Ministrul Muncii Raluca Turcan a afirmat că pensiile speciale, în afară de cele ocupaţionale, intră în analiza instituţiei şi este căutată o formulă juridică şi mai multe variante prin care la pensiile speciale să fie asigurat principiul contributivităţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Nu vorbim de bugetul pe 2021. Vorbim de 1 ianuarie 2022, când în baza acestei formule noi vom solicita un anumit plafon al bugetului. O reformă a pensiilor presupune şi asigurarea unui buget. Pensiile speciale, cu excepţia pensiilor ocupaţionale, intră şi ele în analiza noastră, în sensul în care suntem în căutarea unei formule juridice, căutăm mai multe variante prin care şi la pensiile speciale să asigurăm un principiu de contributivitate. Stagiul de cotizare rămâne evident, vom discuta ce va presupune acest stagiu de cotizare. Nu e un indicator pe care să poţi să îl excluzi. Nu pot să vă prezint acum formula până când nu avem varianta finală”, a declarat Raluca Turcan joi într-o conferinţă de presă. 

Pe 15 decembrie 2020, Curtea Constituţională a admis obiecţiile de neconstituţionalitate formulate de Avocatul Poporului şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) cu privire la impozitarea pensiilor speciale cu până la 85%. Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi, iar actul normativ este neconstituţional în ansamblul lui. Prin urmare, Legea pentru completarea Codului Fiscal în sensul impozitării pensiilor speciale este neconstituţională şi se va reîntoarce în Parlament pentru a fi pusă în acord cu decizia CCR.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.