Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a declarat, referitor la cei peste 100 de români blocaţi pe aeroportul din Cancun, că este o atitudine neprietenoasă a autorităţilor mexicane şi este inadmisibil ceea ce se întâmplă. Acesta a adăugat că au fost făcute demersuri pe lângă compania Lufthansa pentru trimiterea unei aeronave mai mari care să îi aducă în Europa pe cei 114 cetăţeni români. MAE a trimis, miercuri după-amiază, precizări privind situaţia românilor blocaţi la Cancun.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
UPDATE - Ministerul Afacerilor Externe arată, într-un comunicat de presă transmis miercuri după-amiază, că a continuat demersurile politico-diplomatice pe lângă autorităţile mexicane.

"Astfel, în cursul zilei de astăzi, 3 februarie a.c., ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a transmis o scrisoare omologului mexican, ministrul relaţiilor externe Marcelo Ebrard, reiterând îngrijorarea şi nemulţumirea autorităţilor române cu privire la modul arbitrar în care autorităţile mexicane au refuzat accesul cetăţenilor români în Mexic şi solicitând sistarea imediată a acestei practici abuzive. În cadrul scrisorii, a fost subliniată necesitatea ca aceste decizii să fie fundamentate pe evaluări individuale, de la caz la caz. Totodată ministrul afacerilor externe a solicitat, în cadrul scrisorii, asigurarea unei abordări transparente şi predictibile cu privire la regimul turiştilor străini în Mexic, mai ales în contextul pandemic actual. De asemenea, ministrul român al afacerilor externe a evidenţiat că România consideră că deciziile de returnare nu au fost suficient de clar explicate şi comunicate fiecărui cetăţean român implicat sau autorităţilor române şi şi-a exprimat surprinderea faţă de lipsa oricăror semnale prealabile pe acest subiect, din partea autorităţilor mexicane, aşa cum este cutumiar în condiţiile bunelor relaţii existente în mod tradiţional între ţările noastre", se arată în comunicat.

MAE adaugă că va continua demersurile politico-diplomatice susţinute pentru clarificarea şi rezolvarea cât mai rapidă a acestei situaţii.

"În acelaşi timp, cu privire la cei 114 cetăţeni români care se află în continuare în aeroportul din Cancun în aşteptarea curselor de retur, MAE precizează că, în continuarea eforturilor deja întreprinse de către Ambasada României în Mexic, cu sprijinul consulului onorific al României la Cancun, în scopul asigurării de apă şi alimente acestor cetăţeni, însărcinatul cu afaceri ad-interim al României în Mexic se deplasează astăzi la Cancun pentru a oferi asistenţă celor aflaţi în aeroport în aşteptarea returnării spre Europa. Totodată, un consul din cadrul Consulatului General al României la Miami se deplasează în Mexic pentru a întări echipa de la faţa locului, pe fondul nevoii intensificate de asistenţă consulară", scrie în comunicat.

De asemenea, la nivelul Ambasadei României în Mexic şi la nivelul Centralei MAE s-au făcut demersuri pe lângă compania aeriană Lufthansa în vederea repatrierii cât mai urgente a celor 114 cetăţeni români care se află în continuare în aeroportul din Cancun.

Totodată, MAE face apel la cetăţenii români care intenţionează sau urmau să călătorească în perioada imediat următoare în Mexic să îşi amâne călătoria, până la clarificarea situaţiei şi remedierea acesteia. În acest sens, a fost emisă şi o atenţionare de călătorie.

Totodată, MAE reaminteşte că zonele Ciudad de Mexico şi Cancun sunt clasificate ca zone cu risc epidemiologic ridicat în contextul pandemiei de COVID-19 (Ciudad de Mexico este considerată zonă roşie, iar Cancun, zonă portocalie). La Aeroportul Internaţional din Cancun, autorităţile de frontieră mexicane au instituit controale mult mai stricte, întrucât zona turistică Riviera Maya (Cancun, Playa del Carmen, Tulum, Cozumel, Isla Mujeres etc.) a fost catalogată ca zonă portocalie de risc epidemiologic. De asemenea, MAE aminteşte că, în conformitate cu informaţiile comunicate public de către autorităţile mexicane şi disponibile pe pagina de internet a MAE, la Atenţionări de călătorie în context COVID-19, având în vedere măsurile adoptate pentru gestionarea pandemiei, pe Aeroportul Internaţional din Ciudad de Mexico este permisă intrarea persoanelor care demonstrează, cu documente justificative, că efectuează o călătorie esenţială, turismul nefiind inclus în această categorie. Persoanele care nu pot demonstra caracterul esenţial al călătoriei sunt respinse la frontieră şi returnate în statul de domiciliu/reşedinţă cu primul zbor disponibil.

