Aproximativ 800 de copii din cei 2.600 care s-au născut în 2017 la Maternitatea Arad au avut probleme de sănătate, în special respiratorii, medicii arătând că această situaţie este cauzată de neprezentarea la controale a mamelor în timpul sarcinii. Pentru a face faţă situaţiei, spitalul va achiziţiona mai multe echipamente de monitorizare a nou-născuţilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un comunicat transmis presei, luni, de Secţia Neonatologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, referitor la investiţiile care sunt necesare în perioada imediat următoare, se arată că anual între 700 şi 800 de copii se nasc cu probleme, ceea ce înseamnă un copil din trei, în condiţiile în care Maternitatea Arad înregistrează anual în jur de 2600 de naşteri.

Medicul-şef al Secţie Neonatologie, Angelica Filimon, afirmă că recent au fost achiziţionate de către Consiliul Judeţean echipamente noi necesare cazurilor speciale, iar investiţiile vor continua în 2018.

”Cele cinci monitoarele achiziţionate sunt utilizate pentru îngrijirea şi tratamentul unui număr foarte mare de nou-născuţi, 700 - 800 anual, care au diferite probleme de sănătate. Datorită acestor aparate, îi putem monitoriza, la pat, fără să îi mai transportăm în altă parte”, afirmă Filimon.

Medicii arată că numărul mare de naşteri cu probleme este cauzat de faptul că mamele nu merg la controale în timpul sarcinii. Multe ajung la medic doar când nasc, iar cel mai adese aproblemele depistate la nou-născuţi sunt respiratorii.

”Anul acesta se va cumpăra un aparat de investigaţii imagistice de radiologie, cu tehnologie nouă şi un aparat de sterilizare pentru biberoneria secţiei. Acestea sunt foarte utile pentru că mulţi dintre nou-născuţii din Arad se confruntă cu probleme respiratorii, iar pentru noi este important să aflăm cât mai repede cauza acestora. Cu ajutorul aparatului de investigaţii imagistice vom reuşi să punem un diagnostic corect, într-un timp mult mai scurt. Un plus valoare este şi faptul că îl vom putea utiliza direct la patul pacientului, iar astfel riscurile sunt semnificativ reduse deoarece mulţi dintre nou-născuţi sunt conectaţi la aparate şi nu pot fi transportaţi”, a adăugat Angelica Filimon.

Conform sursei citate, în 2017 multe dintre îmbunătăţirile aduse secţiei au fost posibile cu ajutorul unor ONG-urilor, care au donat echipamente, în timp ce Consiliul Judeţean a alocat fonduri pentru igienizări şi reparaţii urgente, în condiţiile în care investiţii majore nu pot fi făcute pentru că imobilul Maternităţii este retrocedat.

În urmă cu doi ani, ministrul Sănătăţii de la acea vreme, Patriciu Achimaş Cadariu, a vizitat Maternitatea Arad şi a cerut mutarea într-o altă clădire, din cauză că actuala este foarte degradată şi ar exista riscul de a se prăbuşi.

Ministrul declara că problema ”este stringentă” şi a remarcat că ”tavanul cade la propriu”.

În 29 februarie 2016, conducerea Consiliului Judeţean Arad atrăgea atenţia că judeţul ar putea deveni primul din ţară fără o maternitate publică, dacă nu se găsesc soluţii urgente pentru mutarea unităţii în altă clădire, imobilele în care funcţionează în prezent fiind foarte degradate, cu risc de prăbuşire parţială.

Autorităţile au constatat că imobilul în care se află Neonatologia are risc seismic ridicat, iar în anumite încăperi personalul nu are curajul să circule decât pe margine, pentru că plafoanele trepidează şi se pot prăbuşi. Unele dintre aceste încăperi au fost dezafectate din cauza riscurilor, iar Inspectoratul de Stat în Construcţii a interzis accesul în balcoanele celor două clădiri vechi ale Maternităţii pentru că acestea se pot prăbuşi în orice moment.

Maternitatea Arad funcţionează, în urma restructurărilor din Sănătate care au avut loc în 2010, dată până la care a fost spital, ca secţie a SCJU Arad, având trei imobile în aceeaşi curte din centrul oraşului. Două dintre imobile, vechi de peste 150 de ani, au fost retrocedate foştilor proprietari, iar reparaţii capitale nu s-au făcut de câteva decenii.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.