Consilierul de stat Mădălina Turza a anunţat că, până acum, în România au fost alocate 565 de milioane euro pentru gestionarea crizei umanitare a refugiaţilor ucraineni, iar 200 de milioane euro au venit de la parteneri internaţionali.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Tot acest efort umanitar şi de coordonare şi răspuns are în spate şi o cifră care vine deopotrivă de la bugetul de stat şi de la agenţiile ONU şi partenerii internaţionali. Este o cifră estimată pe baza raportărilor care se află încă în derulare şi vorbim de peste 565 de milioane de euro alocaţi răspunsului crizei umanitare a refugiaţilor doar în România, din care aproximativ 200 de milioane de euro vin de la partenerii noştri internaţionali, respectiv agenţiile Naţiunilor Unite.Avem peste 3 milioane de cetăţeni ucraineni care ne-au trecut graniţele. Avem în acest moment puţin peste 100.000 de cetăţeni ucraineni, să spunem, stabiliţi temporar la noi în ţară, din care peste 47.000 sunt copii, 103.000 sunt deja înregistraţi cu o formă de protecţie temporară în România şi puţin peste 4.000 au solicitat azil la noi în ţară”, a explicat Mădălina Turza la prezentarea Raportului privind eforturile şi realizările României în domeniul asistenţei umanitare a refugiaţilor, al drepturilor copilului şi al altor categorii vulnerabile pe anul 2022, care a avut loc vineri la Palatul Victoria în prezenţa premierului Nicolae Ciucă.

Ea a reamintit că au fost constituite şase grupuri de lucru în domeniile educaţiei, sănătăţii, muncii, locuirii, copiilor şi tinerilor şi grupurilor vulnerabile, la nivelul Executivului.

„La nivelul Guvernului României au fost adoptate sau modificate peste 20 de acte normative, pentru ca noi, România, să putem acomoda într-un fel sau altul aceste milioane de refugiaţi ucraineni, ceea ce înseamnă un efort de reglementare uriaş, într-un timp extrem de scurt. De asemenea, de-a lungul anului 2022 au fost derulate peste 150 de tipuri de activităţi, deci nu activităţi, tipuri, asta însemnând de la consiliere, de la grupuri de lucru, de la servicii de sănătate, de la asigurarea transportului, deci tipuri de activităţi în sprijinul refugiaţilor, derulate de autorităţile publice, de societatea civilă, de reprezentanţii agenţiilor ONU pentru protecţia şi incluziunea refugiaţilor”, a adăugat Turza.

Ea a mai precizat că, în efortul umanitar de anul trecut au fost implicate peste 300 de organizaţii neguvernamentale, care s-au aflat deopotrivă la punctele de trecere a frontierei, dar şi în interiorul României unde ajută refugiaţii.

Totodată, consilierul de stat a subliniat că a fost alcătuit un plan de acţiune împreună cu MAI, în care peste 3.600 de ofiţeri de poliţie au fost dislocaţi şi se află în continuare în zona punctelor de trecere a frontierei, iar 31 de experţi FRONTEX li s-au alăturat acestora.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.