Potrivit MAE, cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Ciudad de Mexico: 00 52 55 5280 0447 şi 00 52 55 5280 1869, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice la Ciudad de Mexico: 00 52 55 38 833 072.

ŞTIREA INIŢIALĂ - „În acest moment sunt 114 cetăţeni români aflaţi pe aeroportul din Cancun. Avem în total 102 cetăţeni care au fost întorşi în ţară. Suntem profund preocupaţi de situaţia cu care s-au confruntat cetăţenii care planificau vacanţa în Mexic şi care sunt afectaţi de deciziile recente ale autorităţilor mexicane. Este inadmisibil ceea ce se întâmplă, este o atitudine neprietenoasă din partea autorităţilor mexicane faţă de cetăţenii români. Este o situaţie care riscă să ducă, în ceea ce priveşte Mexicul, la pierderea de turişti, bani şi credibilitate ca destinaţie de călătorie prin astfel de acţiuni. În cursul zilei de astăzi voi transmite, la rândul meu, un mesaj omologului meu mexican în care voi reitera că aceste decizii nu pot să fie arbitrare, trebuie să fie foarte clar fundamentate, să aibă la bază evaluări individuale, de la caz la caz. Am solicitat şi vom continua să solicităm părţii mexicane o abordare transparentă şi predictibilă privind regimul turiştilor străini în Mexic, mai ales în contextul pandemic actual”, a declarat Bogdan Aurescu miercuri într-o conferinţă de presă. 
 
Ministrul a mai spus că turiştii români care sunt blocaţi pe aeroport vor primi asistenţă şi de la Consulatul de la Miami.
 
„Am ridicat faţă de autorităţile mexicane şi problema condiţiilor de aşteptare, în vederea returnării. Cetăţenii români au sesizat că interviurile s-au purtat doar în limba spaniolă, au sesizat un comportament abuziv din partea poliţiştilor de frontieră, lipsa apei şi a hranei, spaţii improprii în care sunt plasaţi”, a explicat Aurescu.
 
Acesta a mai spus că au fost discuţii cu Lufthansa ca să trimisă o  aeronave mai mari care să îi aducă în Europa pe cei 114 români.
 
„Faptul că un stat suveran poate decide cu privire la accesul străinilor pe propriul teritoriu nu trebuie şi nu poate să încalce drepturile acestora în procesul de implementare a unor astfel de decizii şi trebuie să evite situaţiile ofensatoare. Cetăţenii români nu trebuie să fie discriminaţi în nicio situaţie, trebuie să fie trataţi cu respect, nu trebuie să fie puşi în situaţii dificile, chiar dacă vorbim de o situaţie în care, pe baza unor motive fundamentate, dacă este cazul în această situaţie, unui cetăţean român i se refuză intrarea pe teritoriul altui stat. Până la clarificarea situaţiei, facem apel către cetăţenii români ca pentru moment să evite călătoriile în Mexic”, a completat ministrul de Externe.
 
Mai mulţi turişti români sunt blocaţi pe aeroportul din Cancun. Autorităţile de frontieră mexicane au instituit controale mult mai stricte, întrucât zona turistică Riviera Maya (Cancun, Playa del Carmen, Tulum, Cozumel, Isla Mujeres, etc.) a fost catalogată ca zonă portocalie de risc epidemiologic.
 
MAE a reamintit, într-un comunicat de presă dat marţi publicităţii, că zonele Ciudad de Mexico şi Cancun sunt clasificate ca zone cu risc epidemiologic ridicat în contextul pandemiei de COVID-19 (Ciudad de Mexico este considerată zonă roşie, iar Cancun, zonă portocalie). 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.