Meteorologii au emis, marţi, avertizări nowcasting Cod roşu de ploi torenţiale, descărcări electrice şi grindină în Bucureşti şi localităţi din judeţele Ilfov şi Giurgiu. Avertizările sunt valabile până la ora 18.30. A fost emis mesaj Ro-Alert pentru avertizarea populaţiei. Echipele ISU au avut deja zeci de intervenţii pentru îndepărtarea copacilor căzuţi, în urma Codului portocaliu, iar la metrou s-a intervenit pentru îndepărtarea apei în mai multe staţii. Mai multe linii ale STB sunt blocate din cauza copacilor căzuţi sau a apei acumulate pe drum. Apa Nova intervine cu zeci de utilaje.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
UPDATE - Potrivit Primăriei Capitalei, compania Apa Nova, furnizorul de servicii de apă şi canalizare pentru Municipiul Bucureşti, a suplimentat echipele operaţionale din teren şi se intervine cu 20 hidrocurăţitoare, 23 autoutilitare, 18 echipamente de pompare şi un personal format din 160 de specialişti.

În urma monitorizării video, a informaţiilor furnizate din teren de către poliţiştii locali din cadrul D.G.P.L.C.M.B. şi poliţiile locale de sector, urmare a avertizărilor meteo, până în acest moment la nivelul municipiului Bucureşti s-au înregistrat următoarele evenimente:
sector 1
- str. Parcului  nr. 20 -  copac căzut pe spaţiul verde
- str. Hrisovului nr. 13 - copac căzut în grădina blocului
- Calea Victoriei nr. 147 - creangă căzută pe carosabil
- str. Timişului nr. 25 - creangă de mari dimensiuni căzută pe un auto
- str. Dornei nr. 116 - copac căzut pe domeniul public 
- str. Dobrogeanu Gherea nr. 83 - creangă căzută pe carosabil 
- zona Fântana Mioriţa pe sensul de mers catre Băneasa - creangă căzută pe carosabil 
- str. Măslinului nr. 8 - creangă căzută pe carosabil 
- b-dul Dinicu Golescu nr. 38 - creangă căzută peste două auto
- Aleea Pajurei nr. 1- creangă căzută pe spaţiul verde
- str. Dornei nr .116 - copac căzut pe un auto şi pe partea carosabilă, este blocat traficul rutier şi circulaţia STB
 
sector 2
- str. Victor Manu  nr. 34-36 -  copac căzut peste două auto, fiind afectat şi un stâlp de iluminat
- str. Azotului nr. 3 - copac căzut pe un auto
- str. Gheorghe Matac – stâlp din lemn căzut pe cabluri electrice
sector 4
- parcul Carol I (zona Mausoleului) – copac căzut pe o alee
- b-dul Tineretului / str. Baladei ( zona Palatul Copiilor ) - acumulări de apă în carosabil
- str. Izvorul Rece - cablurile de înaltă tensiune care alimentează liniile troleibuzului 76 sunt rupte, fiind blocat şi traficul rutier
- b-dul Alexandru Obregia - acumulări de apă în carosabil
- str. Turnu Măgurele - acumulări de apă în carosabil
- b-dul Metalurgiei nr. 85 - acumulări de apă în carosabil
- str. Mitropolit Filaret/str. Slobozia - acumulări de apă în carosabil
 
sector 5
- str. Zeţari – acumulări de apă în carosabil – este blocată circulaţia tramvaielor
- şos Sălaj – acumulări de apă în carosabil
- str. Carpaţi - acumulări de apă în carosabil
- str. Zori de Zi - acumulări de apă în carosabil
- str. Oltului - acumulări de apă în carosabil
- Str. Epigonilor - acumulări de apă în carosabil
 
sector 6
- Splaiul Independenţei (zona STS) - acumulări de apă în carosabil
- Drumul Taberei nr. 85 - acumulări de apă în carosabil
- Drumul Sării - acumulări de apă în carosabil
- str. Pătrarului nr. 6 - acumulări de apă în carosabil
- Calea Crângaşi / str. Mehadia - acumulări de apă în carosabil
- str. Valea Oltului / str. Valea Ialomiţei - acumulări de apă în carosabil
- str. Ceahlău nr. 10 - copac căzut pe spaţiul verde
- str. Valea Neagră -  acumulări de apă în carosabil
- b-dul Uverturii - acumulări de apă în carosabil
- Pasaj Lujerului - acumulări de apă în carosabil
 
