Ministrul Mediului, Tanczos Barna a declarat luni în emisiunea Proiect de Ţară: România, de la Prima News, că a propus un concurs internaţional de soluţii pentru amenjarea plajelor lărgite de pe litoral şi că va fi anunţată în luna aprilie o licitaţie internaţională, astfel că se aşteaptă să vină fime care ne pot desena şi nouă o plajă vandabilă din punct de vedere turistic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Argumentul pentru acele lucrări este prevenirea eroziunii costiere, nu este o lucrare neapărat pentru turism ci a fost proiectată a ţine piept eroziunii pentru următorii 30 de ani. În această perioadă, plaja se va subţia încet încet şi probabil peste 40 sau 50 de ani va fi nevoie de o nouă lucrare”, a spus ministrul Mediului.

El a arătat că acel nisip din plajele lărgite respectă ”condiţiile de recepţie tehnică şi de calitate a lucrării pe contractul respectiv de finanţare”.

”Ce putem face noi acum este să gândim o amenajare a acestor plaje, pentru următorii 30 sau 40 de ani, un PUZ care să însemne amenajarea acestor plaje din punct de vedere al infrastructurii. Este nevoie de o concepţie integrată din partea autorităţii locale în primul rând. (..) Noi punem la dispoziiţie suprafaţa, ei să spună: aici e zona pentru familişti, aici e zona pentru concerte”, a mai arătat ministrul.

Tanczos Barn a spus că ”este o zonă care poate fi transformată într-o perlă turistică dacă ştim să facem o amenajare” şi a precizat că le-a propus autorităţilor ”un concurs internaţional de soluţii, lucru care se va anunţa la licitaţie în luna aprilie”. 

”Va fi  o licitaţie internaţională, mă aştept să vină fime, companii care au făcut plaje în altă parte şi care ne pot desena şi nouă o plajă vandabilă din punct de vedere turistic”, a arătat Barna.

Despre dunele înalte care s-au format pe litoral în iarnă, ministrul a spus că ”pe plaje, dacă s-au făcut depuneri de nisip vor fi nivelate de cei de la Apele Române”. 

”Cu natura nu poţi să te pui, dacă vrei să păstrezi o anumită secţiune de plajă, la un moment dat trebuie să faci lucrări”, a spus el. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.