Un detaşament de 30 de elevi ai Colegiului Naţional Militar “Dimitrie Cantemir” din Breaza va face parte, sâmbătă, alături de cele trei detaşamente care reprezintă cele trei categorii de forţe ale Armatei României - terestre, aeriene şi navale - din Garda de Onoare, la funeraliile de stat ale regelui Mihai. La ceremoniile din Capitală vor lua parte 300 de militari, iar la Curtea de Argeş vor fi prezenţi 200 de militari.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Ministerului Apărării Naţionale, elevii Colegiului Naţional Militar “Dimitrie Cantemir” vor fi prezenţi la funeralii pentru a aduce un omagiu Regelui Mihai, cel care a fost a fost elev al Liceului Militar „Nicolae Filipescu” de la Mănăstirea Dealu, ale cărei tradiţii sunt continuate de liceul de la Breaza.

În toamna anului 1930, Regele Carol al II-lea a adresat o cerere ministrului Armatei de la acea vreme pentru a-l înscrie pe fiul său Mihai în evidenţele liceului militar. "Prin aceasta doresc ca legătura care există între Dinastie şi Oştire să fie întărită încă mai mult şi că El (Mihai -n.n.) chiar din copilărie să simtă mândria de a purta haina ostaşilor, graţie credinţei cărora marii mei înaintaşi, au putut înfăptui independenţa şi unirea tuturor Românilor sub o singură Coroană," se arăta în cererea Regelui Carol al II-lea.

La ceremonia religioasă şi militară de la Palatul Regal din Bucureşti şi pe timpul deplasării cortegiului funerar către Palatul Patriarhiei şi, ulterior, către Gara Băneasa –vor participa aproximativ 300 de militari - trei detaşamente de onoare, reprezentând Forţele Terestre, Forţele Aeriene şi Forţele Navale şi un detaşament de onoare format din elevii Colegiului Naţional Militar “Dimitrie Cantemir” din Breaza, militari din Brigada 30 Gardă „Mihai Viteazul” şi Muzica Reprezentativă a M.Ap.N. vor asigura garda la catafalc, Garda de Onoare şi muzica militară, iar un HMMWV 1114 al Batalionului 265 Poliţie Militară „Tudor Vladimirescu” va tracta afetul de tun (tun-obuzier cal.122 mm).

La ceremoniile de la Mănăstirea Curtea de Argeş vor fi prezenţi aproximativ 200 de militari ai Forţelor Terestre (Batalionul 33 Vânători de Munte şi Brigada 2 Vânători de Munte) şi ai Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”, care vor asigura  Garda de Onoare şi muzica militară, iar 50 de militari cu 5 tunuri de calibrul 76 mm vor executa 21 de salve de tun.

Regele Mihai I va fi înmormântat sâmbătă, la noua Catedrală Episcopală de la Curtea de Argeş, la funeralii urmând să participe reprezentanţi a zeci de case regale din întreaga lume.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.