"Incidentele constatate au fost transmise în timp operativ către instituţiile abilitate pentru remediere. Menţionăm faptul că circulaţia STB şi traficul rutier se desfăşoară cu dificultate în zonele str. Izvorul Rece, sectorul 4, şos. Sălaj şi str. Pucheni, sector 5", a precizat sursa citată.
 
ŞTIREA INIŢIALĂ - Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare meteo Cod roşu, valabilă marţi, în intervalul orar 17:00-18:30, pentru municipiul Bucureşti. Astfel, se vor semnala averse torenţiale care vor depăşi 40...50 l/mp- în zona avertizată s-au acumulat în jur de 50 l/mp, descărcări electrice, grindină de mici şi medii dimensiuni.
 
Ca urmare, ISU Bucureşti-Ilfov a emis un mesaj de avertizare prin sistemul Ro-Alert. 
 
"Recomandam cetăţenilor următoarele măsuri preventive:
-pentru persoanele aflate pe stradă, se va evita adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie;
-sistarea activităţilor desfăşurate în teren deschis sau la înălţime;
-închiderea tuturor ferestrelor locuinţelor şi altor categorii de construcţii.
-evitarea atingerii stâlpilor sau firelor căzute la pământ", a transmis sursa citată.
 
O altă avertizare a fost emisă pentru judeţul Ilfov, în intervalul 17.15 -18.30, în localităţile Jilava, Măgurele, Vidra, Bragadiru, 1 Decembrie, Clinceni, Cornetu, Copăceni; Aici se vor semnala averse torenţiale care vor depăşi 40...50 l/mp, descărcări electrice, grindină de mici şi medii dimensiuni. 
 
De asemenea, între orele 17.20-18.30 este Cod roşu şi în judeţul Giurgiu, localităţile Comana, Mihăileşti, Adunaţii-Copăceni, Călugăreni, Buturugeni, Singureni, Mihai Bravu, Iepureşti, Schitu, Bulbucata, Stoeneşti, unde se vor semnala averse torenţiale care vor depăşi 40...50 l/mp, descărcări electrice, grindină de mici şi medii dimensiuni.
 
Anterior, în urma Codului portocaliu emis de meteorologi, echipajele ISU Bucureşti-Ilfov au fost solicitate să intervină pentru îndepărtarea a zeci de copaci căzuţi în Bucureşti şi în judeţul Ilfov.
 
"Din cauza ploii torenţiale de astăzi, manifestată cu intensitate, echipele Metrorex au intervenit cu operativitate, acolo unde situaţia a impus-o, pentru dirijarea apelor şi menţinerea funcţionalităţii gurilor de evacuare. Circulaţia trenurilor de metrou se desfăşoară normal", a transmis Metrorex.
 
Au fost afectate staţiile Valea Ialomiţei, Petrache Poenaru, Eroilor, Unirii, o parte dintre aceste situaţii fiind rezolvate. 
 
La rândul său, Societatea de Transport Bucureşti (STB) a anunţat, pe Twitter, că, din cauza copacilor căzuţi de reţeaua de contact, au fost blocate Linia 3 - pe Str. Aviator Popişteanu, pe sensul spre capătul de linie Mezeş, Liniile 70 şi 79 - pe Str. Delea Nouă, Linia 79 - pe Str. Izvorul Rece pe sensul spre Piaţa Reşiţa.

Totodată, în zona Calea 13 Septembrie/ Drumul Sării, pe Bd. Mărăşesti, Bd. Timisoara, Str. Braşov, vehiculele STB SA sunt blocate din cauza acumulărilor de apă, iar tramvaiele pe str. Zeţarilor, tot din cauza apei acumulate pe şosea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.