A treia etapă de relaxare a măsurilor impuse pentru limitarea răspândirii pandemiei de coronavirus începe în 15 iunie şi presupune reluarea mai multor activităţi. Astfel, se deschid mall-urile, piscinele exterioare, sălile de fitness şi se reia activitatea centrelor de tratament balnear. De asemenea, s-a decis redeschiderea creşelor, grădiniţelor şi a after-school-urilor, însă nu au fost publicate norme privind derularea acestor activităţi în siguranţă. Tot din 15 iunie creşte numărul de persoane care pot participa la evenimente private sau al celor care se pot deplasa în grup în drumeţie. Pe baza unui algoritm stabilit de specialişti, nu mai sunt obligate să stea în izolare sau în carantină persoanele care vin din anumite ţări, traficul aerian cu statele respective fiind reluat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

A treia etapă de relaxare a măsurilor impuse pentru limitarea pandemiei de coronavirus începe în 15 iunie.

Guvernul a decis că se reia traficul aerian spre şi dinspre Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croaţia, Confederaţia Elveţiană, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria. De asemenea, persoanele care vin din aceste ţări nu mai sunt obligate să stea 14 zile în izolare la domiciliu sau în carantină, aceste state având în ultimele două săptămâni număr redus de cazuri la milionul de locuitori.

Lista cu statele pentru care se aplică eliminarea măsurilor de carantină/izolare, se actualizează săptămânal de către Institutul Naţional de Sănătate Publică, în fiecare zi de luni, până la ora 16:00, în vederea introducerii în listă a unor noi ţări.

”Persoanele care vin în România din ţările care fac obiectul excepţiei de la carantinare/izolare, dar care, înaintea plecării din ţara respectivă, nu au stat cel puţin 14 zile pe teritoriul acesteia, intră în carantină/izolare la locuinţa/ locaţia declarată, împreună cu colocatarii, inclusiv familia/aparţinătorii, după caz”, a decis Guvernul.

Autorităţile au precizat, de asemenea, că vor intra în izolare sau carantină şi persoanele care vin din alte state şi care dor tranzitează una dintre ţările aflate în aşa-numita ”zonă verde”.

Grupuri mai mari de persoane, acceptate

Începând din 15 iunie, creşte numărul de persoane care pot participa la evenimente private sau care se pot deplasa în grup în anumite scopuri.
Astfel, se măreşte la 6 numărul de persoane care nu locuiesc împreună şi care pot participa la activităţi recreative şi sportive desfăşurate în aer liber, respectiv ciclism, drumeţii, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit şi alte activităţi recreative şi sportive desfăşurate în aer liber.

Evenimentele private în spaţii închise se pot organiza cu participarea unui număr maxim de 20 persoane, în timp ce evenimentele private în spaţii deschise se pot organiza cu participarea unui număr maxim de 50 persoane.

”Se măreşte la 6 numărul de persoane care nu aparţin aceleiaşi familii şi pot circula ori forma grupuri pietonale”, a mai decis Guvernul, în condiţiile în care până acum grupurile puteau fi formate din maxim trei persoane care nu fac parte din aceeaşi familie.

Activităţi comerciale care se reiau 

Începând de luni se redeschid mall-urile, dar nu şi restaurantele, cafenelele sau alte asemenea localuri publice aflate în ele, decât dacă sunt dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber. În aceste condiţii, se respectă prevederile referitoare la terase, respectiv asigurarea unei distanţe minime de 2 metri între mese şi cel mult 4 persoane care nu sunt membri ai aceleiaşi familii la o masă.

Se deschid, de asemenea, piscinele şi ştrandurile exterioare şi sălile de fitness, dar cu respectarea unor măsuri stabilite de Ministerul Sănătăţii. 

Totodată, se reia activitatea operatorilor economici care desfăşoară activităţi de tratament balnear, cu obligaţia respectării normelor de prevenire stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii.

Creşele, grădiniţele şi after-schoolurile se pot redeschide începând din 15 iunie, însă nu au fost publicate deocamdată normele pe care ar trebui să le respecte, astfel încât ministrul Educaţiei, Minica Anisie, a recomandat aşteptarea acestora.

Guvernul va propune preungirea stării de alertă, urmând a adopta o Hotărâre de Guvern în acest sens care va trebui aprobată de Parlament. Premierul Ludovic Orban a anunţat că se va propune stare de alertă pentru 30 de zile. 

PSD a pus condiţii pentru votarea stării de alertă, una dintre acestea fiind ca ea să fie instituită pentru cel mult 15 zile. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.