Câteva zeci de mii de oameni au protestat sâmbătă seară în Piaţa Victoriei din Capitală, cerând demisia Guvernului. Protestul s-a desfăşurat paşnic, fiind ridicate de către jandarmi doar trei persoane - un bărbat care a tras de gardurile jandarmilor când aceştia voiau sa delimiteze spaţiul manifestaţiei, în jurul după-amiezii, un tânăr asupra căruia a fost găsit un cuţit şi un alt bărbat care a forţat dispozitivul forţelor de ordine. Oamenii au scandat "Demisia” şi "Nu vă fie frică, românii se ridică”, au suflat în vuvuzele şi au agitat steaguri, iar unii dintre protestatari au venit cu flori pe care le-au împărţit jandarmilor. La manifestaţie au participat şi membri PNL, printre care Ludovic Orban. Potrivit ISU Bucureşti-Ilfov, 12 persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, două fiind duse la spital, însă fără să fie vorba de agresiuni. Câteva mii de persoane au protestat sâmbătă seară şi în mai multe oraşe din ţară - la Iaşi au ieşit în stradă peste 10.000 de oameni, la Timişoara au fost peste 8.000 de manifestanţi, iar la Sibiu aproximativ 5.000.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

CITEȘTE ȘI Câteva mii de persoane protestează la Sibiu, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi sau Constanţa

UPDATE - Protestul antiguvernamental din Piaţa Victoriei s-a încheiat după miezul nopţii

Zeci de mii de persoane au participat la manifestaţia antiguvernamentală de sâmbătă, în a doua seară consecutivă de proteste.

Manifestaţia s-a desfăşurat paşnic, iar printre participanţi au fost şi copii, alături de părinţii lor, dar şi politicieni, precum liderul PNL Ludovic Orban. 

Oamenii au venit echipaţi cu măşti chirurgicale şi eşarfe, după ce vineri seară au avut loc incidente violente cu jandarmii, care au folosit gaze lacrimogene.

Ei au scandat "Demisia”, "Nu vă fie frică, românii se ridică” şi "Nu cedăm”, au suflat în vuvuzele şi au agitat steaguri. Unii dintre au fost chiar înfăşuraţi în drapele, iar pe una dintre clădiri au fost proiectate mesajele "Jos Guvernul” şi "Demisia, Dăncilă”.

FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea

De asemenea, unii dintre protestatari au venit cu flori pe care le-au împărţit jandarmilor. La protest a fost prezent şi filosoful Mihai Şora, care a oferit, la rândul său, flori forţelor de ordine.

FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE - Douăsprezece persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, dintre care două au fost transportate la spital

Douăsprezece persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale la protestul din sâmbătă seară din Piaţa Victoriei din Bucureşti, două dintre acestea fiind transportate la spital, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov. Reprezentanţii instituţiei precizează că nu a fost vorba despre agresiuni, ci doar de probleme medicale, precum dureri toracice, ameţeli sau hipertensiune.

Potrivit ISU Bucureşti-Ilfov, la protestul din Piaţa Victoriei au avut nevoie de îngrijiri medicale douăsprezece persoane. Dintre acestea, un tânăr de 20 de ani şi o femeie de 29 de ani au fost duşi la Spitalul Elias.

Reprezentanţii instituţiei precizează că nu a fost vorba de agresiuni, ci doar de probleme medicale, dureri toracice şi, respectiv, stare de ameţeli în cazul celor doi. Ceilalţi protestatari care au primit îngrijiri medicale la faţa locului au avut atacuri de panică, hipertensiune sau răni uşoare la mâini.

UPDATE - În Piaţa Victoriei protestează câteva zeci de mii de oameni

UPDATE - O persoană care a forţat dispozitivul de ordine, ridicată de jandarmi

Conform Jandarmeriei Bucureşti, o persoană care a forţat dispozitivul de jandarmi dinspre Iancu de Hunedoara a fost scoasă din mulţime şi va fi dusă la secţia de poliţie.

UPDATE - Peste 20.000 de oameni protestează în Piaţa Victoriei

Peste 20.000 de oameni protestează în Piaţa Victoriei, unde la ora 21.00 au aprins luminile telefoanelor.

FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea

Manifestanţii strigă "PSD, ciuma roşie", "Hoţii" şi "Demisia".

Jandarmii sunt mobilizaţi în număr foarte mare, dar până acum manifestaţia s-a desfăşurat paşnic. În Piaţa Victoriei continuă să vină grupuri mari de oameni.

