Ministrul Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache, a declarat, luni, că intervenţia jandarmilor în Piaţa Victoriei la manifestaţia unioniştilor nu a fost ofensivă, ci defensive şi a vizat blocarea accesului protestatarilor pe alte trasee decât cele aprobate. Ministrul a anunţat că a cerut să fie făcută o cercetare disciplinară pentru a se stabili dacă a fost folosită forţa în cazul a doi dintre manifestanţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Dragoş Tudorache a precizat că, pentru aprobarea marşului unioniştilor au fost două întâlniri, în 10 şi 12 octombrie, ale Comisiei de  avizare a adunărilor publice, coordonată de viceprimarul Capitalei, iar în amblele cazuri le-a fost foarte clar indicat organizatorilor marşului, respectiv Platforma Unionistă Acţiunea 2012, că nu se pot întoarce în Piaţa Universităţii pentru finalizarea acţiunii de stradă.

Traseul aprobat şi asumat de organizatori în faţa Comisiei a fost prin Bulevardul Magheru, Piaţa Romană, cu punctul terminus în Piaţa Victoriei, unde era amenajat şi un spaţiu pentru adunarea manifestanţilor.

Ministrul a mai spus că, în urma acestui aviz pentru manifestaţie, traficul rutier pe Calea Victoriei nu a fost restricţionat, pentru că nu era programat marşul unioniştilor pe acest traseu.

În acest context, o intrare a manifestanţilor pe Calea Victoriei ar fi blocat traficul şi, mai mult, în Piaţa Enescu, mai jos pe Calea Victoriei, era aprobată o altă manifestare publică, respectiv un festival de muzică la care era anunţată participarea a 2.000 de spectatori.

"Legea interzice clar intersectarea a două manifestări publice", a precizat Tudorache.

În legătură cu intervenţia jandarmilor din Piaţa Victoriei, ministrul de Interne a spus că dispozitivul jandarmeriei, gândit  pentru manifestaţia unioniştilor, nu a fost ofensiv, ci "pur defensiv" şi viza doar blocarea accesului manifestanţilor pe alte trasee decât cele aprobate.

În timpul interacţiunii dintre jandarmi şi manifestanţi, chiar şi atunci când s-a forţat dispozitivul de ordine, nu s-au folosit mijloacele agresive care sunt în dotarea Jandarmeriei, respectiv bastoane, scuturi, gaze lacrimogene, aşa cum s-a speculat în ziua manifestaţiei, a spus Tudorache.

"Pe tot parcursul interacţiunii dintre jandarmi şi manifestanţi, chiar şi atunci când s-a început forţarea dispozitivului, nu s-a folosit niciunul dintre mijloacele din echipamentele agresive care sunt în dotarea jandarmeriei: bastoane, scuturi, gaze lacrimogene, aşa cum s-a speculat la un moment dat, nu s-au folosit cătuşe atunci când au fost conduşi la secţie cei patru manifestanţi. A avut loc o imobilizare fizică la doi dintre cei patru organizatori care au fost duşi la Secţia 1 de poliţie şi abia aici putem discuta de o folosire a forţei din partea unuia dintre jandarmii implicaţi în reţinerea şi conducerea celor doi la secţie", a precizat ministrul de Interne.

El a mai spus că pentru aceste incidente punctuale în care a fost folosită forţa a cerut Jandarmeriei să fie constitutiă comisia care va face o cercetare prealabilă disciplinară.

Tudorache a precizat că, pe tot parcursul manifestaţiei, s-a încercat medierea cu organizatorii şi, din toate discuţiile cu negociatorii, organizatorii au spus că vor să ajungă în Piaţa Universităţii, unde intenţionau să campeze, deşi era clar că nu au aprobare pentru acest traseu.

"S-a încercat, pe tot parcursul momentului tensionat de pe Calea Victoriei, medierea, dialogul cu organizatorii şi, din toate aceste încercări, a reieşit clar care erau intenţiile acestora şi anume acela de a devia de la traseul iniţial al manifestaţiei. Au spus-o foarte clar negociatorilor că ei intenţionează să ajungă în Piaţa Universităţii şi să campeze”, a spus Tudorache.

Ministrul de Interne a ţinut să sublinieze că din tot ce a citit şi a analizat pe imaginile video nu a existat vreo situaţie în care jandarmii să fi intervenit abuziv.

"Modul în care Jandarmeria a înţeles să-şi organizeze obiectivele şi intervenţia în a doua parte a manifestaţiei a fost unul înţelept", a spus Tudorache.

Ministrul de Interne precizează că motivul pentru care manifestanţii au fost lăsaţi să campeze în Piaţa Universităţii, deşi nu aveau autorizaţie, este pentru a nu crea tensiuni suplimentare, care "nu ar fi ajutat pe nimeni”.

El a adăugat că pentru tot ce s-a întâmplat în Piaţa Victoriei la manifestaţia unioniştilor există întregistrări video, care ar putea fi făcute publice dacă Autoritatea pentru protecţia datelor îşi va da acordul, fiind făcută o solicitare în acest sens.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.