Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că Direcţiile de Sănătate Publică nu au suficient personal, dar că acum se pot face detaşări la ordin, nominal, în cazul în care nu vor exista voluntari. O soluţie este detaşarea medicilor şcolari către DSP-uri, pentru a efectua anchetele epidemiologice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu avem personal suficient în DSP-uri şi am putut să vedem capacităţile DSP-urilor în această perioadă. Este o perioadă de aproape 6 luni în care DSP-urile au lucrat continuu. Dacă stăm să ne uităm, sunt foarte puţini specialişti în aceste DSP-uri. Atunci gestionam, în prima parte, 120 de cazuri pe zi, în iulie. Acum sunt 1.200 de cazuri pe zi. Efortul este mai mare. Ieri s-a decis ca tot ce înseamnă medicină şcolară să fie detaşaţi către DSP-uri ca să putem mări numărul de lucrători în cadrul DSP-urilor, ca să putem desfăşura aceste anchete. Avem şi în constituire şi acel corp de voluntari”, a declarat Tătaru, la Digi 24, marţi seara.

Întrebat cum se fac aceste detaşări la ordin şi cine ar putea fi detaşat, ministrul a răspuns că va exista un ordin în care medicii de familie şi cei şcolari să poată fi detaşaţi la DSP-uri.

”Medici de familie cu care încercăm o colaborare cu dânşii, atât pentru cei izolaţi la domiciliu, cât şi pentru anchete epidemiologice, medicina şcolară de unde vom detaşa. legea permite în acest moment acele detaşări la început voluntar, dacă nu, vor fi detaşaţi la ordin. Este ordinul de comandant care face detaşarea nominal, de o anumită specialitate, către  un anumit loc unde este nevoie. El va beneficia de un spor de 50%, de o diurnă de 2% pe zi şi asigurată masa şi cazarea”, a explicat Nelu Tătaru.

Premierul Ludovic Orban a afirmat marţi, după întâlnirea cu sindicaliştii din sănătate, că vor fi detaşate cadre medicale în unităţile unde este nevoie, după ce autorităţile au apelat la voluntariat, însă că răspunsul primit nu este la nivelul aşteptărilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.