Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, anunţă că autorităţile au decis să înceapă procedura de expropriere pentru Casa Nicolae Petraşcu, realizată de arhitectul Ion Mincu şi considerată „o bijuterie a arhitecturii româneşti”. „Clădirile de patrimoniu reprezintă cartea de vizită a unei capitale europene. Ele trebuie conservate, reabilitate şi puse în valoare pentru a le reda strălucirea de altădată”, susţine Armand.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Am decis să iniţiem procedura de expropriere pentru Casa Nicolae Petraşcu - opera marelui arhitect Ion Mincu din Piaţa Romană nr. 1. Acest imobil este monument istoric şi reprezintă o bijuterie a arhitecturii româneşti. Dacă fostele administraţii au neglijat această bijuterie a arhitecturii româneşti noi nu vom face la fel", a scris Armand, miercuri, pe Facebook.

Ea a explicat că imobilul este în prezent proprietate privată, dar pentru a fi restaurat este necesară, într-o primă etapă, exproprierea pentru cauză de utilitate publică. Primarul a menţionat că există deja o colaborare cu Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic şi cu Primăria Capitalei pentru unele obiective din Sectorul 1.

"Clădirile de patrimoniu reprezintă cartea de vizită a unei capitale europene. Ele trebuie conservate, reabilitate şi puse în valoare pentru a le reda strălucirea de altădată. Grija faţă de istoria oraşului trebuie să fie una dintre principalele preocupări ale unei administraţii locale. Niciodată nu este prea târziu pentru un efort conjugat al autorităţilor bucureştene pentru a salva, restaura şi moderniza patrimoniul pe care ni l-au lăsat în grijă înaintaşii noştri", a afirmat Clotilde Armand.

Locuinţă particulară şi salon literar-muzical

Clasată în  Lista monumentelor istorice, cod B-II-m-B-19577, casa a fost realizată de Ion Mincu, gratuit pentru prietenul său, Nicolae Petraşcu, având destinaţia de locuinţă particulară şi salon literar-muzical, potrivit documentării arhitectului Adrian Bălteanu.

Camera, marcată prin cele trei ferestre din dreptul străzii Mendeleev are un tavan pictat de pictorul G.D. Mirea. Copia tabloului „Vârful cu Dor” se află pe acest tavan.

Lucrarea „Vârful cu Dor” i-a adus consacrarea lui G.D. Mirea la expunerea acesteia la Paris în 1883. Copia a fost realizată de Dimitrie Mihăilescu, elev al lui Mirea, ce a şi adus la sfârşit unele retuşuri. D. Mihăilescu a fost recomandat profesorul său, la solicitarea lui N. Petraşcu, copia a fost realizată între 1908-1909, avînd aceleaşi dimensiuni cu originalul. În 1986, Petre Oprea afirmă în cartea sa folosită pentru acest studiu, că pictura se afla la locul ei pe tavanul salonului folosit atunci ca atelier de pictură.

Nicolae Petraşcu (1859 - 1944) a fost diplomat, scriitor, memorialist, publicist, istoric de artă şi critic de artă şi literar român.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.