Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) îi cere premierului Dacian Cioloş, printr-o scrisoare, să transmită prin ministrul Justiţiei, Raluca Prună, “o propunere de soluţie pentru ieşirea din actuala criză”. Magistraţii susţin că situaţia a fost ”generată de ministrul Justiţiei” şi că opinia publică este manipulată cu privire la salariile judecătorilor, menţionând că joi vor analiza situaţia şi vor ”trece la alte acţiuni”, dacă propunerea Guvernului nu ”restabileşte legalitatea”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) arată în scrisoare trimisă miercuri premierului Dacian Cioloş că s-a adresat direct acestuia pentru a-i cere să transmită prin ministrul Justiţiei “o propunere de soluţie pentru ieşirea din actuala criză” deoarece în timpul discuţiilor pe care miniştrii din Guvern le-au avut cu magistraţii aceştia ”şi-au fundamentat poziţia pe o mentalitate instituţională profund eronată, care plasează practic sistemul de justiţie în subordinea Executivului”.

UNJR arată că justiţia ”este o putere în stat alături de Executiv şi Legislativ” astfel că magistraţii reprezintă ”unul dintre cei trei piloni pe care este aşezat statul de drept”, iar comparaţia pe care au făcut-o reprezentanţii Guvernului între aceştia şi alte sectoare bugetare este ”profund eronată”.

“Comparaţia, aşadar, făcută de reprezentanţi ai Guvernului între magistraţi, care sunt o putere de sine stătătoare, cu diverse sectoare bugetare din subordinarea Executivului este profund eronată ca principiu, iar o astfel de mentalitate a condus la tipul de conflict institituţional pe care-l avem azi între puterea Executivă şi Judecătorească”, se arată în scrisoare.

Potrivit documentului, magistraţii susţin că actualul conflict a fost generat de către ministrul Justiţiei, Raluca Prună, care nu a gestionat corespunzător relaţia cu magistraţii şi personalul auxiliar şi a avut un ”discurs manipulatoriu”.

”Acest conflict a fost generat în special de acţiunile ministrului Justiţiei, Raluca Prună, care, pe lângă neînţelegerea modului cum funcţionează instituţiile într-un stat de drept, a gestionat în mod total neprofesionist relaţia cu magistraţii şi personalul auxiliar, evitând să discute în mod real problemele ridicate de aceştia. În locul unei abordări focalizate pe soluţii la problemele ridicate, aceasta a recurs, în mod inadmisibil, la un discurs manipulatoriu, incompatibil cu demnitatea pe care o ocupă”, conform documentului.

Magistraţii susţin că Raluca Prună nu a adus o soluţie la criza din justiţie, aşa cum s-a stabilit în întâlnirea din 23 septembrie şi că prin declaraţiile din ultima perioadă ”a amplificat” conflictul ”pe care l-a generat”.

“Ministrul Justitiei arată prin acest comportament că nu e un partener de discuţii de bună credinţă şi compromite poziţia Executivului în discuţiile cu puterea Judecătorească”, notează magistraţii.

În scrisoare, magistraţii spun că ministrul Justiţiei manipulează în continuare opinia publică, ”insinuând că drepturile recunoscute prin hotărâri judecătoreşti se situează în afara legii si că acestea ar putea fi analizate distinct de drepturile recunoscute de lege”.

Reprezentanţii UNJR susţin că Raluca Prună i-a atacat pe magistraţi, în loc să îşi asume faptul ”de a nu fi anticipat corect efectul OUG 20/2016”.

UNJR susţine că actuala situaţie a fost agravată de faptul că Guvernul a adoptat o nouă Ordonanţă de Urgenţă.

”Pentru stabilirea nivelului maxim al salariului de bază/indemnizaţiei de încadrare din cadrul instituţiei sau autorităţii publice respective, se iau in considerare numai drepturile salariale prevăzute în actele normative privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice şi nu se includ drepturile stabilite sau recunoscute prin hotărâri judecătoreşti”, se arată în scrisoarea adresată premierului.

Magistraţii susţin că, astfel, Guvernul ”admite că legea poate fi disociată de hotărârile judecătoreşti” şi consideră că este ”de neimaginat” că reprezentanţii Guvernului nu au înţeles ”enormitatea” acestor prevederi.

