Mai mulţi maghiari au format, joi, un lanţ uman pentru a nu permite românilor să intre în Cimitirul Eroilor din Valea Uzului, pentru a participa la sărbătoarea de Ziua Eroilor. Un grup de români a forţat intrarea, la faţa locului intervenind şi jandarmii pentru ca situaţia să nu escaladeze.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Astfel, maghiarii au format un lanţ uman în faţa Cimitirului Erorilor, încercând să-i împiedice pe români să participe la manifestările care urmau să fie organizate acolo cu prilejul Zilei Eroilor. Jandarmii spun că românii au reuşit în cele din urmă să intre în cimitir, iar în acel moment maghiarii s-au retras.

“Jandarmeria se află la Valea Uzului. Avem efective, iar scopul nostru este de a preîntâmpina tulburarea ordinii şi liniştii publice. Românii au rupt cordonul de ordine al jandarmilor şi au intrat în cimitir, iar maghiarii care erau în faţă s-au dat la o parte şi s-au retras. În cimitir are loc o slujbă religioasă şi se depun coroane. Jandermeria nu a folosit forţa”, au precizat reprezentanţii Jandarmeriei Bacău.

Într-un comunicat de presă transmis de CJ Harghita se arată că primarul localităţii Sânmartin, Gergely Andras, a închis temporar, pentru 30 de zile, cimitirul de la Valea Uzului, în urma unei hotărâri a Consiliului Local.

"Cimitirul militar a devenit focarul provocărilor, iar pentru a pune capăt scandalului acesta trebuie închis”, a spus Borboly Csaba, citat în comunicat.

Recent, poliţiştii din Bacău au început cercetări după ce mai multe cruci ale unor eroi români din Primul şi din Al Doilea Război Mondial au fost acoperite cu saci de plastic.

Potrivit Poliţiei Judeţene Bacău, poliţiştii s-au autosesizat după ce în spaţiul public au apărut imagini în care mai multe cruci din Cimitirul Internaţional al Eroilor - Valea Uzului din oraşul Dărmăneşti au fost acoperite cu saci din plastic şi fac cercetări pentru a stabili situaţia de fapt.

Pe un site de limbă maghiară au apărut imagini în care mai multe cruci ale eroilor români din cimitir fuseseră acoperite cu saci din plastic.

Ulterior, poliţiştii din Bacău au făcut cinci percheziţii în judeţ şi în Harghita, la persoane suspectate de lovire sau alte violenţe, distrugere şi furt, fapte comise în zona Valea Uzului. Printre cei vizaţi se află şi viceprimarului din localitatea Sânmartin, Laszlo Antal.

Situaţia Cimitirului Eroilor din Valea Uzului a dus la suspendarea colabărării dintre UDMR şi coaliţia de guvernare. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.