Comisia Europeană (CE) a anunţat, marţi, că a lansat prima flotă de aeronave de combatere a incendiilor în cadrul noului sistem rescEU pentru gestionarea dezastrelor naturale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În vederea pregătirii pentru riscul de incendii forestiere din această vară, Comisia lansează astăzi, 21 mai, prima flotă de aeronave de combatere a incendiilor în cadrul noului sistem rescEU pentru gestionarea dezastrelor naturale”, se arată în comunicat.

Până acum, şapte avioane şi şase elicoptere de stingere a incendiilor vor face parte din flota rescEU pe parcursul perioadei iniţiale de tranziţie, iar Comisia colaborează cu ţările participante pentru includerea unor active suplimentare în următoarele săptămâni.

”RescEU reprezintă un răspuns concret, la nivel european, menit să îi ajute pe numeroşii noştri cetăţeni care se confruntă cu ameninţarea dezastrelor naturale. Am fost cu toţii şocaţi, ca europeni, de numărul mare de oameni care şi-au pierdut viaţa din cauza incendiilor forestiere care au afectat zone din Portugalia până în Grecia. Solidaritatea europeană trebuie să aibă ca obiectiv protejarea cetăţenilor şi acordarea de sprijin reciproc în momentele dificile. RescEU oferă soluţii practice şi este o acţiune fermă de concretizare a solidarităţii europene”, a spus preşedintele CE, Jean-Claude Juncker.

Cinci state membre ale UE, care au fost frecvent afectate de incendii forestiere în ultimii ani, şi-au pus deja avioanele şi elicopterele la dispoziţia flotei de tranziţie rescEU pentru 2019.

Activele iniţiale constau în 2 aeronave din Croaţia, 1 aeronavă din Franţa, 2 aeronave din Italia, 2 aeronave din Spania şi 6 elicoptere din Suedia.

”Pe lângă crearea flotei rescEU, Comisia Europeană îşi consolidează capacităţile de monitorizare şi de coordonare în vederea pregătirii pentru sezonul incendiilor forestiere. Centrul de coordonare a răspunsului la situaţii de urgenţă (ERCC) al UE, care funcţionează 24 de ore din 24 şi 7 zile din 7, va fi consolidat cu o echipă de sprijin pentru combaterea incendiilor forestiere la care vor participa experţi din statele membre în timpul verii”, se arată în comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.