Cortegiul funerar al Regelui Mihai a plecat de la Castelul Peleş, iar în această seară va ajunge la Palatul Regal. Corpul neînsufleţit al Majestăţii Sale va fi depus în Sala Tronului de la Palatul Regal. Ceremonia de miercuri seară de la Palatul Regal va avea caracter privat. Publicul şi presa nu vor avea acces în Sala Tronului pe durata ceremoniei. Presa va avea acces doar la intrarea în Palatul Regal.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Toţi cei care vor dori să depună flori şi să se închine la catafalcul Majestăţii Sale vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal miercuri, 13 decembrie, între ora 21.00 şi ora 24.00; joi, 14 decembrie, între ora 08.00 şi ora 22.00 şi vineri, 15 decembrie, între ora 08.00 şi ora 22.00. Intrarea este liberă. 

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Sicriul cu trupul neînsufleţit al regelui Mihai a fost adus în România, sosind la ora 11.00 cu o aeronavă militară care a aterizat pe Aeroportul Henri Coandă, unde a avut loc o slujbă religioasă. De la aeroport, sicriul cu trupul neînsufleţit al Majestăţii Sale a fost transportat la Castelul Peleş, unde a rămas pentru câteva ore. 

Pe parcursul zilei, au depus coroane de flori şi s-au recules la catafalcul regelui preşedintele Klaus Iohannis, preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, premierul Mihai Tudose şi membrii Cabinetului, delegaţii din Republica Moldova, inclusiv fostul premier Iurie Leancă, reprezentanţi ai instituţiilor statului, diplomaţi, între care ambasadorii Hans Klemm şi Paul Brummell.

 
CITEȘTE ȘI Premierul Tudose şi miniştrii s-au recules la catafalcul Regelui Mihai

UPDATE - Cortegiul funerar al regelui Mihai a ajuns la Castelul Peleş. Sicriul cu trupul neînsufleţit a fost aşezat în Holul de Onoare

Cortegiul funerar al regelui Mihai a ajuns la Sinaia, unde sicriul cu trupul neînsufleţit al regelui Mihai a fost aşezat, pentru câteva ore, în Holul de Onoare al Castelului Peleş.

În unele localităţi, oamenii au ieşit pe marginea DN1 ca să asiste la trecerea cortegiului funerar, unii dintre ei având steagurile României.

La Sinaia, sute de oameni au aşteptat cortegiul funerar, aplaudând la trecerea acestuia. 

Cortegiul funerar a ajuns la Castelul Peleş la ora 13.25. Din cortegiu au făcut parte şi membrii familiei regale, fiind prezente toate cele cinci fiice ale regelui - Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, Principesa Elena, Principesa Maria, Principesa Sofia şi Irina Walker. De asemenea, este prezent şi nepotul regelui Mihai, fostul principe Nicolae, alături de logodnica sa, Ana-Maria Binder. 

La sosirea cortegiului, regimentul de gardă a prezentat onorul. 

FOTO: Inquam Photos/ George Călin
FOTO: Inquam Photos/ George Călin

Sicriul cu trupul neînsufleţit al regelui Mihai a fost purtat pe braţe de opt militari, cum s-a întâmplat şi la Aeroportul Otopeni, şi dus în castel, unde a fost aşezat în Holul de Onoare.

În prezentaţa membrilor familiei regele, va avea loc o ceremonie religioasă.

La Castelul Peleş va sosi, la ora 14.30, şi preşedintele Klaus Iohannis, pentru a transmite condoleanţe.

Programul vizitei oficialităţilor pentru a transmite condoleanţe la Castelul Peleş este următorul:

-  Ora 14-15: Instituţia preşedintelui României, Preşedinţia Republicii Moldova, Membrii Guvernului României şi ai Guvernului Republicii Moldova, Membrii Parlamentului României şi ai Parlamentului Republicii Moldova.

