Conducerea Spitalului Judeţean Târgu Jiu a declanşat o anchetă după ce o femeie care de fapt era însărcinată în luna a noua a fost diagnosticată cu eventraţie, fiind supusă unei intervenţii chirurgicale. Femeia, în vârstă de 35 de ani, care nu ştia că este însărcinată şi s-a prezentat la spital acuzând dureri abdominale, a născut o fetiţă, a declarat pentru News.ro purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare Mihaela Ţicleanu. Reprezentanţii spitalului au transmis că eventraţia era reală şi că operaţia era necesară, dar şi că femeia a declarat că nu este însărcinată şi că se află sub tratament cu anticoncepţionale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
UPDATE - ”Pacienta, în vârstă de 35 de ani, s-a prezentat la Unitatea de Primiri Urgenţe în data de 19.08.2023, cu dureri abdominale şi prezenţa unei eventraţii abdominale post operatorie supraombilicală strangulată, care a fost parţial redusă în urma manevrelor de taxis (manevre de presiune cu ajutorul mainii, efectuate in scopul reducerii unei hernii strangulate) efectuate de medic. Medicul chirug de gardă a decis internarea pacientei pentru supraveghere, căci exista riscul ca eventraţia să se restranguleze, ceea ce s-a şi întâmplat. Menţionăm faptul că, în timpul anamnezei, pacienta a afirmat că nu este însărcinată, că a avut menstruaţie şi se află sub tratament cu anticoncepţionale. De asemenea, aceasta a declarat pe proprie răspundere că nu este însărcinată şi la Laboratorul de Imagistică Medicală, înainte să i se facă raze pulmonare”, au transmis reprezentanţii unităţii sanitare.
În data de 22 august, în timpul vizitei medicale, medicul chirug a constatat că pacienta are nevoie de intervenţie chirurgicală (eventraţie strangulată) şi au fost demarate pregătirile pentru operaţie. 
”Intraoperator s-a constatat prezenţa eventraţiei strangulate cu intestin afectat, cu epiplon în sac de eventraţie, dar şi un uter mărit ca volum ca urmare a unei sarcini. În acel moment, medicul chirurg a solicitat prezenţa în sala de operaţie a colegilor de la Secţiile Obstetrică Ginecologie şi Neonatologie.  După intervenţia medicilor obstreticieni, s-a continuat intervenţia chirurgicală şi pentru rezolvarea eventraţiei. În prezent, pacienta se află internată în Terapie Intensivă, pentru recuperarea postoperatorie, iar nou-născutul este la Neonatologie. Mama este conştientă, cooperantă, starea de sănătate fiind stabilă. Şi starea de sănătate a copilului este stabilă”, afirmă purtătorul de cuvânt al spitalului.
”Potrivit medicului chirurg, având în vedere diagnosticul stabilit şi abdomenul cicatricial şi multioperat, dar şi peritonita generalizată din antecedentele medicale, efectuarea unei ecografii nu ar fi furnizat informaţii suplimentare relevante pentru diagnosticul de eventraţie abdominală. Statistic vorbind, în una din 2.500 de sarcini, femeia nu este conştientă de prezenţa fătului şi află că este însărcinată când se declanşează travaliul.  Va fi demarată o anchetă internă privind respectarea protocoalelor şi procedurilor medicale în acest caz. 
De asemenea, au fost sesizate DSP Gorj, Colegiul Medicilor Gorj şi ANMCS”, anunţă reprezentanţii spitalului.
UPDATE -  „E o chestiune legată de procedura şi de responsabilitatea medicală, aştept şi eu informaţii mai multe, nu am, în momentul de faţă, informaţii că ar fi fost vreo problemă în sensul de punere în pericol a vieţii pacientei, dar faptul că a existat o anumită confuzie, trebuie să vedem exact care este cauza. Nu pot da relaţii despre fiecare procedură medicală pe care o aplică medicii din România, sau nu o aplică, cum a fost situaţia de la Botoşani”, a afirmat ministrul Sănătăţii miercuri. 
Acesta a precizat că aşteaptă informaţii suplimentare pentru a răspunde „documentat” cu privire la acest caz.
 
ŞTIREA INIŢIALĂ - ”În prezent încercăm să aflăm toate detaliile şi pentru a afla toate detaliile, mediul chirurg şi ceilalţi medici prezenţi în sala de operaţie au fost chemaţi în această dimineaţă de către conducerea unităţii sanitare pentru a-şi exprima punctele de vedere. Menţionez faptul că pacienta în vârstă de 35 de ani se află la Terapie Intensivă pentru recuperarea post-operatorie, iar nou-născutul, este vorba de o fetiţă care s-a născut la greutatea de 3,2 kilograme, este internat la neonatologie. Atât starea de sănătate a mamei, cât şi starea de sănătate a nou-născutei este stabilă şi ambele sunt bine”, a precizat Ţicleanu.
Ea a afirmat că la acest moment conducerea spitalului adună date pentru a stabili ce s-a întâmplat.
 
”Încă încercăm să aflăm care a fost situaţia. Pot să vă spun că se pare că există cazuri medicale, demonstrate, cercetate, în care femeia efectiv nu ştie că este însărcinată. Ea s-a prezentat la spital pentru dureri abdominale, i s-a pus diagnosticul de eventraţie, pentru care s-a şi intervenit şi pe care o şi avea de fapt. Ea zice că nu a ştiut că este însărcinată, în aceste nouă luni nu a fost niciodată la medic. Din ce am putut afla până acum, nu a fost nici măcar la medicul de familie”, a declarat Mihaela Ţicleanu.
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.