Unele spitale din ţară au reziliat contractele cu Hexi Pharma pentru achiziţionarea de substanţe dezinfectante, în timp ce altele încă mai folosesc dezinfectanţi de la această firmă, reprezentanţii acestor unităţi medicale spunând că aşteaptă rezultatele analizelor de laborator. Există şi spitale unde până în prezent nu au fost prelevate probe din dezinfectanţi, potrivit Europa FM.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Europa FM a încercat să vadă care este situaţia în spitale din ţară privind dezinfectanţii produşi de Hexi Pharma, Moldova fiind regiunea aflată în topul numărului de infecţii intraspitaliceşti înregistrate în perioada 2010-2015, respectiv peste două mii.

În schimb, la Vaslui, surse din cadrul Spitalului Judeţean susţin că DSP nici măcar nu a ajuns în unitate pentru a face analize. Spitalul a fost cel care a făcut testele de sanitaţie. Potrivit DSP, Spitalul Judetean de Urgenţă din Vaslui cumpără de ani de zile, în baza unei licitaţii, dezinfectantul vândut de Hexi Pharma. Unitatea sanitară are pe stoc, în prezent, cantităţi de dezinfectant pe care le foloseşte în continuare. DSP nu a solicitat, deocamdată, încetarea folosirii respectivelor soluţii, inspectorii sanitari urmând să facă un control la spital, de unde vor preleva probe.

La Suceava, Spitalul Judeţean de Urgenţă foloseşte tot dezinfectanţi de la Hexi Pharma. Spitalul s-a confruntat cu o rată ridicată a infecţiilor intraspitaliceşti în ultimii doi ani. Directorul medical Tiberiu Brădăţan a declarat că spitalul are contracte de achiziţie cu mai multe firme, între care şi Hexi Pharma, precizând că nu ştie cantităţile exacte. În urmă cu două luni, doi nou-născuţi au murit în urma unor infecţii contractate în spitalul sucevean.

Toate spitalele din Iaşi au avut sau încă mai au contracte cu cei de la Hexi Pharma. Unii manageri au reziliat deja contractele cu această firmă, iar alţii încă aşteaptă rezultatul probelor de laborator. Radu Terinte, directorul Spitalului de Copii ”Sfânta Maria” din Iaşi, susţine că a reziliat contractul cu Hexi Pharma cu toate că probele de laborator au ieşit negative. Conducerea Maternităţii ”Cuza Vodă“ a precizat  că, în prezent, contractul dintre Hexi Pharma şi spital a expirat, iar la viitoarea licitaţie firma va fi exclusă, pentru a nu apărea probleme.

Spitalul de Copii din Iaşi a reziliat contractul cu firma Hexi Pharma, deşi managerii de aici spun că rezultatele analizelor sunt bune.

În judeţul Buzău, rezultatele analizelor comandate de Ministerul Sănătăţii la sfârşitul lunii aprilie nici măcar nu au sosit, au declarat pentru Europa FM surse medicale din judeţ. Acestea admit că abia după tragedia de la Colectiv raportările privind infecţiile intraspitaliceşti au ţinut cont de realitate.

Şi la Râmnicu Vâlcea situaţia este prezentată de responsabilii sanitari ca fiind foarte bună, dar au refuzat să comunice rezultatele analizelor. Directorul Spitalului Judeţean din Râmnicu Vâlcea, Dan Ponoran, a declarat că ”încă din mai 2015 spitalul achiziţionează dezinfectanţi de la firma Hexi Pharma”.

Direcţia de Sănătate Publică Vâlcea a refuzat să vorbească despre rezultatele controalelor făcute în spitalele din Drăgăşani, Horezu şi Brezoi, susţinând că ”datele sunt confidenţiale şi doar Mnisterul Sănătătaţii le poate da publicităţii”.

La Spitalul de Urgenţă din Târgu Mureş a fost oprită folosirea dezinfectanţilor Hexi Pharma. Aici s-au făcut analize, însă nu şi pentru virusuri şi spori bacterieni. Unitatea a contractat, prin licitaţie, substanţe dezinfectante de la Hexi Pharma în decembrie anul trecut. S-au luat probe de pe suprafeţe şi mâini, iar rezultatele au fost negative. Pentru virusuri şi spori bacterieni nu s-au făcut analize. La Institutul Inimii s-au făcut 16 probe bacteriologice pe suprafeţe şi mâini. Şi aici rezultatul este negativ. Se folosesc în continuare dezinfectanţii, dar in cantităţi mai mari. Au fost trimise probe la ICECHIM Bucureşti pentru stabilirea concentraţiei, potrivit Europa FM.

La Spitalul Clinic Judeţean Mureş nu se folosesc dezinfectanţi Hexi Pharma.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.