UNICEF salută, marţi, adoptarea de către Guvernul României a Planului Naţional de Acţiune pentru Implementarea Garanţiei pentru Copii, care reprezintă un pas important pentru protejarea celor mai vulnerabili, asigurându-le accesul la servicii de calitate, gratuite sau la preţuri accesibile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Prin Planul de Acţiune, România s-a angajat să reducă numărul copiilor expuşi riscului de sărăcie sau excluziune socială cu cel puţin 500.000 până în 2030, contribuind semnificativ la obiectivul general al Uniunii Europene, de 5 milioane de copii. Grupurile vulnerabile care vor fi sprijinite prin acest plan includ: copiii afectaţi de sărăcie şi excluziune socială, copiii din zonele rurale, copiii cu dizabilităţi, copiii de etnie romă, copiii din familii care migrează, mamele adolescente şi alţi copii vulnerabili - inclusiv copii fără adăpost şi copii care sunt victime ale diverselor forme de abuz”, a transmis, marţi seară, UNICEF într-un comunicat de presă.

Potrivit organizaţiei, UNICEF a avut un rol crucial la nivelul UE în procesul de dezvoltare a recomandării Garanţiei pentru Copii, inclusiv prin parteneriatul său cu Comisia Europeană pentru a sprijini şapte ţări pilot în faza de testare a Garanţiei pentru Copii.

”În România, UNICEF a furnizat asistenţă tehnică atât în dezvoltarea Strategiei Naţionale pentru Protecţia şi Promovarea Drepturilor Copilului 2022-2027, cât şi în elaborarea Planului Naţional de Acţiune pentru Implementarea  Garanţiei pentru Copii”,m a mai transmis organizaţia.

”Garanţia pentru Copii oferă o oportunitate unică pentru investiţia în servicii accesibile şi de calitate pentru a combate sărăcia şi excluziunea socială şi pentru a prioritiza măsuri urgente pentru copiii vulnerabili, cum ar fi copiii din zonele rurale, copiii cu dizabilităţi, copiii de etnie romă şi mamele adolescente”, a declarat Anna Riatti, Reprezentanta UNICEF în România.

Planul Naţional de Acţiune este elaborat ca răspuns al României la Recomandarea Uniunii Europene privind instituirea unei Garanţii Europene pentru Copii, adoptată în 2021, al cărei obiectiv principal este îmbunătăţirea calităţii vieţii copiilor din grupurile cele mai vulnerabile, prin asigurarea accesului acestora la servicii de bază.

Conform recomandării, obiectivul general al Garanţiei pentru Copii este ”prevenirea şi combaterea excluziunii sociale prin garantarea accesului copiilor nevoiaşi la un set de servicii cheie, contribuind astfel şi la respectarea drepturilor copilului prin combaterea sărăciei infantile şi promovarea egalităţii de şanse”.

Va trebui ca toate statele membre să lucreze pentru atingerea obiectivelor recomandării Garanţiei pentru Copii, dar se cere un efort suplimentar celor cu cele mai mari rate de copii expuşi riscului de sărăcie sau excluziune socială. România are cea mai mare rată dintre statele membre ale UE.

Planul Naţional de Acţiune al României pentru Implementarea Garanţiei pentru Copii include 59 de măsuri concrete, împărţite în şapte obiective generale: creşterea nivelului de participare a copiilor în luarea deciziilor care îi privesc, reducerea sărăciei şi excluziunii sociale în rândul copiilor, îmbunătăţirea sănătăţii copiilor, creşterea participării copiilor la o educaţie de calitate şi inclusive, dezvoltarea mecanismelor de protecţie a copiilor împotriva violenţei, asigurarea accesului copiilor la servicii publice digitale în condiţii de siguranţă şi dezvoltarea capacităţii de creare de politici bazate pe dovezi ştiinţifice.

Guvernul a aprobat marţi Memorandumul privind Planul Naţional de Acţiune pentru Implementarea Garanţiei pentru copii. Măsurile propuse în „Garanţia pentru copii” vor fi corelate cu cele pe care a fost construită ”Strategia Naţională pentru copii 2023-2027”, adoptată pe 12 octombrie de Executiv, anunţă Ministerul Familiei. Garanţia pentru copii a fost instituită de Consiliul Uniunii Europene prin Recomandarea nr. 1004/2021, iar obiectivul recomandării îl constituie prevenirea şi combaterea excluziunii sociale prin garantarea accesului copiilor aflaţi în dificultate la un set de servicii esenţiale.

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.