Trei corpuri de clădire ale Institutului Ana Aslan au fost refăcute aproape din temelii, pentru a răspunde circuitelor necesare punerii în funcţiune a Spitalului Militar ROL 2. De asemenea, au fost refăcute zonele de cazare a personalului militar care va deservi facilitatea. Medicii, personalul medical, dar şi personalul tehnic nu va părăsi zona, urmând a locui acolo între 2 şi 4 săptămâni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Institutul Naţional de Geriatrie şi Gerontologie Ana Aslan este pregătit să primească primii medici care vor lucra în Spitalul militar ROL 2, pentru ca în scurt timp aici să poată veni şi primii pacienţi infectaţi cu noul coronavirus  SARS-COV-2. În timp ce pacienţii vor fi primiţi şi trataţi în Spitalul ROL 2 şi în corturile militare amenajate pe platforma de la Otopeni, personalul medical nu va părăsi zona şi va fi cazat în interiorul Institutului Ana Aslan. Pentru a nu-şi pune în pericol familiile, echipele medicale de medici vor locui aici, prin rotaţie, două, trei sau chiar patru trei săptămâni”, a transmis, marţi, Institurul Ana Aslan, printr-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că, structura acestui spital nu a fost concepută să răspundă cerinţelor speciale, necesare în astfel de situaţii.

”Prin urmare, provocarea majoră a fost regândirea şi reorganizarea circuitelor atât pentru personalul medical care va deservi Spitalul Militar, cât şi pentru cel tehnico-administrativ care va asigura suportul logistic al spitalului. Presiunea a fost cu atât mai mare cu cât în ultimul timp sute de cadre medicale de la noi din ţară s-au infectat la locul de muncă. Pentru a preveni o astfel de situaţie, în două săptămâni trei corpuri de clădire din clinica Otopeni a Institutului Ana Aslan au fost complet adaptate cazării în siguranţă a personalului medical”, a mai transmis Institutul.

Pentru a preveni infectarea au fost organizate circuite separate.

“Pe perioada temporară în care pe platforma Institutului va funcţiona Spitalul ROL 2, am reorganizat circuitele astfel încât să asigurăm trasee separate pentru personalul medical care va deservi acest spital. Circuitele nou create asigură o  separare a accesului, astfel încât personalul neinfectat să nu se intersecteze cu cel care are potenţial de infectare”, a declarat dr. Antoaneta Bucur, director medical I.N.G.G. “Ana Aslan”. 

Potrivit sursei citate, nu doar circuitele au fost refăcute astfel încât riscul de infectare să fie cât mai mic, ci şi spaţiile de cazare. 

”Mai multe echipe au lucrat două săptămâni în trei schimburi, timp în care au renovat şi zugrăvit mai mult de 7000 de mp de pereţi şi au înlocuit aproape 1000 de mp de tarkett medical. În total, 50 de camere cu baie proprie au fost zugrăvite, dotate şi mobilate de la zero cu bani din donaţii dar şi din fondurile proprii ale spitalului”, a mai transmis Institutul.

Regulile şi căile de acces au fost schimbate şi pentru angajaţii Institutului Ana Aslan. Pe toată perioada pandemiei, întregul personal va trece mai întâi printr-o cameră de triaj, iar dacă totul este în regulă fiecare va merge mai departe în zona pe care o deserveşte. Noile reguli sunt cu atât mai importante cu cât mâncarea pentru pacienţii şi medicii din Spitalul ROL 2 va fi pregătită în cadrul institutului.

“Un efectiv de 50 de persoane va lucra în două ture pentru a pregăti cele trei mese pe zi atât pentru personalul medical şi auxiliar din cadrul Spitalului Militar, cât şi pentru pacienţii care vor fi internaţi aici. În total, vom găti în fiecare zi pentru mai mult de 400 de persoane. Am planificat în detaliu şi trasabilitatea hranei care va fi asigurată pe circuite separate de celelalte circuite funcţionale ale spitalului”, a a declarat Camelia Cîrjan, director de îngirji I.N.G.G. „Ana Aslan”. 

Meniurile vor fi special concepute de către medicul dietetician şi vor asigura aportul caloric necesar atât pentru fiecare tip de pacient, cât şi pentru personalul medical. Pentru a păstra condiţiile de igienă, înainte de a fi servite, porţiile de mâncare vor fi ambalate în caserole de unică folosinţă, iar deşeurile generate vor fi asimilate deşeurilor periculoase şi vor urma circuitul specific.

Ministerul Apărării Naţionale a început, în 18 martie, pregătirile pentru montarea spitalului ROL II care va funcţiona ca unitate pentru tratarea cazurilor uşoare şi medii de infectare cu coronavirus.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.