Ministrul Mediului, Tanzcoz Barna, a afirmat, miercuri, după prima întrunire a Comitetului interministerial privind schimbările climatice că este nevoie de conlucrarea tuturor instituţiilor pntru ca msurile să fie eficiente. ”Deciziile care urmează să fie luate la nivel european vor avea un impact major asupra tuturor cetăţenilor”, a transmis ministrul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am participat astăzi, la sediul Guvernului, la prima reuniune a Comitetului interministerial privind schimbările climatice. Dezbaterile din cadrul reuniunii s-au axat asupra mandatului României în contextul Pachetului legislativ european “Fit for 55” şi a priorităţilor ţării noastre pentru Summit-ul privind schimbările climatice COP27”, a transmis, miercuri, ministrul Mediului.  

Tanczos Barna i-a mulţumit premierului Nicolae Ciucă pentru sprijinul pe care îl acordă luptei împotriva schimbărilor climatice, prin implicarea personală în acest proces. 

”Aşa cum a transmis şi domnia sa, singura soluţie pentru ca măsurile pe care le gândim să fie puse în practică, şi să aibă un impact real în societate este conlucrarea şi implicarea tuturor instituţiilor cu atribuţii în domeniu. Deciziile care urmează să fie luate la nivel european vor avea, cu siguranţă, un impact major asupra tuturor cetăţenilor”, a mai transmis ministrul.  

Acesta a explicat că extinderea schemei europene de comercializare a emisiilor de carbon la transportul rutier şi clădiri (ETS) ar putea amplifica inegalităţile şi sărăcia energetică, cu diferite efecte în societate, inclusiv din cauza incertitudinilor legate de preţul viitor al carbonului şi eventualelor fluctuaţii, precum şi a riscurilor de manipulare a pieţei.  

”Un exemplu de consecinţă cu impact major în rândul populaţiei se referă la centralele de apartament, deoarece apariţia unui sistem nou de taxare a gazului metan utilizat pentru încălzirea locuinţelor ar impacta direct preţul gigacaloriei. Efectele acestor măsuri, dacă ele vor fi puse în practică în forma pe care o avem astăzi, vor putea fi limitate sau atenuate doar prin implicarea totală a tuturor celor prezenţi astăzi la reuniune”, a mai transmis ministrul.  

Comitetul interministerial are rolul de a propune şi de a monitoriza politicile prioritare anuale în domeniul schimbărilor climatice în concordanţă cu angajamentele internaţionale ale României.  

Este prezidat de prim-ministru şi este format din reprezentanţi ai instituţiilor publice din România care elaborează şi implementează politici cu impact în domeniul combaterii schimbărilor climatice. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.