Spitalul care va fi construit în Sectorul 1, cu statut de spital municipal, va avea mai multe specialităţi, dar şi o secţie pentru arşi, a declarat vineri, pentru News.ro, primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, precizând că niciunde în lume nu se mai construiesc spitale doar pentru o anumită specialitate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Edilul Sectorului 1 a precizat că, împreună cu Ministerul Sănătăţii, s-a decis ca noul spital, care va fi construit în zona de nord a Capitalei, să asigure servicii din toate specialităţile.

„Nicăieri în lume nu se mai fac unităţi medicale care să trateze numai un tip de probleme”, a spus Dan Tudorache.

El a precizat că Primăria Sectorului 1 are deja banii necesari pentru construcţie, iar demersurile vor începe săptămâna viitoare.

„Miercuri avem şedinţă de Consiliu Local şi pe ordinea de zi avem un proiect de Hotărâre prin care solicităm să mai achiziţionăm încă trei hectare aflate în vecinătatea celor 4,4 hectare care aparţin Primăriei. Cele trei hectare aparţin unor proprietari privaţi şi vrem să începem negocierile în vederea achiziţionării. Dacă nu vor fi de acord, vom construi spitalul pe cele 4,4 hectare”, a mai spus primarul Sectorului1.

Noul spital pe care Primăria Sectorului 1 îl va construi în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii va fi amplasat în zona de nord a Capitalei, pe strada Bucureşti-Târgovişte, unde a fost identificat un teren de 4,4 hectare, primarul Dan Tudorache anunţând că în acea zonă intenţionează să construiască şi un ansamblu de locuinţe de serviciu care să fie închiriate la preţuri modice personalului medical.

Planul spitalului de pe site-ul Primăriei sectorului 1
Planul spitalului de pe site-ul Primăriei sectorului 1

Primăria Sector 1 a anunţat, vineri, că noul spital va fi construit după toate standardele clinicilor de renume din Europa, centrul de sănătate urmând să fie dotat cu aparatură de ultimă generaţie.

Noua unitate sanitară va funcţiona pe strada Bucureşti-Târgovişte numărul 10, ca spital municipal, va fi operator de servicii medicale pentru toţi bucureştenii şi va avea un principiu complet de eficientizare a actului medical, ceea ce înseamnă că investigaţiile, diagnosticul, tratamentul şi recuperarea pacienţilor se vor face în acelaşi centru medical.

Tudorare a precizat că terenul de 4,4 hectare pe care Primăria Sectorului 1 îl are în administrare în zona de nord a Bucureştiului se pretează unei investiţii de asemenea anvergură, pentru că este o zonă verde, cu deschidere mare la stradă, foarte uşor accesibilă.

„În perioada următoare voi declanşa, împreună cu Primăria Capitalei, toate procedurile pentru a putea să intrăm în linie dreaptă cu acest proiect. Voi demara un concurs internaţional de arhitectură şi voi chema la licitaţii constructori cu experienţă în ridicarea spitalelor. Voi face totul pentru ca spitalul să fie gata în acest mandat”, a mai spus primarul Sectorului 1.

Primăria de sector mai precizează că noul spital va respecta toate standardele de asistenţă medicală pentru cazurile de urgenţă şi va funcţiona ca un centru universitar pentru studenţii universităţilor de medicină şi medicii rezidenţi.

Primăria Sectorului 1 şi Ministerul Sănătăţii au în vedere încurajarea medicilor care au părăsit ţara să se întoarcă în ţară şi să lucreze într-un mediu cu totul nou. În acest context, primarul Setorului 1 a anunţat că se doreşte construirea, în zona de nord a Bucureştiului, a unui ansamblu de locuinţe de serviciu care să fie închiriate, la preţuri modice, întregului personal medical.

Surse oficiale declarau joi, pentru News.ro, că noul spital ar putea fi construit în zona restaurantului "Doi cocoşi", pe un teren al Primăriei Sectorului 1 în suprafaţă de 4,5 hectare, care ar putea fi extins cu încă aproape trei hectare.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şi primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, anunţau în 12 august că vor să construiască un nou spital de arşi, rămânând în discuţie amplasamentul acestuia, şi că până la ridicarea noii unităţi medicale vor fi făcute lucrări ample la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului de Arşi, care a fost închisă. 

Inspecţia Sanitară a dispus, în 14 iulie, suspendarea activităţii în secţia ATI a Spitalului de Arşi din Capitală, până la rezolvarea mai multor probleme, spitalul fiind amendat atunci cu 6.000 de lei. Ministerul Sănătăţii preciza că măsurile pe care trebuie să le ia spitalul sunt igienizarea totală a secţiei ATI, montarea de plase la geamuri acolo unde este nevoie şi remedierea instalaţiei de climatizare. Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti a cerut Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov să dirijeze cazurile grave la alte spitale cu secţii de arşi, respectiv la Spitalul Militar, Spitalul Bagdasar-Arseni, Spitalul Agrippa Ionescu şi Spitalul Floreasca, iar pentru chirurgie plastică, la Spitalul Universitar de Urgenţă. De asemenea, tot în 14 iulie s-a dispus închiderea Unităţii de Transfuzii Sanguine a Spitalului de Arşi, care nu avea autozizaţie.

Măsurile au fost luate după ce Gazeta Sporturilor a difuzat o înregistrare video de la Spitalul de Arşi cu un pacient care avea viermi într-o plagă din spatele urechii, imaginile fiind filmate de un medic care spunea că în unitatea sanitară mai este un caz similar, în condiţiile în care secţia este invadată de muşte. Imaginile au fost realizate în secţia ATI a spitalului. În aceeaşi zi în care au fost difuzate imaginile, pacientul, în vârstă de 77 de ani, a decedat.

Tot la Spitalul de Arşi, o femeie de 68 de ani a murit după ce i-a fost făcută o transfuzie cu o grupă greşită de sânge.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, spunea atunci că, dacă în acest moment se întâmplă în România un accident cu victime cu arsuri, pacienţii trebuie trimişi în străinătate, pentru că nu există posibilitatea de a fi îngrijiţi în ţară, în condiţiile în care la Spitalul de Arşi din Capitală situaţia este gravă, iar la Secţia de arşi de la Floreasca toate paturile sunt ocupate. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.