Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a reiterat, la reuniunea miniştrilor Apărării din statele membre ale NATO, sprijinul pentru utilizarea întregului potenţial al instrumentelor UE şi NATO şi cooperării specifice a celor două organizaţii pentru susţinerea practică şi consolidarea apărării şi rezilienţei partenerilor cei mai vulnerabili la agresiunea Rusiei, inclusiv Republica Moldova.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a participat, marţi şi miercuri, la reuniunea miniştrilor Apărării din statele membre ale NATO, desfăşurată la Cartierul General NATO de la Bruxelles. Evenimentul a fost prezidat de secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg.

Potrivit MApN, agenda discuţiilor şi consultărilor aliate au fost orientate spre avansarea procesului de implementare a deciziilor asumate la Summit-ul de la Madrid, din iunie 2022, şi în perspectiva pregătirii pachetului decizional pentru Summit-ul de la Vilnius din 11 şi 12 iulie 2023.

Astfel, reuniunea a debutat cu o sesiune de lucru informală, având ca invitaţi miniştrii Apărării din Suedia şi Finlanda, precum şi ministrul Apărării ucrainean, Oleksii Reznikov, şi Înaltul Reprezentant UE (HR/VP), dedicată discutării evoluţiilor de securitate în contextul războiului de agresiune condus de Rusia în Ucraina, la un an de la declanşarea acestuia. Miniştrii Apărării au fost informaţi de omologul ucrainean asupra evoluţiilor privind apărarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, precum şi nevoile specifice pentru a continua lupta pentru apărare.

”Ministrul Tîlvăr a subliniat importanţa consolidării sprijinului aliat pentru Ucraina, inclusiv prin implementarea măsurilor subsumate noului Pachet Consolidat de Asistenţă/CAP dedicat. A exprimat angajamentul pentru continuarea sprijinului Ucrainei în războiul de agresiune condus de Rusia, pe palier politic, economic şi umanitar, în format bilateral şi multilateral. Totodată, a evidenţiat importanţa consolidării cooperării şi coordonării pe mai departe între UE şi NATO în sprijinul Ucrainei, salutând lansarea la nivelul UE a misiunii militare de asistenţă în sprijinul Ucrainei - EUMAM Ucraina. De asemenea, a reiterat sprijinul pentru utilizarea întregului potenţial al instrumentelor UE şi NATO şi cooperării specifice a celor două organizaţii pentru susţinerea practică şi consolidarea apărării şi rezilienţei partenerilor cei mai vulnerabili la agresiunea Rusiei, inclusiv Republica Moldova”, arată MApN.

A doua sesiune de lucru a miniştrilor aliaţi, cu invitaţii - Finlanda şi Suedia, a avut ca temă principală adaptarea posturii de apărare şi descurajare aliată în perspectiva pregătirii deciziilor Summit-ului de la Vilnius. Miniştrii aliaţi au oferit orientări referitoare la consolidarea Angajamentului privind cheltuielile pentru apărare (Defence Investment Pledge/ DIP) post-2024.

De asemenea, ministrul român a subliniat importanţa operaţionalizării Grupurilor de Luptă în Europa Centrală şi de Sud-Est, care au completat şi consolidat apărarea înaintată pe întreg flancul estic, cât şi necesitatea implementării deciziilor privind augmentarea cu forţe a Grupurilor de Luptă la nivel brigadă. El a informat cu privire la stadiul operaţionalizării Grupului de luptă pentru apărare colectivă de la Cincu şi despre excelenta relaţie cu Franţa, care asigură comanda acestuia.

În intervenţia sa, oficialul român a reiterat nevoia aprobării Conceptului Forţei Aliate de Reacţie/ARF şi a Conceptului de verificare a Modelului de Forţe NATO/NFM ca elemente-cheie în asigurarea de forţe cu nivel ridicat de operativitate. De asemenea, a fost salutată aprobarea Directivei Politice 23/PG23, care are implicaţii asupra planificării apărării la nivel aliat şi naţional, cu efect pe termen lung, fiind necesară pentru îndeplinirea Nivelului de Ambiţie al NATO şi a obiectivelor asumate.

În marja reuniunii, Tîlvăr a avut o serie de întâlniri cu omologii din Spania şi Marea Britanie, prilej cu care a fost abordat sprijinul reciproc în cadrul eforturilor de consolidare a posturii aliate pe flancul de est al NATO, în special în regiunea Mării Negre, precum şi coordonatele de dezvoltare a cooperării bilaterale în domeniul apărării.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.