-  Ora 15-16: Reprezentanţii instituţiilor statului, centrale şi locale.

-  Ora 16-17: Reprezentanţii Corpului Diplomatic, ai Uniunii Europene, NATO şi ai Organizaţiilor Internaţionale.

-   Ora 17-18: Reprezentanţii Academiei Române şi Academiei de Stat a Republicii Moldova, ai Bisericii Ortodoxe, ai Bisericii Catolice şi ai celorlalte instituţii ale Credinţei.

FOTO: Inquam Photos/ George Călin
FOTO: Inquam Photos/ George Călin

Publicul nu va avea acces pe durata şederii sicriului la Domeniul Regal Sinaia. Presa va avea acces pe terasa Castelului Peleş şi, în anumite intervale orare, în Holul de Onoare.

Sicriul cu corpul neînsufleţit al Majestăţii Sale va rămâne la Castelul Peleş până la ora 18.00, când va fi transportat în Capitală şi va fi depus la Sala Tronului din Palatul Regal.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al regelui Mihai a fost adus în România

Sicriul cu trupul neînsufleţit al regelui Mihai a fost adus de o aeronavă tip C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, care a aterizat la ora 11.00 pe platforma din faţa Salonului Oficial.

FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea

La bordul aeronavei cu care a fost adus regele Mihai s-au aflat principesele Elena şi Sofia. Pe tot traseul de la Geneva la Bucureşti au făcut de gardă militari din Brigada 30 Gardă Mihai Viteazul.

La aeroport au fost prezenţi Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, Principele Radu, Principesa Maria, precum şi nepotul regelui Mihai, fostul principe Nicolae, alături de logodnica sa, dar şi numeroase oficialităţi.

FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea

De la avion, sicriul cu trupul Majestăţii Sale a fost purtat pe umeri de opt militari ai Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul şi depus pe un catafalc.

FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea

Au fost intonate imnul naţional şi cel regal, apoi la Salonul Oficial a fost oficiată o slujbă religioasă.

Ceremonia de la Otopeni a avut caracter militar.

La ora 11.00, au fost trase clopotele clopotele catedralelor, mănăstirilor şi bisericilor din întreaga ţară.

De la Aeroportul Otopeni, sicriul cu trupul neînsufleţit al regelui Mihai este transportat cu maşina la Sinaia, iar la ora 14.00 va fi aşezat în Holul de Onoare al Castelului Peleş.

Miercuri, la ora 18.00, corpul neînsufleţit al Majestăţii Sale va fi transportat de la Castelul Peleş la Sala Tronului din Palatul Regal (Calea Victoriei, nr. 49-53), unde va ajunge la ora 20.30. Ceremonia va avea caracter privat. Publicul şi presa nu vor avea acces în Sala Tronului pe durata ceremoniei. Presa va avea acces doar la intrarea în Palatul Regal.

Toţi cei care vor dori să depună flori şi să se închine la catafalcul Majestăţii Sale vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal miercuri, 13 decembrie, între ora 21.00 şi ora 24.00; joi, 14 decembrie, între ora 08.00 şi ora 22.00 şi vineri, 15 decembrie, între ora 08.00 şi ora 22.00. Intrarea este liberă. 

Cei prezenţi la Palatul Regal pentru a aduce un ultim omagiu Regelui Mihai I sunt rugaţi să respecte următoarele reguli:

- Să fie îmbrăcaţi în ţinută corespunzătoare, cu culori închise.

- Să nu poarte sacoşe, genţi ori bagaje voluminoase de niciun fel.

- Să nu vină însoţiţi de copii sub 7 ani, nici cu cărucioare de copii.

-  Să nu folosească aparate de fotografiat, telefoane mobile ori alte instrumente electronice. Fotografierea şi filmarea sunt interzise, din respect pentru solemnitatea ocaziei.

-  Să aibă la ei un document de identitate.

