Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a felicitat, vineri, instituţiile care au contribuit la înscrierea lipiţanilor în patrimoniul UNESCO şi a precizat că este pentru prima dată când o rasă de cai şi tradiţiile de creştere a acestui animal sunt adăugate. Ministrul a mai anunţat că Romsilva are două herghelii de cai din această rasă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Tradiţia de creştere a cailor din rasă lipiţană a fost adăugată pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii a UNESCO. Este pentru prima dată când o rasă de cai şi tradiţiile de creştere a acestui animal sunt adăugate pe Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii”, a transwmis, vineri, ministrul Mediului.  

Tanczos Barna a precizat că, dintre statele succesoare ale Monarhiei Austro-Ungare, 8 ţări (Austria, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Italia, România, Slovacia, Slovenia şi Ungaria) au propus, împreună, tradiţia de creştere a cailor de rasă lipiţană, fapt ce dă dovada unei strânse colaborări şi cooperări între aceste ţări. 

”În România, Romsilva operează două herghelii de rasă lipiţană în judeţul Braşov, la Sâmbăta de Jos, şi în oraşul Beclean din judeţul Bistriţa-Năsăud. Felicitări, domnului ministru Lucian Romaşcanu, respectiv domnului secretar de stat Demeter András István, şi specialiştilor de la Ministerul Culturii, de la Regia Naţională a Pădurilor ”Romsilva” care prin expertiza lor au contribuit la acest rezultat extraordinar”, a mai transmis ministrul.  

Comitetul Interguvernamental al UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a aprobat joi înscrierea în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii a elementelor ”Artei cămăşii cu altiţă – element de identitate culturală în România şi Republica Moldova” şi ”Tradiţiile de creştere a cailor lipiţani”.  

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.