Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI) a primit o sesizare din SUA privind plagiatul procurorului şef al DNA, Codruţa Kovesi, dar sesizarea este neconformă întrucât linkul spre documentele care ar proba plagiatul nu poate fi deschis, a explicat pentru News.ro, purtătorul de cuvânt al MENCS, Mirabela Amarandei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI) a primit o sesizare din SUA, nu ştim dacă a fost formulată de o persoană fizică sau juridică. Dar sesizarea este neconformă, întrucât  linkul care ar permite accesul la documentele care ar proba plagiatul nu poate fi accesat", a explicat purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei. 

În acest context, UEFISCDI a trimis expeditorului un răspuns prin care l-a atenţionat că linkul este blocat, iar documentele necesare susţinerii sesizări acuzaţiei de plagiat nu pot fi analizate. 

După ce sesizarea va fi conformă, va fi trimisă de către Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării la  Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), care va demara procedurile uzuale. 

Universitatea de Vest din Timişoara a anunţat luni că a demarat ”proceduri interne în vederea clarificării situaţiei apărute în spaţiul public” în legătură cu doctoratul Laurei Kovesi, menţionând că a primit punctul de vedere al Şcolii Doctorale de Drept şi a cerut informaţii suplimentare.

Totodată, reprezentanţii universităţii au precizat că nu au primit sesizarea asociaţiei GRAUR, din Cluj-Napoca, referitoare la teză.

Reprezentanţii Universităţii de Vest din Timişoara (UVT) au transmis luni, printr-un comunicat, că în instituţie au fost demarate, la sfârşitul săptămânii trecute, o serie de verificări cu privire la teza de doctorat a Laurei Kovesi.

”Universitatea de Vest din Timişoara a demarat la sfârşitul săptămânii trecute proceduri interne în vederea clarificării situaţiei apărute în spaţiul public vizavi de teza de doctorat a doamnei Laura Codruţa Kovesi”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, luni, instituţia de învăţământ a primit un răspuns de la Şcoala Doctorală de Drept şi a cerut mai multe informaţii.

”În cursul zilei de luni, 3 octombrie, Universitatea de Vest din Timişoara a primit punctul de vedere al Şcolii Doctorale de Drept şi a solicitat informaţii suplimentare pe care le aşteaptă în zilele următoare”, potrivit comunicatului UVT.

Totodată, reprezentanţii universităţii au menţionat că nu au primit sesizarea asociaţiei din Cluj-Napoca pe tema suspiciunii de plagiat a doctoratului lui Kovesi.

”Înţelegem că Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) Cluj-Napoca a trimis către Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice şi Universitatea de Vest din Timişoara o sesizare pe tema suspiciunii de plagiat a lucrării de doctorat a doamnei Kovesi, sesizare care nu a ajuns încă la Universitate”, se mai arată în comunicat.

Preşedintele Grupului pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR), Dorin Isoc, a declarat, luni, pentru News.ro, că asociaţia a transmis în cursul zilei de luni, prin poşta rapidă, atât Ministerului Educaţiei, cât şi Universităţii de Vest din Timişoara "toate documentele şi dovezile" pentru a demonstra că lucrarea de doctorat a Laurei Codruţei Kovesi a fost plagiată.

"În situaţia în care circumstanţele neconformităţilor sesizate se vor dovedi în întregime sau în mod parţial veridice, vă mai solicităm să dispuneţi retragerea titlului ştiinţific acordat şi apelul la organele abilitate pentru a constata şi sancţiona şi alte încălcări posibile ale legii, cum ar fi depunerea sub semnătură a unei teze pentru o lucrare despre care autorul a declarat, în mod implicit, că ar fi realizată de el şi că i‐ar aparţine şi care se dovedeşte neconformă. (...) rezultă că teza menţionată cuprinde un număr semnificativ de incidenţe de plagiat, adică cel puţin 11, astfel încât lucrarea are caracterul unei lucrări plagiate. Este şi raţiunea pentru care vă solicităm să dispuneţi iniţierea procedurii de retragere a titlului ştiinţific acordat autoarei", arată reprezentanţii GRAUR în sesizarea transmisă Ministerului Educaţiei.

Ei mai susţin că lucrarea de doctorat a Laurei Kovesi cuprinde "un plagiat multiplu".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.