Trei elevi ai Colegiului "Gheorghe Lazăr" din Capitală, unde o elevă a murit în urma unei meningite meningococice fulminante, au fost depistaţi pozitiv în urma testelor, ei fiind însă clinic sănătoşi. Ca urmare, ei au primit tratament specific pentru purtătorii de meningococ, precizează Ministerul Sănătăţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de Ministerul Sănătăţii, Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti (DSPMB) a testat, în 18 aprilie, 61 de elevi şi 10 profesori ai liceului din Capitală unde frecventa cursurile tânăra care a decedat în urma unei meningite meningococice fulminante.

"În cazul unuia dintre elevii testaţi, rezultatul a fost pozitiv pentru Neisseria meningitidis. Tulpina a fost izolată cu dificultate, ceea ce este caracteristic pentru tulpinile fără capacitate patogenă. De asemenea, menţionăm că elevul nu a fost în contact direct nemijlocit cu eleva decedată", scrie în comunicat.

În 18 aprilie, elevului i s-a administrat tratamentul chimio-profilactic imediat, în doză unică. În urma comunicării rezultatelor analizelor de laborator privind starea de purtător clinic sănătos şi având în vedere contextul epidemiologic la data respectivă (tulpină virulentă), elevul a fost retestat cu exudat nazo-faringian şi i s-a administrat tratamentul necesar stării de purtător, tratament instituit de specialiştii Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş". După tratament se va repeta exudatul nazo-faringian.

MS precizează că, în afara testelor efectuate de DSPMB, au solicitat testarea şi alte persoane. Printre cei care s-au prezentat voluntar pentru testare sunt şi doi elevi ai Liceului "Gheorghe Lazăr" care, în urma testelor efectuate la Spitalul Clinic "Dr. Victor Babeş", au fost depistaţi pozitiv - clinic sănătos.

"Menţionăm că cei doi tineri nu au facut parte dintre contacţii direcţi ai tinerei care a decedat (sunt elevi în altă clasă). Şi în aceste cazuri, pe măsură ce au fost depistate, în 23 şi 24 aprilie, au fost recoltate probe de exudat nazo-faringian şi a fost administrat tratamentul stării de purtător", mai scrie în comunicat.

De asemenea, MS menţionează că profilaxia cu antibiotic administrată la contacţii direcţi elimină eventuala stare de portaj. Portajul meningococului este o stare normală pentru 10-20% din populaţie, nu este responsabil de producerea bolii care apare cu o incidenţă în jur de 1 la 100.000 de persoane, precizează specialiştii.

Un alt caz de infecţie cu meningococ a fost confirmat în 22 aprilie, în  judeţul Botoşani. În acest caz, pacienta se afla sub tratament şi evoluţia este bună. În 23 aprilie, autorităţile sanitare au confirmat al treilea caz de infecţie cu meningocococ la o elevă din judeţul Vaslui. În acest caz, tânăra a dezvoltat o formă fulminantă a infecţiei, care a dus la deces.

Potrivit MS, meningita meningococică se transmite pe cale aeriană doar în urma unui contact apropiat cu persoana bolnavă sau purtătoare. Microorganismul nu supravieţuieşte în mediu, fiind foarte sensibil la variaţiile de temperatură şi la uscăciune.

În România au fost înregistrate doar cazuri izolate, fără legătură între ele. Contacţii au fost testaţi de autorităţile de sănătate publică şi au primit profilaxie cu antibiotic.

Anual, în ţara noastră sunt diagnosticate câteva zeci de cazuri, dintre care circa 20% se soldează cu decese.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.