Uniunea Sindicatelor TESA din Sănătate afirmă că ar putea bloca acordarea salariilor din spitale înainte de Crăciun, în semn de protest faţă de ”sfidarea” la adresa personalului nemedical, care a fost ”eliminat” din proiectul de lege adoptat de Camera Deputaţilor privind creşteri salariale pentru angajaţii CNAS. ”Dacă aceste soluţii se pot găsi doar când se pornesc acţiuni greviste, iar dialogul social este ineficient pentru personalul nemedical din spitale, atunci şi personalul TESA este dispus ca după ani şi ani de frustrări «să pună pixurile jos», constatând că altfel va rămâne şi în continuare ignorat la infinit”, susţin sindicaliştii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Personalul nemedical din Sănătate (TESA) anunţă că ar putea bloca acordarea salariilor în spitale în luna decembrie 2023, dacă Guvernul va continua să ignore cu desăvârşire această categorie importantă de personal, fără de care nicio unitate sanitară nu ar putea funcţiona. Astfel, proteste spontane de avertizare ar putea începe în spitalele publice, în orice moment!”, se arată într-un comunicat de presă al Uniunii Sindicatelor TESA din Sănătate.

Sindicaliştii consideră ”o sfidare” faptul că personalul discriminat TESA, care asigură practic administrarea şi întreţinerea spitalelor, a fost din nou ”eliminat” din proiectul legislativ PLX 172/2023, privind modificarea şi completarea Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sănătăţii. Ei arată că doar amendamentul pentru lucrătorii protestatari din CNAS a fost acceptat, fiind vorba despre 2.500 de salariaţi, iar amendamentul adoptat de Senat şi pentru personalul nemedical – TESA-Administrativ (30.000 de salariaţi) - a fost respins de grupul parlamentar al PSD din Camera Deputaţilor.

”Dacă aceste soluţii se pot găsi doar când se pornesc acţiuni greviste, iar dialogul social este ineficient pentru personalul nemedical din spitale, atunci şi personalul TESA este dispus ca după ani şi ani de frustrări «să pună pixurile jos», constatând că altfel va rămâne şi în continuare ignorat la infinit, pe post de Cenuşăreasă a sistemului sanitar, «trimisă la colţ» cu fiecare ocazie legislativă”, susţin sindicaliştii.

Potrivit acestora, personalul TESA a fost total discriminat în actuala Lege a salarizării şi exceptat de la orice fel de stimulent sau majorare de-a lungul ultimilor 7 ani în comparaţie cu personalul medico-sanitar, ”îndurând permanent o umilinţă şi o discriminare salarială nemaiîntâlnită în niciun alt sistem sanitar din UE”.

Ei mai susţin că şi la OUG 63/2023 personalul nemedical tehnic-economic şi administrativ (TESA) a fost exceptat de la stimulentele acordate încă o dată doar pentru personalul medico-sanitar.

”Precizăm că din această categorie de personal fac parte atât salariaţi cu studii superioare (ex :economişti, jurişti, ingineri), cât şi colegi cu studii medii şi muncitori. În condiţiile în care în prezent nu putem avea nicio garanţie că discriminarea din Sănătate va fi într-adevăr eliminată, în noua lege a salarizării (care, oricum, se pare că se va aplica cel mai devreme în anul 2025), Uniunea TESA din Sănătate solicită Guvernului şi Parlamentului să găsească de urgenţă o soluţie de compensare a personalului nemedical din spitale, aşa cum a găsit şi pentru personalul din CNAS. Solicităm de asemenea soluţii pentru ca niciun venit în plată să nu scadă în spitalele de monospecialitate, în urma aplicării Legii «Austerităţii» (Leg.Nr. 296/2023) şi soluţii pentru ca salariile personalului nemedical să fie indexate cel puţin cu nivelul inflaţiei, care la acest moment atinge cote alarmante”, mai scrie în comunicatul semnat de preşedintele Uniunii, Valentin Liviu Chifor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.