-  Nimeni nu va putea depune florile personal, la catafalc. Florile vor fi aşezate în grădina din faţa Palatului Regal sau pe trotuarul din faţa grilajului Palatului. Personalul Casei Majestăţii Sale va fi la faţa locului, pentru a îndruma publicul participant.

-  Persoanele care vin la catafalc sunt rugate să nu aducă volume, scrisori, ilustrate, timbre, documente sau fotografii. Toate acestea pot fi trimise ulterior, prin poştă, pe adresa Palatului Elisabeta.

-  În incinta Palatului Regal, fumatul şi vorbitul la telefonul mobil sunt strict interzise.

Pe perioada accesului la Palatul Regal va funcţiona un post de prim-ajutor.

În ziua de sâmbătă, 16 decembrie, la ora 10.25, un scurt serviciu religios va fi oficiat în Sala Tronului de la Palatul Regal. Presa nu va avea acces în Sala Tronului pe durata ceremoniei.

La ora 11.00, sicriul cu corpul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi aşezat pe un catafalc în Piaţa Palatului Regal. Acolo va avea loc o scurtă ceremonie religioasă şi militară. Accesul publicului în Piaţa Palatului este liber, în zonele special amenajate pentru participanţi. Accesul presei este liber.

La ora 11.10, sicriul va fi urcat pe un afet de tun. Se va forma un cortegiu funerar, la care vor lua parte Familia Regală, militari români, reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române. Procesiunea se va face pe jos, iar afetul de tun va fi tras, în semn de omagiu, de un vehicul militar operaţional. De la ora 11.30 la ora 12.45, cortegiul funerar va merge pe jos, pe traseul Piaţa Palatului Regal – Calea Victoriei – Splaiul Independenţei – Piaţa Unirii – Intrarea pe Dealul Mitropoliei. De la ora 12.50 la ora 14.00, la Catedrala Patriarhală va avea loc slujba de înmormântare. Publicul şi presa nu vor avea acces în catedrală.

La ora 14.00, cortegiul funebru se va deplasa la Gara Regală Băneasa, pe ruta Piaţa Unirii, Piaţa Universităţii, Piaţa Romană, Arcul de Triumf, Şos. Kiseleff, Şos. Bucureşti-Ploieşti.

Sicriul cu corpul neînsufleţit al Majestăţii Sale va fi transportat la ora 14.40 cu Trenul Regal de la Bucureşti la Curtea de Argeş. Vor călători în Trenul Regal Custodele Coroanei şi membrii Familiei Regale a României. Prezenţa presei şi a publicului va fi permisă la Gara Regală Băneasa.

Trenul Regal va circula cu viteză redusă în următoarele localităţi: Chitila (ora 14.51) – Titu (ora 15.41) – Piteşti (ora 16.46). 

17.30. Cortegiul funerar se va deplasa de la gară la Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş. Prezenţa presei şi a publicului va fi permisă la Gara din Curtea de Argeş.

La ora 17.50, va avea loc slujba de îngropare a Regelui Mihai I în Catedrala Mânăstirii Curtea de Argeş. La ora 18.20, sicriul va fi purtat într-o procesiune pe jos către Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală.

La ora 18.40 va avea loc ceremonia religioasă a îngropării în Noua Catedrală Arhiespiscopală şi Regală.

La funeraliile regelui Mihai sunt aşteptaţi, sâmbătă, şi regina Sofia a Spaniei, regina Greciei Anne-Marie, prinţul Charles al Marii Britanii şi zeci de reprezentanţi ai marilor familii nobiliare europene. La funeralii este aşteptat şi regele Filip al Belgiei, al treilea cel mai tânăr monarh european în exerciţiu, precum şi Prinţul Lorenz al Belgiei, Arhiduce de Austria.

Regele Mihai - care împlinise 96 de ani în 25 octombrie - a încetat din viaţă în 5 decembrie, la reşedinţa sa din Elveţia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.