Universitatea Bucureşti cere Senatului să examineze consecinţele modificărilor propuse de Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor prin eliminarea unor sancţiuni aplicate profesorilor şi cercetătorilor care coordonează teze de doctorat dovedite a fi plagiate şi cere reintroducerea în actul normativ a sancţiunilor propuse de Ministerul Educaţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Universitatea din Bucureşti a luat act de dezbaterile care au avut loc în Comisia de învăţământ din Camera Deputaţilor privind modificări la Legea educaţiei naţionale prin mai multe amendamente aduse la Legea de aprobare a OUG 4/2016. Constatăm cu îngrijorare că forţa acestui act legislativ este serios diminuată prin faptul că din propunerea de modificare au fost eliminate sancţiunile care, în documentul prezentat de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, se aplicau profesorilor şi cercetătorilor care coordonează teze de doctorat ce se dovedesc a fi plagiate. Este vorba de retragerea titlului didactic universitar sau a gradului de cercetare ori retrogradarea; destituirea din funcţia de conducere din instituţia de învăţământ superior şi desfacerea disciplinară a contractului de muncă", se arată într-un comunicat al instituţiei de învăţământ.

Potrivit Universităţii Bucureşti, singura sancţiune care a fost păstrată este aceea care prevede "interzicerea, pentru o perioadă determinată, a accesului la finanţarea din fonduri publice destinată cercetării-dezvoltării".

În acest context, Universitatea Bucureşti solicită Senatului României examinarea consecinţelor modificărilor propuse de Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor şi reintroducerea în actul normativ a sancţiunilor propuse de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, OUG 4/2016 privind sancţiunile în cazurile de plagiat în lucrările de doctorat, dar au eliminat mai multe sancţiuni, proiectul fiind trimis la Senat, care este for decizional în acest caz.

Ordonanţa prevedea că, pentru abaterile personalului din candrul instituţiilor de învăţământ, constatate şi dovedite de către Consiliul Naţional de Etică, acest organism poate aplica mai multe sancţiuni printre care retragerea calităţii de coordonator de doctorate, retragerea titlului de doctor, retragerea titlului didactic universitar sau a gradului de cercetare ori retrogradare, destituirea din funcţia de conducere din instituţia de învăţământ superior, precum şi desfacerea disciplinară a contractului de muncă. 

Comisia de învăţământ din Camera Deputaţilor a scos aceste sancţiuni, dar a lăsat avertismentul scris, retragerea şi/sau corectarea tuturor lucrărilor publicate prin încălcarea regulilor de bună conduită sau interzicerea pentru o perioadă determinată a accesului la finanţarea din fonduri publice destinată cercetării şi dezvoltării.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.