Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, joi, că a aflat de la televizor despre demisia ministrului Educaţiei, Valentin Popa, spunând că acestuia i s-au adus mai multe critici. "Nu ştiu care este motivul principal care l-a determinat să demisioneze", a spus Tăriceanu, menţionând că înţelege nemulţumirea reprezentanţilor UDMR privind predarea limbii române.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Călin Popescu Tăriceanu a declarat că nu s-a discutat în coaliţie despre demisia ministrul Educaţiei, mai ales că nici nu a fost timp.

"Am aflat la televizor despre această demisie, sunt o serie de critici care i s-au adus ministrului. Nu ştiu care este motivul principal care l-a determinat să demisioneze", a spus Tăriceanu.

El a menţionat că înţelege nemulţumirea UDMR pe tema predării limbii române la clase cu predare în limba maternă.

"Mi-au transmis UDMR, am avut o discuţie chiar şi cu preşedintele partidului, cu domnul Kelemen, pe acest subiect, le înţeleg nemulţumirea şi cred că este normal ca în România să putem asigura condiţii optime de învăţământ tuturor copiilor indiferent că aparţin minorităţilor, dându-le posibilitatea în acelaşi timp sau ajutându-i să aibă acces la istoria României, la limba română, la toate celelalte elemente care ţin de programa şcolară, la fel ca şi celorlalţi", a afirmat Tăriceanu.

Valentin Popa a spus că a demisionat din funcţia de ministru al Educaţiei pentru că nu este de acord cu solicitarea UDMR de modificare a Ordonanţei privind desfăşurarea orelor de limba română la clasele cu predare în limba minorităţilor naţionale. El a mai spus că solicitarea UDMR are un scop politic şi este mai degrabă centrată pe profesor decât pe elev, arătând că toţi copiii din România trebuie să cunoască limba română pentru a avea o şansă să trăiască şi să muncească în România.

"UDMR solicită revenirea la statutul precedent, când aceste ore erau desfăşurate de către învăţătorul de la clasele cu predare în limbile minorităţilor”, a spus Valentin Popa, care a menţionat că acesta a fost "absolut singurul” motiv pentru care şi-a dat demisia. 

Întrebat, la Antena 3, ce a discutat, joi, cu Liviu Dragnea, fostul ministru al Educaţiei a spus că liderul PSD i-a transmis că trebuie promovat[ în Guvern Ordonan'a de Urgenţă pentru abrogarea acestor prevederi. "Am spus că nu voi semna, deleg dreptul de semnătură unui secretar de stat, doamnei Irina Covaci, şi că îmi dau şi demisia”, a mai declarat Popa la Antena 3.

De asemenea, ministrul demisionar al Educaţiei a spus că limba română şi România nu sunt de negociat şi că toţi copiii din România trebuie să cunoască limba română pentru a avea o şansă să trăiască şi să muncească în România.

El a spus că a mers în judeţul Harghita şi a încercat să dialogheze în limba română cu elevi de clasele a V-a şi a VI-a, însă fără succes, şi i-a invitat pe parlamentari să viziteze astfel de clase şi să încerce să vadă nivelul de cunoaştere a limbii române.

"Consider că limba română şi România nu sunt de negociat. Nu putem institui un monopol al predării limbii române la aceste clase de către învăţătorii care susţin orele în limbrile minorităţilor naţionale. Solicitarea UDMR are un scop politic şi este mai degrabă centrată pe profesor decât pe elev. Toţi copiii din România trebuie să cunoască limba română pentru a avea o şansă să trăiască şi să muncească în România. Până acum, în 28 de ani, nimeni nu a luat vreo măsură pentru ca aceşti copii să înveţe mai bine limba română. Iată că prima încercare de acest gen este imediat solicitată a fi abrogată. Am fost la deschiderea anului şcolar în judeţul Harghita şi am intrat în trei clase a V-a şi a VI-a şi am încercat să dialoghez cu elevii în limba română, însă fără niciun fel de succes. Nici când am plecat şi am spus la revedere, elevii nu au răspuns decât după ce li s-a tradus şi au repetat salutul după profesoara de la clasă. Aceşti elevi făcuseră în conformitate cu programa timp de cinci - şase ani câte patru ore de limba română pe săptămână plătite de statul român suplimentar, peste salariul de bază al învăţătorilor. Cu toate acestea, nivelul de cunoaşte al limbii române era aproape de zero. Având în vedere că Ordonanţele de Urgenţă ale Guvernului trebuie aprobate de Parlament, îi invit pe toţi parlamentarii să viziteze astfel de clase, să încerce să vadă nivelul de cunoaştere a limbii române căpătat de elevi într-un sistem care se doreşte astăzi a fi conservat", a mai afirmat Popa, potrivit unei declaraţii transmise de Ministerul Educaţiei.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a cerut vineri remanierea ministrului Educaţiei, Valentin Popa, întrucât acesta a luat două decizii fără a-i consulta pe reprezentanţii formaţiunii. Kelemen a spus că, de acum, colaborarea cu acest ministru va fi "imposibilă", întrucât nu mai există încredere în el.

Luni, Kelemen Hunor a spus că nu mai discută cu guvernanţii până nu se rezolvă această problemă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.