Aproximativ 150 de turişti - între care şi copii - au rămas blocaţi pe platoul Bucegi, în zona Babele, în condiţiile în care telecabina a fost oprită din cauza vântului puternic. Turiştii a fost coborâţi cu utilajele pentru bătătorit zăpada la Dichiu, de unde au fost preluaţi de microbuze şi autovehicule de teren ale structurilor din subordinea MAI. Operaţiunea a durat peste cinci ore.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE 22.41 -Ultimii dintre turiştii blocaţi pe munte în zona Babele, coborâţi de către salvamontişti; operaţiunea a durat peste cinci ore

Ultimii dintre turiştii rămaşi blocaţi pe munte, duminică seară, în zona Babele din Masivul Bucegi au fost îmbarcaţi în vehicule pentru bătătorit zăpada şi sunt coborâţi către Dichiu de către salvamontişti şi jandarmii montani.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dâmboviţa, Ciprian Vătăşelu, jandarmii montani şi salvamontiştii care participă la acţiunea de recuperare a turiştilor rămaşi blocaţi pe platoul Bucegi i-au îmbarcat în vehiculele speciale pentru transportul pe munte pe ultimii 30 de turişti rămaşi la peste 2000 de metri altitudine. Aceştia au fost îmbarcaţi în paru vehicule de tip Ratrac şi sunt coborâţi spre zona Dichiu.

Anterior, un grup format din 54 de turişti a fost coborât de pe munte, în primă fază, iar mai apoi un al doilea convoi format din cinci vehicule a coborât de pe munte încă 50 de turişti.

Unii dintre aceştia au fost îmbarcaţi în autobuze, microbuze şi autovehicule cu tracţiune integrală aparţinând Jandarmeriei sau ISU din judeţele Prahova, Dâmboviţa şi Argeş pentru a fi duşi către staţiunea Buşteni, unde sunt cazaţi, în timp ce alţii, care au fost aşteptaţi  de rude sau prieteni la Dichiu, au plecat cu autovehicule personale pe un drum închis circulaţiei publice, acoperit cu gheaţă pe unele porţiuni, spunând că vor să ajungă mai repede la masa de revelion.

Acţiunea de recuperare a turiştilor a durat peste cinci ore şi a implicat angajaţi ai mai multor structuri din Ministerul de Interne şi salvamontişti din trei judeţe. 

UPDATE - Primii 54 de turişti dintre cei rămaşi blocaţi în Bucegi au fost coborâţi de pe munte

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dâmboviţa, Ciprian Vătăşelu, a declarat că primii 54 dintre turiştii blocaţi pe munte au  fost coborâţi cu ratrac-urile, decizia de a se renunţa la coborârea pe jos fiind luată în condiţiile în care pe munte vântul suflă puternic, iar operaţiunea ar fi fost foarte dificilă.

Cei 54 de turişti au ajuns în zona Dichiu, din judeţul Dâmboviţa, de unde urmează să fie preluaţi de microbuze şi autovehicule de teren pentru a fi transportaţi în staţiunea Buşteni.

Acţiunea de coborâre a celorlalţi turişti continuă.

Aproximativ 150 de turişti, blocaţi pe platoul Bucegi 

Potrivit şefului Serviciului Salvamont Buşteni, Gheorghe Haiduc, turiştii au urcat cu telecabina în cursul zilei de duminică pe platoul Bucegi, însă din cauza vântului puternic instalaţia de transport pe cablu a fost oprită, în condiţiile în care nu ar circula în siguranţă.

Ei au rămas în zona staţiei de telecabină şi au cerut ajutorul autorităţilor, iar în zonă au plecat salvamontişti şi jandarmi din judeţele Prahova, Dâmboviţa şi Argeş.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dâmboviţa, Eduard Ţelea, a declarat pentru News.ro că aproximativ 18 de copii se află printre cei aproape 150 de turişti rămaşi blocaţi la peste 2000 de metri altitudine, datele fiind furnizate de către cei care au sunat la 112.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Dâmboviţa, Ciprian Vătăşelu, spunea că turiştii vor fi coborâţi pe jos până la Piatra Arsă, de unde vor fi preluaţi de autobuze, microbuze şi autoturisme de teren şi transportaţi pe drumul judeţean DJ 714 spre Moroeni şi de acolo în staţiunea Buşteni, de unde au urcat cu telecabina pe munte.

Lucrătorii de la drumuri au fost solicitaţi să intervină pentru a curăţa drumul pe o distanţă cât mai mare, în zona Piatra Arsă, astfel încât autovehiculele care îi vor prelua pe turişti să poată urca cât mai mult.

La peste 2000 de metri altitudine în Masivul Bucegi este zăpadă, iar vântul bate cu putere.

Mii de turişti petrec vacanţa de Revelion în staţiunile de pe Valea Prahovei, unde este zăpadă pe munte, la altitudini mari şi pe pârtii, fiind puse în funcţiune tunurile pentru zăpadă artificială.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.