Toate vaccinările vor fi trecute obligatoriu în Registrul naţional, indiferent dacă imunizarea a fost făcută în sistemul public sau privat, iar medicii care nu vor raporta vor fi sancţionaţi, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Valentin Popescu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Registrul Electronic Naţional de Vaccinare este un instrument extrem de util atât pentru Ministerul Sănătăţii, cât şi pentru medicii de familie, pentru a vedea statusul vaccinal al copiilor din România. În funcţie de acest status ne putem face o planificare legată de stocul de vaccin necesar, de problemele legate de o zonă sau alta în ceea ce priveşte vaccinarea", a declarat Valentin Popescu, după dezbaterea publică cu tema: Hotărâre a Guvernului privind aprobarea metodologiei de raportare şi a circuitului informaţional în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii a explicat că Registrul naţional va simplifica munca medicilor de familie.

"Această propunere a Ministerului Sănătăţii are scopul de a îmbunătăţi un instrument care există deja. Acest proiect uşurează munca medicilor de familie. Toţi copiii care s-au vaccinat sunt în acest registru. Apoi, această updatare a registrului se face pentru ca şi cei din mediul privat să facă raportările pentru că au existat situaţii în care nu s-au făcut aceste raportări", a spus Valentin Popescu,

El a precizat că baza de date este securizată, iar la ea au acces numai medicii de familie.

"Vrem ca informaţiile să fie complete. Aceasta este o bază de date securizată şi evident că încercăm să fie cât mai sigură şi datele pacienţilor să nu poată fi luate de acolo. Nimeni nu are acces la acea bază de date în afară de medicul de familie", a mai spus purtătorul de cuvânt.

Acest registru aduce ca noutate obligativitatea raportării în sistemul public şi în cel privat, deopotrivă.

"Există această obligaţie de a raporta pentru medicul de familie. Cei care nu raportează pot fi sancţionaţi. S-au introdus aceste sancţiuni nu de dragul de a amenda medicii de familie. Este aşa cum există amenzi în Codul rutier, pentru modul în care circuli pe drumurile publice. Dacă nu încalci aceste reguli, nu primeşte amenzi. Scopul nu este de a da amenzi medicului de familie care nu raportează, dar trebuie reglementat sistemul", a adăugat Popescu.

Legat de problemele privind lipsa vaccinurilor, reprezentantul Ministerului Sănătăţii a recunoscut că au fost anumite sincope, însă a spus că, în acest moment, lucrurile intră pe un făgaş normal.

"Vaccinul hexavalant este în depozite, el este acum distribuit către direcţiile de sănătate publică. La fel şi în cazul vaccinului gripal, au fost livrate dozele, iar pe finalul acestei luni va începe campania de vaccinare antigripală", a adăugat Valentin Popescu.

La rândul său, Alexandra Oberschi, preşedintele Asociaţiei pentru Apărarea Drepturilor şi Libertăţilor, a spus că părinţii trebuie informaţi înainte de procedura de vaccinare.

"Părinţii trebuie să ştie ce anume vaccin este administrat, ce este necesar, ce conţine, ce urmărim cu administrarea acestui medicament, la ce expunem copilul. Orice copil să fie verificat înaintea administrării vaccinului cel puţin din punct de alergologic, imunologic şi genetic. dorim să existe o modalitate eficientă de raportare a efectelor adverse", a adăugat Oberschi.

Valeria Herdea, preşedintele Asociaţiei Române pentru Educaţie Pediatrică în Medina de Familie, crede că nu ar trebui vorbit despre sancţiuni.

"Din punctul meu de vedere, ca practician, consider că nu trebuie să discutăm despre sancţionare atunci când nu avem vaccin. Dacă fluxul vaccinal este asigurat şi populaţia informată corect,  în acest context,  putem discuta despre penalităţi sau despre avertismente. Problema noastră serioasă este ca acesta nu este corect să constituie o bază într-o relaţie contractuală. Vaccinările se raportează din 2011, dar sistemul a fost greoi. Este corect să existe un registru naţional de vaccinări", a spus Herdea.

Proiectul de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea metodologiei de raportare şi a circuitului informaţional în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări, supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Sănătăţii, în 22 septembrie, prevede că asigurarea vaccinării cuprinse în Calendarul Naţional de Vaccinare, precum şi a vaccinării la grupele la risc se realizează exclusiv de către medicii de familie.

Potrivit proiectului, toţi furnizorii de servicii medicale care prestează servicii de vaccinare indiferent de forma de organizare a asistenţei medicale, în cadrul sistemului public sau privat, şi indiferent de casa de asigurări sociale de sănătate cu care au încheiat contract de furnizare de servicii medicale, aflaţi în subordinea Ministerului Sănătăţii sau a altor ministere şi instituţii cu reţea sanitară proprie, sunt obligaţi să se înregistreze ca furnizori de servicii medicale de vaccinare în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări (RENV).

De asemenea, toţi furnizorii de servicii medicale au obligaţia de a asigura vaccinarea corectă a copiilor şi de a introduce în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări (RENV) datele privind vaccinările efectuate pentru toţi copiii vaccinati, înscrişi pe listele proprii, precum şi a celor care au vârsta maximă recomandată în Calendarul Naţional de Vaccinare.

Neintroducerea acestora se va sancţiona conform legislaţiei în vigoare, se mai arată în proiect.

Medicii de familie au obligativitatea de a introduce în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări datele privind vaccinările efectuate de ceilalţi furnizori de servicii medicale în baza dovezilor de vaccinare.

Toţi furnizorii de servicii medicale din România, cu excepţia medicilor din maternităţi, au obligativitatea de a elibera o dovadă de vaccinare cuprinzând datele aferente fiecărei vaccinări efectuate, mai scrie în proiect.

Totodată, furnizorii de servicii care refuză eliberarea dovezilor de vaccinare, respectiv introducerea vaccinărilor în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări, vor fi  sancţionati conform legislaţiei în vigoare.

Medicii din maternităţi şi din cabinetele medicale vor actualiza permanent baza de date a Registrului Electronic Naţional de Vaccinări, introducând datele aferente fiecărei vaccinări în maxim şapte zile de la administrare şi cel târziu până în ultima zi a lunii calendaristice, mai spune proiectul.

Registrul Electronic Naţional de Vaccinări (RENV) se află în proprietatea şi în administrarea Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), prin Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), coordonatorul tehnic naţional al Programului Naţional de Vaccinare (PNV).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.