IPJ Buzău a făcut cercetări după ce scene cu conţinut explicit sexual au fost difuzate duminică seară în faţa Primăriei municipiului Buzău pe un ecran amplasat special în Piaţa Dacia cu ocazia proiecţiei filmului „California Dreamin’ ” regizat de Cristian Nemescu, în cadrul Buzău Internaţional Arts Festival (BIAF), mai mulţi locuitori exprimându-şi indignarea pe reţelele sociale. Nu au existat plângeri înregistrate, iar Poliţia a stabilit că nu se impun sancţiuni, mai ales că înaintea difuzării filmului voluntarii şi organizatorii BIAF au avertizat spectatorii cu privire la prezenţa în film a unor astfel de imagini. De altfe, organizatorii BIAF precizează că ”a fost încadrat de către Centrul Naţional al Cinematografiei în categoria Audienţă Generală, respectiv Acordul Părinţilor pentru copiii sub 12 ani, fapt ce a fost semnalat corespunzător, atât vizual, cât şi anunţat de către organizatori în mod public, înainte de începerea proiecţiei şi prin intermediul voluntarilor BIAF pe întreg parcursul acesteia”. Ei invocă şi prevederile legale conform cărora fac excepţie de la obligativitatea clasificării ”filmele cinematografice care se difuzează de către radiodifuzori în cadrul serviciilor lor de programe, care se prezintă în cadrul festivalurilor cinematografice naţionale şi internaţionale”. ”BIAF nu are obligaţia legală de a prezenta un rating al filmelor difuzate, dar, cu toate acestea, aşa cum am precizat la cap. 1, festivalul a luat toate măsurile pentru a prezenta publicului rating-ul acordat filmului de către CNC”, conchid ei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
UPDATE - ASOCIAŢIA CULTURALL, în calitate de co-organizator al Buzău International Arts Festival (BIAF), eveniment în cadrul căruia a avut loc proiecţia filmului California Dreamin' (Nesfârşit), în regia regretatului cineast Cristian Nemescu, un film de artă multipremiat la festivaluri internaţionale, cu o distribuţie de excepţie, condusă de starul american Armand Assante şi maestrul Răzvan Vasilescu, proiecţie ce a avut loc în Piaţa Daciei, în prezenţa a aproximativ 450 de spectatori, cu participarea extraordinară a actorului Armand Assante, a criticului internaţional de film Irina Margareta Nistor şi a producătorului filmului, Andrei Boncea, precizează:
  1. Filmul California Dreamin'(Nesfârşit) a fost încadrat de către Centrul Naţional al Cinematografiei în categoria Audienţă Generală, respectiv Acordul Părinţilor pentru copiii sub 12 ani, fapt ce a fost semnalat corespunzător, atât vizual, cât şi anunţat de către organizatori în mod public, înainte de începerea proiecţiei şi prin intermediul voluntarilor BIAF pe întreg parcursul acesteia.
  2. Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) este organul de specialitate al administraţiei publice centrale şi autoritatea unică ce poate acorda, conform legii, prin Consiliul Naţional al Cinematografiei, rating-uri (certificate) de vizionare filmelor distribuite în România.
  3. Conform Registrului Cinematografiei, secţiunea a V-a, fragment din Norma metodologică pentru aplicarea Ordonanţei Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 328/2006 din 12.09.2006, cităm:
  4. „(4) Clasificarea filmelor cinematografice este obligatorie înainte de începerea exploatării lor pe teritoriul României, indiferent de formatul şi de suportul pe care sunt fixate acestea, şi este valabilă pentru întreaga perioadă de exploatare a filmului prevăzută în certificatul de clasificare emis de Centrul Naţional al Cinematografiei.

(5) Fac excepţie de la prevederile alin. (4) filmele cinematografice care se difuzează de către radiodifuzori în cadrul serviciilor lor de programe, care se prezintă în cadrul festivalurilor cinematografice naţionale şi internaţionale, al schimburilor culturale, al unor manifestări cu caracter nonprofit, al altor manifestări oficiale organizate în România sau în străinătate, precum şi filmele cinematografice prezentate în cadrul programelor culturale ale Cinematecii Române.”

  1. Având în vedere prevederile legale, în calitate de festival internaţional, BIAF nu are obligaţia legală de a prezenta un rating al filmelor difuzate, dar, cu toate acestea, aşa cum am precizat la cap. 1, festivalul a luat toate măsurile pentru a prezenta publicului rating-ul acordat filmului de către CNC.

De asemenea, organizatorii ataşează o fotografie cu DVD-ul filmului, comercializat de către librăriile din toată ţara, pe care apare rating-ul cu ştampila CNC, un articol ce prezintă cele mai premiate filme româneşti ale anului 2007, de pe site-ul Centrului Naţional al Cinematografiei, care atestă că filmul California Dreamin' (Nesfârşit) în regia lui Cristian Nemescu este unul dintre cele mai premiate filme ale anului, printre altele, câştigător al premiului Un Certain Regard, al prestigiosului Festival de Film de la Cannes: https://cncold.gov.ro/?page_id=709

”Considerăm că orice sesizare negativă la adresa proiecţiei California Dreamin' (Nesfârşit) din cadrul BIAF 2023 din Piaţa Dacia este o jignire la adresa publicului buzoian, a prestigioşilor invitaţi ce au participat la proiecţie şi, nu în ultimul rând, la adresa unui act artistic ce a adus numeroase beneficii cinematografiei româneşti şi, prin extensie, României în general”, conchid organizatorii BIAF.

ŞTIREA INIŢIALĂ - Scenele din film cu caracter explicit sexual au fost filmate de spectatori cu telefoanele mobile şi postate pe reţele de socializare unde au creat indignare şi au strâns numeroase comentarii.
Potrivit IPJ Buzău, nu au existat plângeri înregistrate în acest caz la Inspectoratul Judeţean de Poliţie, însă poliţiştii buzoieni au făcut cercetări după apariţia în spaţiul public a imaginilor de pe reţelele de socializare şi au ajuns la concluzia că nu se impune sancţionarea organizatorilor.
Potrit sursei citate, din discuţiile cu organizatorii filmul este clasificat în categoria filmelor cu „Audienţă Generală cu Acordul Părinţilor +12” iar înaintea difuzării acestuia voluntarii şi organizatorii BIAF au avertizat spectatorii cu privire la prezenţa în film a unor astfel de imagini. 
La rândul său, primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, a declarat că filmul prezintă şi unele scene erotice dar că la începutul şi în timpul filmului organizatorii au anunţat că nu este un film potrivit pentru copii, iar voluntarii au încercat să îndepărteze din zonă toţi minorii neînsoţiţi.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.