Traficul rutier a fost restricţionat, duminică seară, în Piaţa Victoriei, unde sunt câteva mii de manifestanţi. Protestatarilor li s-au alăturat şi reprezentanţii PNL, USR şi ai Platformei România 100 conduse de Dacian Cioloş, care a anunţat astăzi înfinţarea unui partid politic. Manifestaţii antiguvernamentale au loc şi în mai multe oraşe din ţară, între care Iaşi, Cluj-Napoca şi Galaţi. La protestele de la Iaşi se află şi filosoful Mihai Şora.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În jurul orei 19.00, traficul în Piaţa Victoriei a fost restricţionat. Astfel, a fost închisă circulaţia pe bulevardul Kiseleff, de la Arcul de Triumf spre Piaţa Victoriei, pe Aviatorilor, de la Charles de Gaulle spre Piaţa Victoriei şi pe strada Paris. Traficul este deviat pe bulevardul Iancu de Hunedoara, prin pasaj.

La acestă oră, în faţa Guvernului se află câteva mii de oameni care scandează "Justiţie, nu corupţie", "PSD, ciuma roşie", "Demisia" sau "Hoţii".

În faţa Guvernului se află, alături de protestatari, şi reprezentanţii PNL, USR şi ai Platformei România 100, între care foşti miniştri ai Cabinetului Cioloş - Vlad Voiculescu sau Raluca Prună.

FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea

Ei au venit împreună, după o conferinţă de presă susţinută de Ludovic Orban, Dan Barna şi Dacian Cioloş alături de organizaţiile civice care protestează în stradă de aproape un an împotriva coaliţiei aflate la guvernare şi, îndeosebi, împotriva modificărilor aduse de PSD şi ALDE legilor justiţiei.

”România este într-un punct critic, suntem în ceasul al 12-lea (…) De un an de zile, în Parlament, are loc un atac sistematic împotriva drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale românilor, în Parlament are loc un atac sistematic împotriva independenţei instituţiilor din România, în special împotriva independenţei puterii judecătoreşti, împotriva independenţei justiţiei. Treptat, PSD capturează statul român, instituţie după instituţie, şi imediat ce capturează aceste instituţii numind conduceri care răspund ordinului de partid, atacă orice cetăţean, orice grup social, orice companie care încearcă să se exprime liber, care încearcă să critice actele puterii şi care încearcă se manifeste aşa cum este normal într-o democraţie”, a spus preşedintele PNL, Ludovic Orban.

Cu câteva ore înaintea acestei conferinţe de presă, fostul premier Dacian Cioloş a anunţat că din Platforma România 100 se va desprinde în curând un partid politic, despre care a spus că va fi capabil să se prezinte la următoarele alegeri, ”indiferent când vor avea ele loc”, şi care va colabora cu partidele cu care împărtăşeşte aceleaşi valori.

Manifestaţii antiguvernamentaleau loc duminică seară în mai multe oraşe.

La Cluj, câteva sute de persoane au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de legile justiţiei şi au plecat într-un marş al tăcerii pe străzile oraşului.

La Iaşi, peste 250 de oameni protestează în centrul oraşului. Oamenii s-au adunat în Piaţa Unirii începând cu ora 18.00 şi au steaguri tricolore şi ale Uniunii Europene, dar şi fluiere şi vuvuzele. Protestatarii scandează "PSD, ciuma roşie", "Nu la guvernare, hoţii la-nchisoare", "Legile voastre, nişte dezastre" şi "Fiţi atenţi la buzunare, hoţii sunt la guvernare". Ei au pancarte cu mesaje precum "Dragnea, demisia", "Terminăm ce-am început în 89" şi "Jos copitele de pe Justiţie". 

De asemenea, la manifestaţie participă şi filosoful Mihail Şora, în vârstă de 101 ani, care în urmă cu două săptămâni a luat parte la manifestaţia de la Alba Iulia.

"Sunt alături de ei pentru că simt ce simt şi ei", a spus Şora, care le-a transmis românilor "să nu slăbească protestele până când nu vor avea câştig de cauză". 

La protestele de la Iaşi este prezent şi deputatul USR Cosette Chichirău. În Piaţa Unirii, locul unde are loc protestul, se desfăşoară şi târgul de Crăciun organizat de primăria ieşeană. Mai multe echipaje de poliţie dar şi jandarmi se află în zonă. 

La Galaţi, sunt aproximativ 100 de protestatari, care s-au strâns, ca de obicei, pe platoul din faţa sediului Prefecturii, unde au adus un banner pe care scrie "#Va vedem". Ei scandează "Anticipate", "Demisia", "Vrem justitîţie, nu corupţie", "Kovesi, nu uita, Galaţiul de partea ta".

De asemenea, şi românii din diaspora şi-au anunţat susţinerea pentru cei de la Bucureşti şi din ţară, organizând manifestaţii asemănătoare şi în Fribourg, Elveţia (Piaţa Georges-Python), Londra (în faţa ambasadei române), Milano (Consulat) şi Paris (Place de la Republique).

Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor a fost adoptată miercuri pe articole într-o şedinţă maraton care a durat peste 12 ore, votul final fiind însă amânat pentru că PSD - ALDE - UDMR nu au reuşit să strângă suficienţi deputaţi pentru a adopta actul normativ. Singura modificare adoptată de plen faţă de varianta comisiei a fost obligativitatea statului de a se îndrepta împotriva magistratului care a săvârşit o eroare din rea-credinţă sau gravă neglijenţă.

De asemenea, joi, Comisia parlamentară specială pentru legile Justiţiei a votat înfiinţarea unei secţii de investigare a unor infracţiuni din Justiţie, care va funcţiona în cadrul Parchetului General şi va avea drept competenţe exclusive efectuarea urmăririi penale pentru infracţiunile de corupţie şi infracţiunile contra înfăptuirii justiţiei săvârşite de procurori şi judecători.

Printre cele mai importante modificări adoptate la legea 303/2004 se numără interdicţia pentru preşedintele României de a refuza numirea procurorilor şi judecătorilor simpli, introducerea controlului ierarhic superior, inclusiv din partea ministrului Justiţiei, asupra procurorilor şi statuarea obligativităţii pentru magistraţi de a depune anual declaraţii pe propria răspundere că nu sunt agenţi acoperiţi ai serviciilor secrete, iar rolul verificării acestor declaraţii revine comisiilor parlamentare de control al SRI şi SIE.

Camera Deputaţilor este primă cameră sesizată în acest caz, urmând ca forul decizional să fie Senatul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.