Ministerul Sănătăţii anunţă că a cerut, marţi dimineaţă, DSU să activeze Mecanismul de protecţie civilă al Uniunii Europene pentru achiziţionarea a 12.700 de flacoane de Tocilizumabum, medicament utilizat în tratarea pacienţilor cu forme severe de COVID-19. Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat solicitarea de asistenţă internaţională pentru acest medicament şi pentru concentratoare de oxigen pentru spitale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat astăzi, 5 octombrie 2021, Hotărârea nr. 78 privind solicitarea de asistenţă internaţională pentru asigurarea produselor de strictă necesitate în tratarea pacienţilor cu forme severe şi critice de COVID -19, astfel:

- solicitarea de asistenţă internaţională constând în achiziţionarea a 12.700 flacoane de 400mg de Tocilizumabum;
- solicitarea de asistenţă internaţională constând în concentratoare de oxigen.
 
Conform hotărârii CNSU, pe baza ofertelor primite, Ministerul Sănătăţii va întreprinde demersurile necesare pentru încheierea contractelor şi achiziţionarea în cel mai scurt timp posibil a cantităţilor necesare de Tocilizumabum.
Concentratoarele oferite în cadrul mecanismului vor fi preluate de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă în vederea distribuirii către unităţile sanitare unde este identificată nevoia.
 
"Remedierea eventualelor daune sau defecţiuni ale concentratoarelor oferite în cadrul solicitării de asistenţă internaţională va fi realizată de către unităţile sanitare beneficiare", se precizează în document.
 
ŞTIREA INIŢIALĂ - "Ministerul Sănătăţii (MS) a solicitat în această dimineaţă Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) activarea Mecanismului de protecţie civilă al Uniunii Europene pentru achiziţionarea a 12 700 de flacoane de Tocilizumabum. Solicitarea vine după ce firma producătoare, care are încheiat un acord cadru şi un contract subsecvent cu Ministerul Sănătăţii, a anunţat că se află în imposibilitatea de a livra medicamentul până la finalul anului 2021, având în vedere situaţia de stock-out a produsului la nivel global", a transmis, marţi, MS, într-un comunicat de presă.

În aceste condiţii, considerând situaţia acută provocată de intensitatea valului IV pandemic în România, ministrul interimar al Sănătăţii Cseke Attila a solicitat şefului DSU, Raed Arafat, activarea mecanismului de protecţie civilă.

"Ministerul Sănătăţii a primit fondurile necesare pentru achiziţionarea acestui produs utilizat în tratarea pacienţilor cu forme severe de COVID-19", au precizat reprezentanţii MS.

Conform sursei citate, săptămâna trecută, Ministerul Sănătăţii a distribuit o nouă tranşă de Tocilizumabum direcţiilor de sănătate publică teritoriale, fiind vorba despre 6.649 de flacoane care sunt distribuite în spitalele care tratează pacienţi COVID-19 cu forme severe de boală.

Şeful DSU, Raed Arafat, anunţa, luni seară, că România va cere, în cursul zilei de marţi, activarea Mecanismului de Protecţie Civilă, pentru medicamentul Tocilizumab, la cererea Ministerului Sănătăţii.

”Mâine urmează să fie activat Mecanismul de Protecţie Civilă, la cererea Ministerului Sănătăţii, pentru medicamentul Tocilizumab. Este un medicament al cărui furnizor nu poate să furnizeze toate cantităţile necesare”, afirma Raed Arafat. 

El preciza că avem cantităţi suficiente pentru 2-3 săptămâni.  

”Activăm Mecanismul să vedem, în ţările care nu se confruntă cu un val serios în acest moment, dacă putem lua de la ei medicamentul în anumite cantităţi”, declara Arafat. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.