Trupul neînsufleţit al militarului buzoian Mădălin Stoica, ucis vineri în Afganistan în urma unui atac cu o maşină capcană, urmează a fi adus în ţară luni şi preluat de familie pentru înmormântare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În cursul nopţii de duminică spre luni, un ceremonial de repatriere a avut loc pe aeroportul din Kandahar, acolo unde camarazii lui Mădălin Stoica şi-au luat rămas bun de la sanitarul unităţii care a fost ulterior urcat în avion şi a plecat spre ţară.


“În această noapte, aici, pe aeroportul din Kandahar, noi, inimile neînfricate, ne luăm rămas bun de la sublocotenentul erou, Mădălin Stoica, căzut la datorie în teatrul de operaţii Afganistan. Tată şi soţ, camarad şi prieten, pe 15 septembrie, Mădălin a trebuit să se înroleze în armata îngerilor. Sacrificiul său, însă, nu va fi zadarnic. Vom găsi în noi puterea de a continua misiunea cu aceeaşi determinare şi profesionalism, convinşi fiind că va veghea asupra noastră de sus, din ceruri. Te vom pastra în amintire ca pe un bun camarad, un exemplu de loialitate si dăruire. Drum bun, adio şi fie ca Dumnezeu să-ţi odihnească în pace, sufletul, Mădălin Stoica” a scris pe Facebook  locotenent colonel Cristinel Colibaba, comandantul BIPF ”Brave Hearts”.


Caporalul Mădălin Stoica avansat, post mortem, la gradul de sublocotenent şi decorat cu ordinul Steaua României de către preşedintele Klaus Iohannis, urmează să fie adus în ţară, în jurul orei 11.00, când se va organiza un ceremonial la Baza 90 Transport Aerian de la Otopeni.

Trei militari din Batalionul 280 Infanterie Protecţia Forţei din Focşani au fost răniţi vineri, în Afganistan, în timpul unei misiuni în zona de responsabilitate. 

Unul dintre ei, grav rănit, a murit la scurt timp. 

Potrivit MApN, caporalul Mădălin Stoica avea 41 de ani, era căsătorit şi avea un copil. Se afla la prima misiune în teatrele de operaţii şi era angajat al M.Ap.N. din anul 2002.

În acelaşi incident au fost răniţi caporalul Ionel Buzea şi fruntaşul Ionel Toma. Ei au primit îngrijiri medicale, fiind evacuaţi pe calea aerului la spitalul militar din Kandahar.

Militarii se aflau într-un convoi de patru autovehicule MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected) când un autovehicul capcană a intrat în blindatul lor.

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a semnat ordinul de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a lui Mădălin Stoica şi a înaintat Preşedintelui României propunerea de a-i conferi Ordinul Naţional ”Steaua României” în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război.

Luni, 18 septembrie, vor fi organizate în unităţile militare din ţară şi din teatrele de operaţii ceremonii de comemorare a militarului care a murit în Afganistan.

În anul 2017, Armata României participă la misiunea NATO Resolute Support din Afganistan cu peste 620 de militari, alţi aproximativ 300 fiind desfăşuraţi în operaţii sub comandă/mandat NATO, UE, ONU şi OSCE în alte regiuni.

În timpul misiunilor externe, 29 de militari şi-au pierdut viaţa şi alţi peste 180 au fost răniţi.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.