Meteorologii anunţă instabilitate atmosferică - ploi, vânt puternic, grindină şi descărcări electrice, până luni dimineaţă, fiind în vigoare avertizări Cod galben - în Maramureş, Transilvania, Moldova, Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei şi local la munte, respectiv Cod portocaliu - în Moldova, Dobrogea şi estul Munteniei. Duminică, este în vigoare şi un Cod galben de caniculă, în cea mai mare parte a Moldovei şi a Dobrogei, precum şi în estul Munteniei, unde temperaturile maxime se vor situa între 33 şi 36 de grade. În Capitală temperatura maximă, mai scăzută decât în ziua anterioară, se va situa în jurul valorii de 29 de grade.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă de duminică, de la ora 10.00, până luni, la ora 6.00, în judeţele Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Alba, Sibiu, Mureş, Harghita, Covasna, Braşov, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău şi în unele zone ale judeţelor Vâlcea, Ialomiţa şi Călăraşi.

”În intervalul menţionat, în Maramureş, Transilvania, Moldova, Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei şi local la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi pe arii restrânse vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20...25 l/mp şi izolat de peste 30...40 l/mp”, au arătat meteorologii.

 Astfel de manifestări vor fi, în prima parte a zilei, pe arii restrânse, şi în restul teritoriului.

Totodată, a fost emisă o avertizare Cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, valabilă de duminică, de la ora 15.00, până luni, la ora 3.00, în judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galaţi, Brăila, Tulcea, Constanţa şi în unele zone ale judeţele Ialomiţa şi Călăraşi.

”În Moldova, Dobrogea şi estul Munteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Vor fi intensificări ale vântului (rafale în general de 70...80 km/h), pe arii restrânse vijelii puternice, averse torenţiale, descărcări electrice şi grindină. În intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 35...40 l/mp şi izolat peste 50...60 l/mp”, a transmis ANM.

Un alt Cod galben, dar de caniculă şi disconfort termic, este valabil duminică, în judeţele Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Brăila şi în unele zone ale judeţelor Bacău, Vrancea, Ialomiţa, Călăraşi, Tulcea şi Constanţa.

”Pe parcursul zilei de duminică (6 august), în cea mai mare parte a Moldovei şi a Dobrogei, precum şi în estul Munteniei, local va fi caniculă şi disconfort termic ridicat, astfel indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge sau va depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime se vor situa între 33 şi 36 de grade”, a mai arătat ANM.

În zona municipiului Bucureşti, până luni dimineaţă, cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate după orele prânzului, când vor fi averse torenţiale şi descărcări electrice. Temporar vântul va avea intensificări, inclusiv de scurtă durată în timpul ploilor (rafale în general de 45...50 km/h). Temperatura maximă, mai scăzută decât în ziua anterioară, se va situa în jurul valorii de 29 de grade.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.