Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunţat, joi, că se va începe evaluarea dosarelor de pensie, etapă premergătoare recalculării pensiilor. ”Am stabilit ca, în maxim 18 luni, să fie evaluate aproximativ cele 5 milioane de dosare de pensii”, a afirmat Turcan, precizând că recalcularea se va face după o nouă lege a pensiilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, că va demara evaluarea dosarelor de pensie. 
 
”Vom începe evaluarea pensiilor din România. Această procedură trebuia demarată din octombrie 2019, aşa cum prevedea acest ordin. Evaluarea dosarelor e etapa premergătoare recalculării pensiilor. Am stabilit ca în maxim 18 luni să fie evaluate aproximativ cele 5 milioane de dosare de pensii. Recalcularea pensiilor pe fond e o măsură de reformă profundă în sistemul public care aduce echitate pentru oameni, într-un format sustenabil economic. Evalaurea dosarelor înseamnă crearea unei baze de date constituită pe informaţiile colectate de casele de pensii. Toate aceste date vor fi colectate în sistemul informatic al Casei Naţionale de Pensii pentru realizarea recalculării pensiilor şi punerii în plată a pensiilor recalculate. Odată cu evaluarea dosarelor vom finaliza evaluarea necesarului de echipamente, soft, inclusiv resursă umană şi imediat vom întocmi un dosar de atragere a fondurilor europene prin PNRR. Cheltuielile pentru implementarea recalculării pensiilor reprezintă cheltuieli într-un amplu sistem de reformă şi sunt cheltuieli deductibile din Planul Naţional de Rezilienţă şi Redresare”, a declarat Raluca Turcan. 
 
Aceasta a precizat că evalaurea dosarelor înseamnă crearea unei baze de date constituită pe informaţiile colectate de casele de pensii, informaţii care vor fi colectate în sistemul informatic al Casei Naţionale de Pensii pentru realizarea recalculării pensiilor şi punerii în plată a pensiilor recalculate. 
 
”Pasul acesta are la baza contributitivitate şi echitate în sistemul de pensii.Începem evaluarea acestor dosare care vor sta la baza procesului de recalculare a pensiilor. Recalcularea se va face în baza unei noi legi care va înlocui legea 127/2019 şi va conţine o formulă care va conţine indicatorii incluşi în aceste dosare reevaluate. Există o componentă tehnică de evaluarea şi recalculare şi una legislativă prin care noi pregătim o nouă lege care să conţină o formulă de calcul a pensiilor sustenabilă şi care să aducă contributivitate şi echitate şi până se finalizează acest proces, pensii se calculează în baza legii existente”, a mai spus ministrul. 
 
Turcan a explicat că, până se finalizează acest proces, pensiile se calculează în baza legii existente. 
 
Întrebată care vor fi indicatorii luaţi în calcul la evaluarea dosarelor, Turcan a explicat: ”Sunt mai mulţi indicatori. Ei se referă la detalieri ale stagiului de cotizare sau de vechime în muncă, de asemenea veniturile de natură salarială, perioadele necontributive care au mai multe imputuri, mai multe variante. Aici facem practic o sinteză a tuturor indicatorilor care pot fi luaţi în calcul în calcularea pensiilor, iar când va fi gata legea cu formula stabilită vom extrage din aceşti indicatori exact acele componente pe care le vom introduce în recalcularea pensiilor”. 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.