Uniunea Liceenilor Maghiari din România îi cere preşedintelui Klaus Iohannis să nu întârzie promulgarea legii privind înfiinţarea liceului romano-catolic din Târgu Mureş.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Stimate domnule Preşedinte, ne adresăm dumneavoastră având convingerea că sunteţi la curent cu situaţia Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, cunoaşteţi prin câte încercări şi momente de incertitudine au trecut elevii acestui liceu şi părinţii lor, timp de doi ani. Am constatat cu satisfacţie faptul că Senatul a adoptat, în şedinţa de plen din 7 februarie, legea privind înfiinţarea şcolii, iar actul normativ urmează să fie promulgat de dumneavoastră, pentru a putea intra în vigoare. În numele Uniunii Liceenilor Maghiari din România şi al elevilor Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, vă adresez rugămintea de a nu întârzia promulgarea legii, pentru ca şcoala să fie cât mai curând înfiinţată”, se arată într-o scrisoare deschisă semnată de Bukur Tamás, preşedintele Uniunii Liceenilor Maghiari din România.

Acesta menţionează că, în ultimii doi ani, Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş s-a aflat în centrul unor anchete, dispute, conflicte între partidele politice, însă cei care au avut cel mai mult de suferit - elevii şi părinţii - s-au aflat permanent în planul secund.

”Prea puţin a interesat cât de mult au fost afectaţi aceşti oameni. Cred că această şcoală, precum şi toate celelalte instituţii de învăţământ ar trebui să aibă în centrul atenţiei copiii, cei care au nevoie să se dezvolte, să înveţe şi să lege prietenii pentru o viaţă; iar profesorii au întreaga responsabilitate pentru instruirea şi educarea tinerei generaţii. Elevii, profesorii şi părinţii nu ar mai trebui niciodată să fie îngrijoraţi că în septembrie sau după vacanţa de Crăciun instituţia şcolară pe care să o frecventeze nu va mai exista. Istoria Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş este o poveste de viaţă, o poveste pe care au trăit-o intens elevii şi profesorii lor - aceşti oameni care doresc să contribuie, ca toţi cetăţenii României, la dezvoltarea pământului natal”, se arată în scrisoare. 

Senatul, în calitate de for decizional, a adoptat miercuri, cu 71 voturi „pentru”, 20 voturi „împotrivă” şi o abţinere proiectul legislativ al UDMR pentru înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, cu predare exclusiv în limba maghiară.

Proiectul a fost aprobat de Camera Deputaţilor la finalul lunii decembrie, cu 18 voturi „pentru” şi o abţinere în comisia de învăţământ a Camerei, iar PMP şi PNL au părăsit sala. Iniţiativa a fost susţinută inclusiv de deputaţii USR, care au explicat că, dincolo de „trocul politic”, se află dreptul copiilor la educaţie.

"Se înfiinţează Liceul Teologic Romano-Catolic II Rákóczi Ferenc, denumit în continuare Liceul, ca unitate de învăţământ preuniversitar cu predare în limba maghiară, parte a sistemului naţional de învăţământ, cu sediul în localitatea Târgu Mureş, strada Mihai Viteazul nr. 15, corp B, judeţul Mureş, prin divizarea parţială a Liceului ‘Bolyai Farkas’ din Târgu Mureş'”, se arată în proiect.

Liceul cuprinde clase de învăţământ primar, gimnazial şi liceal, filiera teoretică fiind organizată pe profilurile umanist şi real, iar cea vocaţională pe profilul teologic, specializarea cultul romano-catolic, şi va fi cuprins în reţeaua şcolară începând cu anul şcolar 2018 – 2019, de către Consiliul local Târgu Mureş, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a acestei legi.

Ungaria a anunţat oficial, în 8 septembrie 2017, că nu susţine aderarea României şi Croaţiei la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), iar motivul invocat a fost închiderea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgul Mureş.

Ulterior, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că a vorbit la telefon cu premierul Ungariei, Viktor Orbán, şi au convenit că partea română va rezolva problema de la Liceul Catolic din Târgu Mureş, iar Ungaria va acorda din nou sprijin României pentru aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD).

Scandalul privind desfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş a avut la bază o decizie a Tribunalului Mureş din luna iunie 2017, prin care a fost anulată o decizie din 2014 a Inspectoratului Şcolar Mureş care reglementa înfiinţarea noii unităţi şcolare.

În septembrie 2017, procurorii DNA l-au trimis în judecată pentru abuz în serviciu şi uzurparea funcţiei pe Ştefan Someşan, inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş care "a emis, fără drept", decizia prin care a dispus înfiinţarea, începând cu anul şcolar 2014-2015, a Liceului Teologic Romano - Catolic din Târgu Mureş, prin divizarea parţială a Liceului Teoretic „Bolyai Farkas” din acelaşi oraş şi transferarea claselor cu specializarea „cultul romano-catolic” care funcţionau în cadrul acestuia (4 clase cu un număr de 103 elevi) la unitatea şcolară nou înfiinţată.

”În realitate, înfiinţarea unităţilor de învăţământ este atributul administraţiei publice locale şi nicidecum al inspectoratelor şcolare. Acest demers al inculpatului a avut drept consecinţe vătămarea intereselor legitime ale unităţii de învăţământ divizată ilegal (diminuarea bazei materiale fără măsuri compensatorii etc.), vătămarea intereselor legitime ale elevilor de la Liceul Teoretic «Bolyai Farkaş», transferaţi la unitatea şcolară nou înfiinţată, a cărei înfiinţare a fost ilegală, crearea unui folos necuvenit fundaţiei respective, prin înfiinţarea în mod ilegal a unităţii şcolare mai sus menţionate căreia i-a fost atribuită personalitate juridică”, spun procurorii DNA.

Alături de fostul şef al ISJ Mureş, procurorii l-au trimis în judecată şi pe Tamasi Zsolt - Jozsef, director al Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, pentru infracţiunea de abuz în serviciu în formă continuată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.