Secretrul de stat din Ministerul Sănătăţii, Andreea Moldovan, a afirmat, luni, după o şedinţă cu reprezentanţii din mai multe instituţii, că s-a discutat despre modificarea indicatorilor tehnici avuţi în vedere la instituirea carantinei. Vor fi şase indicatori, aceştia urmând a fi decişi, însă, în cursul zilei de marţi, după ce se vor face diferite calcule.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am covenit cu toţii că fiind o infecţie atât de dinamică şi cu modificări atât de mari, datele pe care le folosim necesită periodic o actualizare sau o updatare. Ne-am gândit care ar fi indicatorii de calcul ai grilei de carantinare cei mai sugestivi pentru procesul epidemioogic, astfel încât să ştim că imaginea pe care ei ne-o vor oferi va fi mult mai apropiată de realitate”, a afirmat, luni, Andreea Moldovan.

Potrivit acesteia, sunt şase indicatori, între care indici de evoluţie, trend, rată de incidenţă, capacitate de testare, număr de cazuri pe UAT, cu focar sau fără focar.

”Sunt nişte indicatori tehnici”, a precizat Andreea Moldovan, explicând că aceştia vor fi făcuţi publici marţi, după ce vor fi decişi în urma unor calcule care se vor face de către diferite instituţii.

Moldovan a precizat că se doreşte şi o testare mai abudentă decât avem acum, tocmai pentru a avea o situaţie cât mai apropiată de realitate.

Decizia finală va fi luată, marţi, la ora 13.00.  

Întrebată care vor fi mpdificărle în calculul incidenţei, Moldovan a precizat: ”Am convenit să calculăm rata de incindeţă luând în calcul 14 zile, dar care se opresc cu 3 zile anterior momentului vorbirii, tocmai pentru ca acele cazuri pe care noi le luăm calcul să fie alocate şi cazurile raportate corespunzător. (...) Atunci calculul va fi mai corect aşa”. 

De asemenea, Moldovan a precizat că este important ca în toate judeţele să se testeze cât mai mult, referindu-se la judeţele cu puţine teste unde nu se poate concluzina că, de fapt, sunt cazuri puţine: ”Judeţele cu testare redusă sunt cele în care nu ştii ce se întâmplă. Populaţia din acele judeţe este, de fapt, o populaţie neinformată şi faţă de care nu se pot lua anumite măsuri”. 

Un alt indicator avânt în vedere va fi numărul de paturi ATI şi gradul de ocupare al acestora: ”Procesul acesta al paturilor de ATI este foarte dinamic, dar numărul paturilor de terapie intensivă este foarte mic”. 

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.