatea de a decide dacă autorizează sau nu căsătoriile între persoane de acelaşi sex, nu pot obstrucţiona libertatea de rezidenţă a unui cetaţean UE refuzând să garanteze soţului de acelaşi sex, provenit dintr-un stat non-UE, drepturile ce decurg din rezidenţa pe teritoriul lor".

Ulterior, Asociaţia ACCEPT a transmis că CJUE a decis astăzi la Luxembourg că termenul „soţi” din directiva privind libera circulaţie pe teritoriul Uniunii Europene (UE) include şi soţii de acelaşi sex. Decizia CJUE este emisă în cauza Coman, Hamilton şi Asociaţia ACCEPT vs. IGI, MAI şi CNCD, judecată de instanţa europeană la solicitate Curţii Constituţionale a României (CCR). 

„Acum putem privi în ochii oricărui funcţionar public din România şi din întreaga UE, având certitudinea că relaţia noastră de familie rămâne la fel de valoroasă şi la fel de relevantă, indiferent de ţara în care trăim în Uniunea Europeană. Suntem fericiţi că judecătorii europeni ne-au recunoscut ca familie, şi mulţumim  tuturor celor care ne-au susţinut – pe noi şi, indirect, pe toate celelalte familii într-o situaţie similară. Astăzi a câştigat demnitatea umană,” a declarat Adrian Coman. 

După decizia CJUE, cauza familiei Coman-Hamilton se întoarce pe masa judecătorilor constituţionali din România. CCR a solicitat opinia CJUE în noiembrie 2016, în cadrul unei proceduri numite trimitere preliminară, prin care dorea să înţeleagă din partea judecătorilor europeni dacă soţii de acelaşi sex au drepturi în baza directivei privind libera circulaţie. 

„CJUE răspunde fără ezitare întrebării ridicate de judecătorii constituţionali: toate familiile, indiferent de orientarea sexuală a partenerilor, au drepturi egale în domeniul liberei circulaţii. CCR are acum obligaţia să respecte decizia CJUE şi să constate faptul că Adrian şi Clai sunt o familie. Decizia nu obligă România să introducă căsătoria între persoane de acelaşi sex, ci obligă doar la recunoaşterea unor efectele juridice ale unei relaţii deja înregistrate, cum ar fi dreptul de stabilire al reşedinţei în România pentru Clai, care este cetăţean american” a declarat Iustina Ionescu, avocata de drepturile omului care i-a reprezentat pe petenţi la CCR şi CJUE. 

CCR trebuie să se pronunţe în perioada imediat următoare asupra excepţiei de neconstituţionalitate ridicată în cauză,  privind articolul 277 (2) şi (4) din Codul Civil. Aceste articole interzic recunoaşterea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex încheiate în afara României, însă – cel puţin teoretic – fără să afecteze dreptul la liberă circulaţie al cetăţenilor europeni. 

„În urma deciziei de astăzi, CCR trebuie în primul rând să declare neconstituţională interdicţia din Codul Civil, privind recunoaştere căsătoriilor încheiate între persoane de acelaşi sex în afara României. Atât ţara noastră, cât şi Polonia, Slovacia, Bulgaria, Lituania si Letonia, vor fi obligate să adopte măsuri prin care să asigure libera circulaţie a cetăţenilor UE si a familiilor lor formate din persoane de acelaşi sex – să acorde dreptul de şedere ca soţi şi să asigure un set minimal de drepturi. Asta se poate realiza doar prin adoptarea unei legislaţii clare, predictibile şi unitare în privinţa protecţiei juridice a cuplurilor de acelaşi sex,” a declarat Romaniţa Iordache, expert jurist în domeniul nediscriminării şi vice-preşedintă ACCEPT. 

„Simplu spus, decizia CJUE se poate implementa în România prin reglementarea parteneriatului civil. Până astăzi, majoritatea covârşitoare a statelor membre UE (22 din 28) deja acordă o formă de protecţie cuplurilor gay. România se plasează şi în acest clasament la coada Europei, ignorând nevoile de zi cu zi ale familiilor din comunitate. Indolenţa autorităţilor are consecinţe grave şi lasă cuplurile de acelaşi sex fără protecţie juridică în cele mai dificile momente din viaţă – în cazul unui deces neaşteptat sau în relaţie cu domeniul medical, când vine vorba de co-asigurare sau decizii medicale pentru partenerul de viaţă,” a declarat Florin Buhuceanu, Preşedinte Executiv, Asociaţia ACCEPT. 

Avocatul general al CJUE Melchior Wathelet susţinea, în ianuarie 2018, că în cazul cuplului Coman-Hamilton România ar trebui să-i recunoască drept soţi prin prisma directivei privind libera circulaţie, el considerând că noţiunea de „soţ” în cadrul directivei europene privind libera circulaţie include şi soţii de acelaşi sex.

Adrian Coman, Clai Hamilton şi Asociaţia ACCEPT au fost audiaţi de Marea Cameră a CJUE pentru stabilirea definiţiei termenului „soţi” în legislaţia europeană privind libera circulaţie pe teritoriul UE în data de 21 noiembrie 2017.

Cazul a ajuns pe masa judecătorilor europeni după ce opinia lor a fost solicitată de Curtea Constituţională a României, pentru a stabili dacă articolele din Codul Civil care interzic recunoaşterea căsătoriilor gay încheiate în afara României sunt constituţionale sau nu. 

După hotărârea CJUE, cazul va reveni la CCR, pentru o decizie finală în speţă. Hotărârea judecătorilor europeni este obligatorie atât pentru instanţa din România, cât şi pentru toţi judecătorii din Uniunea Europeană.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.