Pe unul din blocurile din Piaţa Victoriei a fost proiectat cu lasere mesajul "Dăncilă, Demisia".

Câţiva manifestanţi au adus o păpuşă uriaşă, reprezentând "justiţia oarbă".

UPDATE - Numărul protestatarilor a ajuns la câteva mii

Manifestaţia se desfăşoară paşnic, iar printre cei peste 5.000 de oameni care scandează împotriva Executivului se află şi copii, alături de părinţii lor, dar şi politicieni, precum liderul PNL Ludovic Orban.

FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea

Unii dintre protestatari au venit cu flori, pe care le-au împărţit jandarmilor.

Oamenii strigă "Demisia”, "Nu vă fie frică, românii se ridică” şi "Nu cedăm”, suflă în vuvuzele şi flutură steaguri. Unii dintre sunt chiar înfăşuraţi în drapele.

FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea

Circulaţia rutieră este restricţionată în zona Guvernului.

Poliţiştii rutieri au deviat traficul pe Bulevardul Iancu de Hunedoara prin pasaj, la fel traficul de la Statuia Aviatorilor către Piaţa Victoriei. Este complet închisă circulaţia pe strada Buzeşti către Piaţa Victoriei, la fel şi pe strada Paris, însă se circulă pe strada Lascăr Catargiu prin faţa sediului Guvernului către Statuia Aviatorilor. De asemenea, nu se mai permite viraj stânga prin centrul Piţei către Şos. N. Titulescu/B-dul Ion Mihalache, iar pe bulevardul Lascăr Catargiu a fost restricţionat traficul de la Piaţa Romană.

FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea

Potrivit Jandarmeriei Bucureşti, în jurul orei 16.00, în urma unui control corporal, forţele de ordine au găsit un cuţit asupra unui tânăr de 18 ani care stătea în zona Muzeului Antipa. Acesta a fost dus la secţia de poliţie pentru identificare şi pentru luarea măsurilor care se impun.

Protestul din Piaţa Victoriei a început încă de dimineaţă, când în piaţă se aflau câteva zeci de oameni.

La un moment dat au existat şi incidente între protestatari şi jandarmi. Când forţele de ordine au început să monteze garduri de protecţie în jurul manifestanţilor, câţiva dintre aceştia au început să le dărâme, trăgând de ele. Jandarmii au intervenit, punându-l la pământ pe unul dintre ei. El a fost dus la secţie şi amendat cu 500 de lei pentru recurgerea la acţiuni violente.

Pe tot parcursul acestor incidente, protestatarii din Piaţa Victoriei le-au strigat jandarmilor „Criminalilor” şi „Hoţilor”.

Incidente extrem de violente au avut loc vineri seară la mitingul diasporei din Piaţa Victoriei, la care au luat parte zeci de mii de oameni.

Astfel de incidente s-au produs pe tot parcursul protestului - unele persoane au forţat gardurile în zona din faţa Guvernului şi au aruncat cu diverse obiecte, în special sticle de plastic, iar scutierii au intervenit cu grenade cu gaze lacrimogene şi cu tunul cu apă.

Înainte de miezul nopţii, jandarmii au intrat în forţă în Piaţa Victoriei, gonind oamenii, deşi mii de persoane protestau în continuare. Doi jandarmi, între care o femeie, au fost prinşi la un moment dat de un grup de persoane violente, care au început să îi lovească. Cei doi jandarmi au fost scoşi de un grup de manifestanţi paşnici, care au făcut scut uman în jurul celor doi jandarmi şi i-au escortat până la un grup de jandarmi, care nu au intervenit pentru a-şi salva colegii. Armele celor doi jandarmi care au fost bătuţi au fost sustrase.

Sâmbătă, Klaus Iohannis i-a cerut procurorului general Augustin Lazăr să fie începute de urgenţă cercetări pentru stabilirea modului concret în care s-a produs intervenţia Jandarmeriei pentru restabilirea ordinii publice la protestele de vineri seară din Piaţa Victoriei. De asemenea, Iohannis a solicitat procurorului general stabilirea legalităţii intervenţiei şi identificarea persoanelor şi a gradului de implicare sau vinovăţie a tuturor celor care au luat parte la incidentele violente petrecute în Capitală.

Parchetul General a anunţat sâmbătă că procurorii militari s-au sesizat din oficiu şi au înregistrat dosar penal cu privire la modul de intervenţie a jandarmilor şi la incidentele petrecute la manifestaţia din Piaţa Victoriei.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.