Ministrul Mediului, Tanczos Barna, consideră că ţinta de reciclare de 55% până în anul 2025 este una ”foarte ambiţioasă” pentru România şi susţine că amenzile aplicate oraşelor şi comunelor care nu reuşesc să-şi convingă locuitorii să colecteze selectiv deşeurile vor aduce aceste localităţi ”pe drumul cel bun”. ”Sunt autorităţi care se plâng că nu reuşesc să treacă acest prag impus şi trebuie să plătească la AFM amenzi şi fac eforturi să îmbunătăţească serviciul şi să convingă cetăţenii să colecteze selectiv; sunt alte unităţi administrativ-teritoriale care până nu fac puşcărie pentru îngroparea deşeurilor nu învaţă minte”, afirmă Tanczos Barna.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Ministrul Mediului a anunţat că, din luna aprilie şi până în prezent, au fost deschise aproximativ 50 de dosare penale privind infracţiuni de ardere şi îngropare de deşeuri, iar pedepsele pentru asemenea fapte au fost înăsprite. El a spus că asemenea practici sunt ”de neimaginat” într-o ţară europeană. 
 
”Noi deja aplicăm penalităţi la unităţile administrativ-teritoriale care nu reuşesc să atingă ţintele obligatorii. Toate aceste penalităţi se reflectă în taxe şi impozite pe plan local sau în lupa investiţiilor pe plan local: în loc să facă drumuri, în acel sat Primăria trebuie să plătească o amendă. Ţinta de reciclare depinde de doi factori: de calitatea serviciului de colectare a deşeurilor şi de cetăţeni. Nu vreau să intru în discuţia de oul şi găina, care trebuie să fie primul: trebuie să înveţe cetăţenii să colecteze selectiv şi după aceea să se facă un serviciu performant, sau trebuie să fie prima dată un serviciu performant şi cetăţenii să înveţe după? Nu ştiu să dau răspunsul la această întrebare. (...) Sunt autorităţi care se plâng că nu reuşesc să treacă acest prag impus şi trebuie să plătească la AFM amenzi şi fac eforturi să îmbunătăţească serviciul şi să convingă cetăţenii să colecteze selectiv; sunt alte unităţi administrativ-teritoriale care până nu fac puşcărie pentru îngroparea deşeurilor nu învaţă minte. Aşa este ţara, aşa sunt anumite localităţi, aşa sunt anumiţi primari! Dar penalităţile, sancţiunile drastice cu siguranţă îi vor aduce pe drumul cel bun”, a afirmat Tanczos Barna la Euronews România, miercuri seară.
 
Amenzile pentru aceste abateri sunt de ordinul milioanelor de lei, a adăugat Tanczos, menţionând că Autoritatea Fondului pentru Mediu a aplicat amenzi ”de câte 4-5 milioane de lei” şi arătând că dacă în anii trecuţi unele localităţi erau ocolite pe criterii politice, acum acest lucru nu se mai întâmplă. 
 
În opinia ministrului, ţinta de reciclare de 55% din deşeurile municipale este ”o ţintă foarte ambiţioasă” pentru România, în timp ce pentru ţări precum Germania sau Elveţia reprezintă ”un fleac”.
 
”Cetăţeanul cu siguranţă va învăţa dacă i se răstoarnă în faţa porţii acel deşeu care nu este colectat selectiv. Că sunt primari care pur şi simplu, cu ajutorul firmei de salubrizare, fac acest lucru: merg din poartă în poartă – e greu de imaginat în Bucureşti, e mult mai uşor de făcut într-o comună – dar merg din poartă în poartă şi vorbesc cu cetăţenii şi explică, merg la asociaţiile de proprietari. Trebuie făcută această comunicare, trebuie să se implice cineva pe plan local”, a subliniat Tanczos Barna.
 
El a amintit că prin PNRR au fost alocaţi un miliard de euro pentru dezvoltarea sistemelor de colectare selectivă, subliniind că implementarea efectivă a acestor sisteme revine autorităţilor locale. Conform ministrului, dacă România nu va reuşi să atingă ţintele de colectare selectiv şi reciclare sumele impuse de Uniunea Europeană ”vor fi uriaşe”.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.