Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a emis trei avertismente de integritate şi a făcut şapte sesizări la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP) pentru posibile conflicte de interese şi nereguli în procedurile de achiziţie publică, în urma utilizării sistemului informatic PREVENT.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Agenţia Naţională de Integritate, prin intermediul sistemului informatic PREVENT, a analizat, în perioada iunie – septembrie 2017, 2.995 de proceduri de achiziţie publică, cu o valoare totală de 6,1 miliarde de lei (aprox. 1,3 miliarde euro).

Astfel, au fost emise în această perioadă trei avertismente de integritate pentru posibile conflicte de interese în achiziţiile publice, precum şi şapte sesisări la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP) pentru posibile nereguli în procedurile de achiziţie publică.

Din procedurile analizate, 11 la sută se referă la contracte finanţate din fonduri europene, iar o treime dintre aceste proceduri conţin 10.555 de contracte subsecvente (loturi).

În analiza PREVENT au fost luate în considerare 795 de autorităţi contractante, 4.838 de operatori economici şi 17.906 persoane, atât reprezentanţi ai instituţiilor publice, cât şi ai ofertanţilor.

Potrivit ANI, procedura cu cea mai mare valoare analizată de PREVENT a fost de 511 milioane de lei (aprox. 112 milioane euro), iar procedura cu cea mai scăzută valoare a fost de 800 de lei (aprox. 173 euro).

„Menţionăm ca sistemul PREVENT a fost lansat oficial la sfârşitul lunii iunie 2017 cu scopul de preveni conflictele de interese în procedura de atribuire a contractelor de achiziţie publică prin instituirea unui mecanism de verificare ex-ante, din perspectiva situaţiilor care pot genera conflicte de interese în cadrul procedurilor iniţiate prin sistemul electronic de achiziţii publice, astfel încât acestea să fie înlăturate fără a fi afectate respectivele proceduri”, explică ANI.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.