Candidatul dreptei la Primăria Capitalei Nicuşor Dan prezintă miercuri,într-o conferinţă de presă, metroul de suprafaţă, ca soluţie pentru traficul din Capitală

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În opinia sa, Bucureştiul poate avea un transport public eficient şi trafic fluid într-un orizont de timp rezonabil, iar metroul de suprafaţă reprezintă una dintre soluţiile cheie la problema traficului din Capitală.

”Nu cred că are rost să discutăm despre cât de dezastruos este traficul din Bucureşti şi cât timp pierde fiecare din noi în el. Mesajul meu este că Bucureştiul poate să aibă un transport public eficient într-un timp rezonabil şi asta va duce la decongestionarea traficului. Pentru asta este nevoie să folosim inteligent resursele pe care le avem şi o astfel de resursă este infrastructura CFR din jurul Bucureştiului şi din Bucureşti. O să vorbim zilele următoare de alte soluţii pentru trafic. Dacă vorbim de transportul public, o să vorbim de extinderea reţelei de tramvaie, şi reţeaua de tramvaie este o infrastructură, este o resursă foarte importantă a Bucureştiului. O să vorbim de optimizarea traseelor de autobuz şi troleibuz, infrastructura de troleibuz este, de asemenea, o resursă pe care trebuie să o folosim. Astăzi vorbim de metroul de suprafaţă”, a declarat Nicuşor Dan.

El a precizat că metroul de suprafaţă va funcţiona pe 6 rute şi va avea 6 gări principale. Staţiile interioare vor fi conectate la STB şi la metrou. Staţiile de pe linia de centură vor fi conectate, în principal, la principalele intrări din oraş şi acolo unde va fi nevoie, vom avea parcări park and ride, cum sunt intrarea dinspre Târgovişte, intrarea dinspre Piteşti, intrarea dinspre Alexandria, intrarea dinspre Giurgiu.

”Mesajul este că, oriunde te găseşti pe linia de centură, vei avea un tren direct către aceste gări interioare, care reprezintă puncte importante ale oraşului, câteva exemple: Chiajna, Chiajna are un deficit mare de transport public şi din cauza aceasta aglomerează zona Militari. Chiajna va fi legată direct de Afi, de locul în care suntem noi. Va fi legată de intersecţia cu Lujerului şi în felul acesta de conexiunea cu tramvaiul 41, va fi conectată direct cu Gara de Nord, va fi conectată direct cu Pipera”, a explicat Nicuşor Dan.

Un exemplu din interiorul oraşului: zona Giurgiului- Ferentari, această zona va fi direct conectată cu Pipera, va fi conectată direct cu Gara de Nord, va fi conectată direct cu zona în care suntem noi, cu Afi.

”Dacă vorbim de Afi, aici va fi una dintre cele 6 staţii pe care le vedeţi pe hartă. O să avem un flux de 8000 de persoane pe zi, pe fiecare sens. O să fie, după cum vedeţi, două linii terminale, care se vor termina aici. O să avem cel puţin 40 de plecări pe zi, 2-3 plecări pe oră şi mai multe plecări la orele aglomerate. Un tren va deservi 200 de persoane şi în condiţii de aglomeraţie, până la 500 de persoane. Pentru Bucureşti asta înseamnă 800.000 de utilizatori. Viteza medie operaţională, 40 km/h. Metroul de suprafaţă atinge viteze de 90km/h, principalul lui avantaj este că nu se intersectează cu traficul auto, nu stă în intersecţii, nu stă la semafor. Va fi un vehicul prietenos cu călătorii, va fi uşor de accesat de mame cu cărucioare, va fi uşor de accesat de biciclişti, va avea culoare largi, nu o să fie compartimentat şi va avea uşi dese pentru a nu crea blocaje la urcare şi coborâre”, a afirmat Nicuşor Dan, care a adăugat că proiectul va fi realizat din fonduri europene.

El a precizat că este o soluţie care s-a aplicat cu succes în multe oraşe, un exemplu de succes este Berlin, care a reconvertit infrastructura feroviară pentru rute industriale, care au devenit S ban-ul din Berlin, un mare succes..

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.