“Dacă ministrul Justiţiei – care avizează legalitatea actelor Guvernului – are asemenea carenţe în înţelegerea unor chestiuni fundamentale de drept şi separaţie a puterilor, este de neimaginat cum nimeni din Guvern nu a inţeles gravitatea şi enormitatea unei asemenea preve deri în OUG 43/2016, care nu face altceva decât să nege rolul fundamantal al judecătorului de a rosti legea”, potrivit documentului citat.

Reprezentanţii UNJR consideră că, în acest fel, Guvernul ”scoate” puterea judecătorească ”în afara legii”.

În document, magistraţii susţin că Raluca Prună a avut o atitudine dispreţuitoare faţă de judecători şi dar şi faţă de lege şi atribuţiile pe care le are ca ministru al Justiţiei.

“Problema ridicată de magistraţi nu este una de «oportunitate», deoarece nu negociem măriri de salarii, aşa cum în mod nefondat şi manipulatoriu se repetă în spaţiul public. Problema pe care o ridicăm este de «legalitate», pentru care ministrul Justiţiei Raluca Prună trebuie să răspundă. Eschivarea permanentă a domniei sale arată că evită să îşi asume răspunderea ce îi revine în calitate de ministru al justiţiei”, se arată în scrisoare.

Magistraţii mai susţin că opinia publică este manipulată în ceea ce priveşte salariile judecătorilor, despre care reprezentanţii Guvernului spun că ar fi peste 10.000 de lei. Ei spun că în realitate, cei mai mulţi judecători activează în instanţele de fond şi au salarii între 3.500-8.000 de lei.

”Salarille juriştilor din ministerul Justiţiei sunt egale sau mai mari decât cele ale judecătorilor de la curţile de apel, iar asimilaţii judecătorilor din cadrul ministerului au salarii ce depăşesc 12.000 de lei”, se mai arată în document.

În acest context, magistraţii o acuză pe Raluca Prună de ipocrizie.

“Ipocrizia ministrului Justiţiei Raluca Prună – cu scopul de a induce cetăţenilor imaginea că magistraşii ar fi bugetari de lux – este intolerabilă, în contextul în care România alocă pentru instanţe unul dintre cele mai mici bugete pe cap de locuitor din Uniunea Europeană”, potrivit scrisorii.

Magistraţii mai spun că declaraţiile ministrului Justiţiei au dus la actuala criză din sistem.

“Agresivitatea declaraţiilor ministrei Prună şi atitudinea sfidătoare a acesteia faţă de puterea Judecătorească, precum şi ameninţările voalate pe care le-a transmis, au condus – pe fondul unor probleme acute din sistem – la actuala criză”, se arată în scrisoarea transmisă lui Dacian Cioloş.

UNJR precizează că, până la această dată, ”Memorandumul privind justiţia” a fost adoptat de peste 60 la sută din instanţele din ţară, în semn de protest, iar alte instanţe au ales să îşi manifeste nemulţumirile şi în alt mod. 

“În acest context, ministrul Justiţiei Raluca Prună continuă o atitudine de frondă faţă de sistemul judiciar, refuzând cu obstinaţie o implicare adecvată pentru aplanarea acestei crize pe care ea însăşi a generat-o”, potrivit documentului.

Magistraţii mai spun că ”au dat timp Guvernului” să propună o soluţie ”pentru a-şi corecta propria greşeală”, dar deocamdată acest lucru nu s-a întâmplat.

În finalul scrisorii, magistraţii spun că premierul poate veni cu o soluţie la criza instituţională care să fie discutată în şedinţa CSM din 6 octombrie.

“Ceea ce rămâne după acest ministru al justiţiei este un haos instituţional şi un conflict între puteri care va fi decontat de toţi cetăţenii ce se adresează justiţiei“, mai scriu magistraţii.

Potrivit UNJR, în urma întâlnirii din 6 octombrie, asociaţiile profesionale ale magistraţilor vor face o evaluare a situaţiei şi vor ”trece la alte acţiuni”, dacă propunerea Guvernului nu ”restabileşte legalitatea”.

Mai multe instanţe din ţară protestrează de la mijlocul lunii septembrie, magistraţii purtând banderole albe la procese sau judecând doar cauze urgente. Ei cer adoptarea ”Memorandumului privind justiţia”, în care sunt expuse problemele din sistemul judiciar şi sunt solicitate diverse măsuri pentru eficientizarea justiţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.